Kasza jaglana z warzywami
- Kasza jaglana - 1 szklanka (250 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Pieczarki - 2 garści (120 g)
- Cukinia - 1 sztuka (200 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Pietruszka - 2 łyżki (20 g)
Przepis na kaszę jaglaną z warzywami krok po kroku
Kaszę jaglaną ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Warzywa umyj, paprykę i marchew pokrój w słupki, pieczarki przekrój na ćwiartki, a cukinię pokrój w kostkę.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i wrzuć cebulę pokrojoną w pióra.
Gdy delikatnie zmięknie, dodaj wszystkie pokrojone warzywa.
Duś pod przykryciem przez około 10 minut.
Warzywa wymieszaj z ugotowaną kaszą i podawaj sanie posypaną pietruszką.
-
Legumina
-
Kotlety z kaszy jaglanej
-
Kotlety z cukinii
-
Pasztet z ciecierzycy
-
Jaglanka
-
Kotlety z brokułów
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Wegańskie kotlety
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Jaglanka na mleku
-
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
-
Kasza jaglana na słodko
-
Kasza jaglana na mleku
-
Rafaello z kaszy jaglanej
-
Pasztet wegański
-
Kotlety jaglane
-
Desery z kaszy jaglanej
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Dania z kaszy jaglanej
Więcej informacji na temat kaszy jaglanej z warzywami
Kasza jaglana to produkt, z którego możemy przygotować wiele dań obiadowych, słodkich potraw, a także dużo sałatek. Kasza jaglana z warzywami to idealny pomysł na wegetariański posiłek dla całej Twojej rodziny.
W ostatnim czasie zyskała na popularności w naszych regionach, nie ma się co dziwić, jest szybka i prosta w przygotowaniu, ma także wiele właściwości zdrowotnych.
Dlatego jak najbardziej powinniśmy ją włączać do naszej codziennej diety.
Jest ona świetną opcją dla wszystkich osób wykluczających ze swojej diety gluten. Należy ona do kasz, które naturalnie nie zawierają glutenu, więc jest jak najbardziej bezpieczna dla osób cierpiących na choroby glutenozależne. Należy ona jednak do produktów o wyższym indeksie glikemicznym, dlatego z jej spożyciem powinny uważać szczególnie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej np. insulinooporność lub cukrzyca typu 2. Wtedy należy zwrócić szczególną uwagę na ilość jej spożycia w ciągu dnia.
Warto, także wspomnieć, że kasza jest bogatym źródłem białka w porównaniu do innych rodzajów kasz, a także żelaza, fosforu czy kwasu foliowego, na co szczególnie zwraca się uwagę u kobiet w ciąży. Nie dość, że jest dobra w smaku i można z niego w bardzo krótkim czasie przygotować pyszne i sycące potrawy to także, świetnie się sprawdzi na drugi dzień. Nie ma więc obaw z przygotowaniem jej wieczorem i spożyciem następnego dnia w pracy, szkole czy na uczelni. Kasza będzie tak samo dobra na zimno, jak i na ciepło.
Dzisiaj przygotowuję łatwy przepis na kaszę jaglaną z warzywami bez mięsa, dokładnie jak to zrobić opisuję nieco niżej. Pamiętaj, że do kaszy możesz dodać po prostu swoje ulubione warzywa, nie koniecznie muszą to być warzywa z mojej propozycji, aczkolwiek bardzo je polecam, ponieważ dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zobacz, jak zrobić kaszę jaglaną z warzywami, przygotuj ją samodzielnie i przekonaj się, jaka jest pyszna w smaku.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w kaszy jaglanej z warzywami
Lista alergenów dla kaszy jaglanej z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kaszę jaglaną z warzywami
Wartości odżywcze kaszy jaglanej z warzywami
Jeśli nie unikasz mięsa, dodaj kawałki drobiu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.