Jaskółcze gniazdo

Opublikowano: 03.11.2021 r., 13:03 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Przystawka z ogórkiem i rukolą
Jaskółcze gniazdo
Jaskółcze gniazdo to świetne urozmaicenie dla osób, które lubią mięso mielone w formie kotletów. W naszym przepisie środek kotleta stanowi jajko ugotowane na twardo.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
365 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cebula - 1 sztuka (90 g)
  • Bułka tarta - 3 łyżki (40 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, curry
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek mały, miska

Przepis na jaskółczego gniazda krok po kroku

5 jajek ugotuj na twardo, chwilę ostudź i obierz ze skorupki.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i usmaż na łyżce oleju.

Do miski włóż mięso mielone, wsyp bułkę tartą, dodaj surowe jajko, cebulę i przyprawy.

Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, by masa się lepiej związała.

Ugotowane jajka obtocz surową masą z mięsa mielonego.

Na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż kotleciki z każdej strony po kilka minut, aż ładnie się zrumienią.

Jak oceniasz przepis na jaskółczego gniazda
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat jaskółczego gniazda

Jaskółcze gniazdo to ciekawa odpowiedź na standardowe kotlety z mięsa mielonego. Będzie świetnym urozmaiceniem dla każdego, kto lubi dania obiadowe z jajkiem na twardo. Nasz przepis na jaskółcze gniazdo wykorzystuje mięso mielone z indyka, dlatego to danie nadaje się również dla osób, które nie mogą spożywać mięsa czerwonego.

Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym. Serotonina nazywana jest potocznie hormonem szczęścia.

Wiele wskazuje na to, że indyk jest lepszym wyborem żywieniowym niż bardziej uwielbiany kurczak. Indyki są dużo bardziej wrażliwe na czynniki takie jak zamknięcie bez dostępu do świeżego powietrza. Nie mogą też przebywać w zbyt zatłoczonych klatkach, dzięki czemu ryzyko zakażeń jest mniejsze. Tym samym dużo rzadziej leczone są antybiotykami. W procesie obróbki termicznej (pieczenia lub smażenia) nie traci dużo ze swoich wartości odżywczych.

Jeśli zamiast smażenia zdecydujesz się na pieczenie tego dania to dodatkowo możesz pominąć dodatek tłuszczu (tutaj w postaci oleju rzepakowego), a tym samym zmniejszysz jego kaloryczność. To pyszne danie zaskakuje tym, że w środku znajduje się jajko ugotowane na twardo.

Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca.

Jeśli chcesz przyrządzić to danie w wersji bezglutenowej zamiast bułki tartej użyj rozdrobnionych płatków owsianych.

Jeśli jeszcze zastanawiasz się jak zrobić jaskółcze gniazdo to odsyłam do naszego przepisu. To danie to naprawdę dobry pomysł na obiad, a ten sprawdzony przepis jest szybki i łatwy.

Jako danie obiadowe można podać jaskółcze gniazdo z dodatkiem ziemniaków i surówki ze świeżych warzyw. Dzięki czemu uzyskamy pełnowartościowe i bogate w witaminy danie.

Alergeny w jaskółczym gnieździe

Lista alergenów dla jaskółczego gniazda przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze jaskółczego gniazda

na 100g gotowej potrawy

Indyk to świetne rozwiązanie dla osób, które nie powinny spożywać mięsa czerwonego. Jest bogaty w witaminy z gr. B, cynk, selen i żelazo, a dodatkowo jest niskokaloryczny

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
203.09
365.56
Białko (g)
18.35
33.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
3.96
7.12
Węglowodany przyswajalne (g)
3.63
6.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
0.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
12.51
22.53
Tłuszcze nasycone (g)
3.67
6.61
Tłuszcze nienasycone (g)
8.84
15.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.60
10.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.24
5.83
Cholesterol (mg)
168.76
303.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
64.80
116.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.39
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.97
1.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.67
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.76
1.37
Witamina E (mg)
0.44
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
64.80
116.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.63
8.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.00
45.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.09
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
276.50
497.70
Potas (mg)
212.52
382.54
Wapń (mg)
41.87
75.37
Fosfor (mg)
200.55
360.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.58
38.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.54
2.78
Cynk (mg)
2.04
3.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jaskółczego gniazda 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jaskółczego gniazda

Koszt składników
34.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Bułka tarta
40 g
3 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
34.80