Przepis na kluski leniwe bezglutenowe krok po kroku
- Ser twarogowy tłusty 400 g
- Mąka ryżowa 100 g pół szklanki
- Mąka ziemniaczana 50 g 5 płaskich łyżek stołowych
- Cukier 120 g
- Jajko 3 szt.
- Śmietana 18% 300 g
- Powidła śliwkowe 100 g
W misce umieść twaróg, dodaj do niego mąkę ryżową i ziemniaczaną.
Wbij jajka, dodaj cukier i wyrób gładkie ciasto.
Z ciasta formuj wałeczki i podziel ja na mniejsze kawałki.
W garnku zagotuj wodę.
Na wrzątek wkładaj kluski i gotuj przez 4-5 minut, aż zaczną wypływać.
Kluski podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany i powideł śliwkowych.
-
Pierogi leniwe
-
Kluski leniwe
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kluseczki francuskie
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kopytka leniwe
-
Kopytka z twarogiem
-
Kluski z twarogiem
-
Kluski leniwe na słodko
-
Gołąbki leniwe
-
Pierogi leniwe z ziemniakami
-
Kluski z tartych ziemniaków
-
Kluski z serem białym
-
Pierogi leniwe Thermomix
-
Kluski leniwe Thermomix
-
Kluski ze śliwkami
-
Kluski z sera białego
-
Kluski leniwe

(liczba kalorii)
Kluski leniwe bezglutenowe - cechy przepisu
Więcej o kluskach leniwych bezglutenowych
Kluski leniwe bezglutenowe to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Twarogowe kluski można podać na słono i na słodko. Świetnie sprawdzą się one jako dodatek do mięsnego lub warzywnego sosu. Należy wtedy pamiętać o niedodawaniu cukru do masy na kluski. Przepis na kluski leniwe bezglutenowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg tłusty, jajka, mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, cukier, śmietana kwaśna, powidła śliwkowe.
Jak zrobić kluski leniwe bezglutenowe? W misce umieść twaróg, dodaj do niego mąkę ryżową i ziemniaczaną. Wbij jajka, dodaj cukier i wyrób gładkie ciasto. Z ciasta formuj wałeczki i podziel ja na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę. Na wrzątek wkładaj kluski i gotuj przez 4-5 minut, aż zaczną wypływać. Kluski podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany i powideł śliwkowych.
Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.
Podsumowując pyszny kluski leniwe bez dodatku glutenu sprawdzą się doskonale na obiad na słodko oraz na deser. Kluski można przygotować także z innej mąki bezglutenowej. Kluski są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Najlepiej odgrzać je na patelni z odrobiną masła. Kluski podać można także z musem owocowym lub miodem.
Wartości odżywcze klusek leniwych bezglutenowych
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w kluskach leniwych bezglutenowych
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na kluski leniwe bezglutenowe
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na kluski leniwe bezglutenowe
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kluskach leniwych bezglutenowych
Lista alergenów dla klusek leniwych bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko