Kapusta z grzybami i śliwkami
- Kapusta kiszona (500 g)
- Śliwki suszone (50 g)
- Suszone grzyby (40 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na kapustę z grzybami i śliwkami krok po kroku
Grzyby wkładamy do miski i zalewamy wodą. Pozostawiamy je na noc tak, aby zmiękły.
Na drugi dzień cebulę kroimy w drobną kostkę, a grzyby przecedzamy.
W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy grzyby oraz śliwki. Całość smażymy dalej.
Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, należy ją przepłukać, a także poszatkować na mniejsze kawałki.
Kapustę i przyprawy dodajemy do garnka. Całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby wlewamy 1/2 szklanki wody.
Danie pod przykryciem dusimy na małym ogniu około 30 minut.
-
Bigos staropolski
-
Sernik
-
Pierogi ruskie
-
Sałatka jarzynowa
-
Śledzie pod pierzynką
-
Gołąbki
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Pierogi leniwe
-
Gołąbki bez zawijania
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Kutia
-
Pierogi z mięsem
-
Pierożki z mięsem
-
Makowiec
-
Krokiety
-
Sernik z wiaderka
-
Krokiety z pieczarkami
-
Seromakowiec
-
Potrawy na wigilię
Więcej informacji na temat kapusty z grzybami i śliwkami
Pyszna kapusta z grzybami i śliwkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do dania głównego lub podczas kolacji wigilijnej. Kapusta kiszona w połączeniu z grzybami suszonymi, cebulą, przyprawami i śliwkami suszonymi jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić kapustę z grzybami i śliwkami? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku grzyby wkładamy do miski i zalewamy wodą. Pozostawiamy je na noc tak, aby zmiękły. Na drugi dzień cebulę kroimy w drobną kostkę, a grzyby przecedzamy. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy grzyby oraz śliwki. Całość smażymy dalej. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, należy ją przepłukać, a także poszatkować na mniejsze kawałki. Kapustę i przyprawy dodajemy do garnka. Całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby wlewamy 1/2 szklanki wody. Danie pod przykryciem dusimy na małym ogniu około 30 minut.
Sprawdzony przepis na kapustę z grzybami i śliwkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z kapusty kiszonej, która posiada wiele wartości odżywczych. Kapusta kiszona należy do składników o małej wartości kalorycznej, posiada sporo błonnika pokarmowego, który odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu, a także zawiera bakterie, które wpływają na prawidłową pracę jelit. Ponadto jest bogata w witaminę C, która wpływa na naszą odporność oraz magnez, potas i wapń. Kapusta ma również wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, który chroni nas przed rozwinięciem się cukrzycy. Posiada także właściwości przeciwzapalne oraz zapobiega niedokrwistości.
Kapusta wigilijna odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania.
Alergeny w kapuście z grzybami i śliwkami
Lista alergenów dla kapusty z grzybami i śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapustę z grzybami i śliwkami
Wartości odżywcze kapusty z grzybami i śliwkami
Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić je do naszego menu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.