Kasza manna na wodzie

Opublikowano: 13.04.2022 r., 14:20 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kasza manna na wodzie
Kasza manna na wodzie
Kaszka manna to świetny pomysł na śniadanie lub kolację w ciągu dnia, koniecznie poznaj mój szybki przepis i przekonaj się, jak pyszna może być ta szybka przekąska.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
420 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Migdały 1 łyżka (10 g)
  • Kasza manna 4 łyżki (40 g)
  • Jagody mrożone 1 garść (60 g)
  • Banan 1/2 sztuki (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, miseczka, rondelek

Przepis na kaszkę manną na wodzie krok po kroku

Wodę (1 szklanka) wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj.

Stopniowo wsypuj kaszkę mannę, wciąż mieszając.

Pod koniec dodaj mrożone owoce, a następnie przełóż kaszkę do miseczki.

Podawaj z pokrojonym bananem i posiekanymi orzechami.

Jak oceniasz przepis na kaszkę manną na wodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat kaszki mannie na wodzie

Kaszka manna na wodzie to dla jednych zmora z dzieciństwa dla drugich z kolei to przyjemne wspomnienie beztroskich czasów. Dla mnie osobiście to danie, którego w dzieciństwie nie jadłam, natomiast w życiu dorosłym bardzo często do niego wracam. Jest to dla mnie najszybszy i najprostszy pomysł na śniadanie, kolację lub słodką przekąskę w ciągu dnia. W zależności od ochoty przygotowuję kaszę na wodzie, na mleku lub na napoju roślinnym, stawiam na moje ulubione owoce i dodatek zdrowych tłuszczy w postaci orzechów.

Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na kaszę manną na wodzie, przekonaj się sam, jaka jest pyszna. Będzie to świetny pomysł na śniadanie nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych. Zaopatrz się w szklankę wody, czarne jagody, połowę banana i migdały. Owoce możesz dowolnie zamieniać, jeśli zależy Ci na niskim indeksie glikemicznym, skorzystaj z owoców jagodowych takich jak: maliny, jagody, borówki czy truskawki. Podobnie z orzechami, śmiało możesz wybrać swoje ulubione, każdy rodzaj orzechów będzie dobry

Jak już wspominałam wodę, możesz zamienić na mleko krowie lub dowolny rodzaj napoju roślinnego, pamiętaj jednak, aby sprawdzić jego skład. Nie powinno mieć dodatku cukru.

Zatem, jak zrobić kaszkę, która będzie gotowana na wodzie?

Wystarczy, że wlejesz wodę do rondelka i delikatnie podgrzejesz, następnie stopniowo dodawaj kaszę. Ważne jest, aby wciąż mieszać, na końcu dodaj mrożone owoce i wymieszaj całość. Kaszkę podawaj kawałkami banana i z posiekanymi orzechami.

Sam widzisz jakie to proste i szybkie, smaczna kaszka na słodko powstaje w 10 minut.

Jeśli potrzebujesz dodatku cukru, skorzystaj z jego zamiennika lub miodu. Dobrym zamiennikiem cukru jest ksylitol, erytrytol lub stewia, dostaniesz je w każdym sklepie.

Warto dodać, że kaszka manna charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do których należy insulinooporność czy cukrzyca typu 2.

Skoro już wiesz jak ugotować kaszę manną na mleku, spróbuj samodzielnie i przygotuj ją nie tylko dla najmłodszych członków rodziny, ale też dla tych starszych.

Alergeny w kaszce mannie na wodzie

Lista alergenów dla kaszki mannie na wodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna

Wartości odżywcze kaszki mannie na wodzie

na 100g gotowej potrawy

Kaszę możesz też przygotować na mleku lub na dowolnym rodzaju napoju roślinnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
168.18
420.44
Białko (g)
4.77
11.92
Fenyloalanina (mg)
0.24
0.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
30.75
76.88
Węglowodany przyswajalne (g)
27.23
68.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.52
8.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.52
8.81
Tłuszcze nasycone (g)
0.64
1.60
Tłuszcze nienasycone (g)
2.88
7.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.93
4.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
2.39
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
1.76
4.41
Witamina B6 (mg)
0.18
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.95
9.88
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.54
3.85
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.10
0.25
Ryboflawina (mg)
0.34
0.84
Niacyna (mg)
1.29
3.23
Foliany (µg (mcg))
29.06
72.65
Beta karoten (µg (mcg))
19.12
47.79

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
1.00
2.50
Potas (mg)
232.29
580.74
Wapń (mg)
24.41
61.03
Fosfor (mg)
71.94
179.85
Magnez (mg)
38.24
95.59
Żelazo (mg)
0.66
1.66
Cynk (mg)
0.51
1.27
Miedź (mg)
0.14
0.36
Mangan (mg)
0.42
1.06
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszki mannie na wodzie 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaszki mannie na wodzie

Koszt składników
28.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Migdały
10 g
1 łyżka
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 10 g
Kasza manna
40 g
4 łyżki
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 40 g
Jagody mrożone
60 g
1 garść
11.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.36
Za 60 g
Banan
60 g
1/2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 60 g
Koszt składników
28.80