Przepis na kluski parowe krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 600 g 3 szklanki
- Drożdże świeże 40 g
- Mleko 3,2% 250 ml 1 szklanka
- Cukier 20 g
- Jajko 2 szt.
W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier.
Odstaw na 10 minut.
Do miski przesiej mąkę, dodaj zaczyn drożdżowy, jajka i sól.
Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych porcji i uformuj bułeczki.
Mogą mieć dowolny kształt.
Do naczynia wlej wodę i zagotuj.
Bułeczki umieść w naczyniu do gotowania na parze, które wyłożysz gazą.
Gotuj bułeczki przez 10-13 minut.
-
Ciasto drożdżowe
-
Racuchy drożdżowe
-
Chanuka
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kulebiaki
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Lahmacun na drożdżach
-
Strucel makowy
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto drożdżowe z serem
-
Chałka drożdżowa
-
Knedliki
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Babka drożdżowa
-
Ciasta drożdżowe

(liczba kalorii)
Kluski parowe - cechy przepisu
Więcej o kluskach parowych
Kluski parowe to bardzo dobry pomysł na łatwe bułeczki z ciasta drożdżowego. Ciasto gotowane na parze jest bardzo delikatne i zawiera małą ilość kalorii. Kluski można podać na obiad z dodatkiem sosu warzywnego lub mięsnego. Przepis na kluski na parze jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, cukier, mleko, jajko, sól.
Jak zrobić kluski na parze? W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier. Odstaw na 10 minut. Do miski przesiej mąkę, dodaj zaczyn drożdżowy, jajka i sól. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych porcji i uformuj bułeczki. Mogą mieć dowolny kształt. Do naczynia wlej wodę i zagotuj. Bułeczki umieść w naczyniu do gotowania na parze, które wyłożysz gazą. Gotuj bułeczki przez 10-13 minut.
Ciasto drożdżowe jest popularnym rodzajem ciasta bardzo często wykorzystywanym w kuchni. Ciasto drożdżowe jest jednym z najmniej kalorycznych rodzajów ciasta. Jest też bardzo zdrowe ze względu na dużą zawartość składników odżywczych. Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Ciasto jest przygotowywane z mąki pszennej, która jest źródłem węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi i nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Żelazo pomaga zapobiegać powstaniu anemii, która jest stanem fizjologicznym bardzo niekorzystnym dla naszego ciała.
Podsumowując szybkie do zrobienia bułeczki to sprawdzony przepis na dodatek do obiadu lub słodki deser. Jeśli chcesz przygotować bułeczki na słodko, pomiń dodatek soli do ciasta. Drożdżowe ciasto szybko traci świeżość, więc bułeczki należy spożyć tego samego dnia. Pyszne bułeczki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.
Wartości odżywcze klusek parowych
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w kluskach parowych
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na kluski parowe
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na kluski parowe
(200g)
-
mąka pszenna,
mleko,
cukier,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kluskach parowych
Lista alergenów dla klusek parowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko