Kluski leniwe bezglutenowe

Opublikowano: 22.04.2022 r., 11:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski leniwe bezglutenowe przed gotowaniem ułożone na plastikowej desce do krojenia.
Kluski leniwe bezglutenowe
Kluski leniwe bezglutenowe to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Kluski można podać także na śniadanie lub kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na te wspaniałe kluseczki.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 15 min
612 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ser twarogowy tłusty (400 g)
  • Mąka ryżowa pół szklanki (100 g)
  • Mąka ziemniaczana 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Cukier (120 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Śmietana 18% (300 g)
  • Powidła śliwkowe (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na kluski leniwe bezglutenowe krok po kroku

W misce umieść twaróg, dodaj do niego mąkę ryżową i ziemniaczaną.

Wbij jajka, dodaj cukier i wyrób gładkie ciasto.

Z ciasta formuj wałeczki i podziel ja na mniejsze kawałki.

W garnku zagotuj wodę.

Na wrzątek wkładaj kluski i gotuj przez 4-5 minut, aż zaczną wypływać.

Kluski podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany i powideł śliwkowych.

Jak oceniasz przepis na kluski leniwe bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat klusek leniwych bezglutenowych

Kluski leniwe bezglutenowe to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Twarogowe kluski można podać na słono i na słodko. Świetnie sprawdzą się one jako dodatek do mięsnego lub warzywnego sosu. Należy wtedy pamiętać o niedodawaniu cukru do masy na kluski. Przepis na kluski leniwe bezglutenowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg tłusty, jajka, mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, cukier, śmietana kwaśna, powidła śliwkowe.

Jak zrobić kluski leniwe bezglutenowe? W misce umieść twaróg, dodaj do niego mąkę ryżową i ziemniaczaną. Wbij jajka, dodaj cukier i wyrób gładkie ciasto. Z ciasta formuj wałeczki i podziel ja na mniejsze kawałki. W garnku zagotuj wodę. Na wrzątek wkładaj kluski i gotuj przez 4-5 minut, aż zaczną wypływać. Kluski podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany i powideł śliwkowych.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.

Podsumowując pyszny kluski leniwe bez dodatku glutenu sprawdzą się doskonale na obiad na słodko oraz na deser. Kluski można przygotować także z innej mąki bezglutenowej. Kluski są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Najlepiej odgrzać je na patelni z odrobiną masła. Kluski podać można także z musem owocowym lub miodem.

Alergeny w kluskach leniwych bezglutenowych

Lista alergenów dla klusek leniwych bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klusek leniwych bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

Kluski leniwe bezglutenowe to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kluski zawierają niedużą ilość kalorii i świetnie sprawdzą się diecie redukcyjnej. Kluski są źródłem składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
204.25
612.74
Białko (g)
6.86
20.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
27.89
83.67
Węglowodany przyswajalne (g)
27.46
82.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
1.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
7.60
22.81
Tłuszcze nasycone (g)
5.48
16.43
Tłuszcze nienasycone (g)
2.13
6.38
Cholesterol (mg)
69.86
209.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.80
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
146.72
440.16
Potas (mg)
136.77
410.31
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
67.94
203.83
Żelazo (mg)
0.34
1.02
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek leniwych bezglutenowych 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek leniwych bezglutenowych

Koszt składników
36.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy tłusty
400 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 400 g
Mąka ryżowa
100 g
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Powidła śliwkowe
100 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.61
Za 100 g
Koszt składników
36.40