Kapusta z grzybami i śliwkami

Opublikowano: 19.04.2022 r., 17:42 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta z grzybami i śliwkami w naczyniu
Kapusta z grzybami i śliwkami
Kapusta z grzybami i śliwkami to idealna potrawa na stół wigilijny. Jest pyszna w smaku oraz niezwykle aromatyczna. Spróbuj ją koniecznie, a zagości u Ciebie co rok!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
84 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 7 porcji
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Śliwki suszone (50 g)
  • Suszone grzyby (40 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na kapustę z grzybami i śliwkami krok po kroku

Grzyby wkładamy do miski i zalewamy wodą. Pozostawiamy je na noc tak, aby zmiękły.

Na drugi dzień cebulę kroimy w drobną kostkę, a grzyby przecedzamy.

W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy grzyby oraz śliwki. Całość smażymy dalej.

Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, należy ją przepłukać, a także poszatkować na mniejsze kawałki.

Kapustę i przyprawy dodajemy do garnka. Całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby wlewamy 1/2 szklanki wody.

Danie pod przykryciem dusimy na małym ogniu około 30 minut.

Jak oceniasz przepis na kapustę z grzybami i śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,6% osób

Więcej informacji na temat kapusty z grzybami i śliwkami

Pyszna kapusta z grzybami i śliwkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do dania głównego lub podczas kolacji wigilijnej. Kapusta kiszona w połączeniu z grzybami suszonymi, cebulą, przyprawami i śliwkami suszonymi jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić kapustę z grzybami i śliwkami? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku grzyby wkładamy do miski i zalewamy wodą. Pozostawiamy je na noc tak, aby zmiękły. Na drugi dzień cebulę kroimy w drobną kostkę, a grzyby przecedzamy. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy grzyby oraz śliwki. Całość smażymy dalej. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, należy ją przepłukać, a także poszatkować na mniejsze kawałki. Kapustę i przyprawy dodajemy do garnka. Całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby wlewamy 1/2 szklanki wody. Danie pod przykryciem dusimy na małym ogniu około 30 minut.

Sprawdzony przepis na kapustę z grzybami i śliwkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z kapusty kiszonej, która posiada wiele wartości odżywczych. Kapusta kiszona należy do składników o małej wartości kalorycznej, posiada sporo błonnika pokarmowego, który odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu, a także zawiera bakterie, które wpływają na prawidłową pracę jelit. Ponadto jest bogata w witaminę C, która wpływa na naszą odporność oraz magnez, potas i wapń. Kapusta ma również wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, który chroni nas przed rozwinięciem się cukrzycy. Posiada także właściwości przeciwzapalne oraz zapobiega niedokrwistości.

Kapusta wigilijna odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania.

Alergeny w kapuście z grzybami i śliwkami

Lista alergenów dla kapusty z grzybami i śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapustę z grzybami i śliwkami

Wartości odżywcze kapusty z grzybami i śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
84.69
84.69
Białko (g)
2.45
2.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
9.73
9.73
Węglowodany przyswajalne (g)
5.63
5.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.10
4.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
4.29
4.29
Tłuszcze nasycone (g)
0.35
0.35
Tłuszcze nienasycone (g)
3.95
3.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.77
2.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.18
1.18
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
1.67
1.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.42
11.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
25.49
25.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
459.72
459.72
Potas (mg)
160.00
160.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.49
25.49
Żelazo (mg)
1.69
1.69
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty z grzybami i śliwkami 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty z grzybami i śliwkami

Koszt składników
34.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Śliwki suszone
50 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 50 g
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
34.50