Przepis na kapustę z grzybami i śliwkami krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano
To będzie niezbędne
garnek

Grzyby wkładamy do miski i zalewamy wodą. Pozostawiamy je na noc tak, aby zmiękły.

Na drugi dzień cebulę kroimy w drobną kostkę, a grzyby przecedzamy.

W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy grzyby oraz śliwki. Całość smażymy dalej.

Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, należy ją przepłukać, a także poszatkować na mniejsze kawałki.

Kapustę i przyprawy dodajemy do garnka. Całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby wlewamy 1/2 szklanki wody.

Danie pod przykryciem dusimy na małym ogniu około 30 minut.

Kapusta z grzybami i śliwkami w naczyniu
Kapusta z grzybami i śliwkami
Koszt przygotowania dania
18.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
84 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
24

Kapusta z grzybami i śliwkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kapuście z grzybami i śliwkami

Pyszna kapusta z grzybami i śliwkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do dania głównego lub podczas kolacji wigilijnej. Kapusta kiszona w połączeniu z grzybami suszonymi, cebulą, przyprawami i śliwkami suszonymi jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić kapustę z grzybami i śliwkami? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku grzyby wkładamy do miski i zalewamy wodą. Pozostawiamy je na noc tak, aby zmiękły. Na drugi dzień cebulę kroimy w drobną kostkę, a grzyby przecedzamy. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy grzyby oraz śliwki. Całość smażymy dalej. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, należy ją przepłukać, a także poszatkować na mniejsze kawałki. Kapustę i przyprawy dodajemy do garnka. Całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby wlewamy 1/2 szklanki wody. Danie pod przykryciem dusimy na małym ogniu około 30 minut.

Sprawdzony przepis na kapustę z grzybami i śliwkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z kapusty kiszonej, która posiada wiele wartości odżywczych. Kapusta kiszona należy do składników o małej wartości kalorycznej, posiada sporo błonnika pokarmowego, który odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu, a także zawiera bakterie, które wpływają na prawidłową pracę jelit. Ponadto jest bogata w witaminę C, która wpływa na naszą odporność oraz magnez, potas i wapń. Kapusta ma również wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, który chroni nas przed rozwinięciem się cukrzycy. Posiada także właściwości przeciwzapalne oraz zapobiega niedokrwistości.

Kapusta wigilijna odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania.

Wartości odżywcze kapusty z grzybami i śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
84.69 kcal
84.69 kcal
Białko
2.45 g
2.45 g

Węglowodany w kapuście z grzybami i śliwkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
9.73 g
9.73 g
Węglowodany przyswajalne
5.63 g
5.63 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.10 g
4.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
4.29 g
4.29 g
Tłuszcze nasycone
0.35 g
0.35 g
Tłuszcze nienasycone
3.95 g
3.95 g
Tłuszcze jednonasycone
2.77 g
2.77 g
Tłuszcze wielonasycone
1.18 g
1.18 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na kapustę z grzybami i śliwkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
1.67 µg (mcg)
1.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
11.42 mg
11.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
25.49 µg (mcg)
25.49 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kapustę z grzybami i śliwkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
459.72 mg
459.72 mg
Potas
160.00 mg
160.00 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
25.49 mg
25.49 mg
Żelazo
1.69 mg
1.69 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty z grzybami i śliwkami 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuście z grzybami i śliwkami

Lista alergenów dla kapusty z grzybami i śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapustę z grzybami i śliwkami

Cena przygotowania kapusty z grzybami i śliwkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Śliwki suszone
50 g
5.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 50 g
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20.0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
34.50
Jak oceniasz przepis na kapustę z grzybami i śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88.5% osób