Przepis na jaskółczego gniazda krok po kroku
- Mięso mielone z indyka 500 g
- Jajko 6 szt.
- Cebula 90 g 1 sztuka
- Bułka tarta 40 g 3 łyżki
- Olej rzepakowy 40 ml 4 łyżki
5 jajek ugotuj na twardo, chwilę ostudź i obierz ze skorupki.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i usmaż na łyżce oleju.
Do miski włóż mięso mielone, wsyp bułkę tartą, dodaj surowe jajko, cebulę i przyprawy.
Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, by masa się lepiej związała.
Ugotowane jajka obtocz surową masą z mięsa mielonego.
Na patelni rozgrzej pozostały olej i smaż kotleciki z każdej strony po kilka minut, aż ładnie się zrumienią.
-
Sałatka gyros
-
Guacamole
-
Nachos
-
Ciasto ze śliwkami
-
Parówka w cieście francuskim
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Nuggetsy
-
Bruschetta
-
Tortilla z kurczakiem
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Rolada serowa
-
Ciasto góra lodowa
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Przekąski na imprezę

(liczba kalorii)
Jaskółcze gniazdo - cechy przepisu
Więcej o jaskółczym gnieździe
Jaskółcze gniazdo to ciekawa odpowiedź na standardowe kotlety z mięsa mielonego. Będzie świetnym urozmaiceniem dla każdego, kto lubi dania obiadowe z jajkiem na twardo. Nasz przepis na jaskółcze gniazdo wykorzystuje mięso mielone z indyka, dlatego to danie nadaje się również dla osób, które nie mogą spożywać mięsa czerwonego.
Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym. Serotonina nazywana jest potocznie hormonem szczęścia.
Wiele wskazuje na to, że indyk jest lepszym wyborem żywieniowym niż bardziej uwielbiany kurczak. Indyki są dużo bardziej wrażliwe na czynniki takie jak zamknięcie bez dostępu do świeżego powietrza. Nie mogą też przebywać w zbyt zatłoczonych klatkach, dzięki czemu ryzyko zakażeń jest mniejsze. Tym samym dużo rzadziej leczone są antybiotykami. W procesie obróbki termicznej (pieczenia lub smażenia) nie traci dużo ze swoich wartości odżywczych.
Jeśli zamiast smażenia zdecydujesz się na pieczenie tego dania to dodatkowo możesz pominąć dodatek tłuszczu (tutaj w postaci oleju rzepakowego), a tym samym zmniejszysz jego kaloryczność. To pyszne danie zaskakuje tym, że w środku znajduje się jajko ugotowane na twardo.
Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca.
Jeśli chcesz przyrządzić to danie w wersji bezglutenowej zamiast bułki tartej użyj rozdrobnionych płatków owsianych.
Jeśli jeszcze zastanawiasz się jak zrobić jaskółcze gniazdo to odsyłam do naszego przepisu. To danie to naprawdę dobry pomysł na obiad, a ten sprawdzony przepis jest szybki i łatwy.
Jako danie obiadowe można podać jaskółcze gniazdo z dodatkiem ziemniaków i surówki ze świeżych warzyw. Dzięki czemu uzyskamy pełnowartościowe i bogate w witaminy danie.
Wartości odżywcze jaskółczego gniazda
Energia i białka
(180g)
Węglowodany w jaskółczym gnieździe
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy w przepisie na jaskółczego gniazda
(180g)
Składniki mineralne w przepisie na jaskółczego gniazda
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w jaskółczym gnieździe
Lista alergenów dla jaskółczego gniazda przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta