Jambalaya
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Kiełbasa chorizo (100 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Seler naciowy (50 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Groszek zielony (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (15 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Ryż biały (300 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na jambalayę krok po kroku
Kiełbasę chorizo obierz i pokrój w półplastry.
Mięso z piersi kurczaka pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Seler naciowy umyj i pokrój w plasterki.
Na rozgrzanym oleju podsmaż kiełbasę na lekko rumiany kolor.
Następnie dodaj mięso z kurczaka, 1 łyżkę przyprawy Cajun oraz sól i pieprz do smaku.
Do mięsa dodaj pokrojone warzywa oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki wymieszaj i smaż na średniej mocy palnika przez kilka minut.
Następnie na patelnię dodaj ryż i smaż chwilę.
Dodaj gorący bulion oraz pomidory z puszki i całość duś pod przykryciem przez 20 minut (ryż powinien być miękki).
Na 5 minut przed końcem duszenia na patelnię dodaj również groszek zielony.
Gotowe danie podawaj na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
Więcej informacji na temat jambalayi
Jambalaya to smaczna potrawa kreolska, która najczęściej przygotowywana jest z ryżem, pomidorami, cebulą oraz papryką. Jambalaya to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis na jambalayę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, kiełbasa chorizo, cebula, seler naciowy, papryka czerwona, groszek zielony, czosnek, pomidory w puszce, bulion warzywny, ryż biały, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz przyprawa Cajun.
A jak zrobić jambalayę? Kiełbasę chorizo obierz i pokrój w półplastry. Mięso z piersi kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Seler naciowy umyj i pokrój w plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmaż kiełbasę na lekko rumiany kolor. Następnie dodaj mięso z kurczaka, 1 łyżkę przyprawy Cajun oraz sól i pieprz do smaku. Do mięsa dodaj pokrojone warzywa oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki wymieszaj i smaż na średniej mocy palnika przez kilka minut. Następnie na patelnię dodaj ryż i smaż chwilę. Dodaj gorący bulion oraz pomidory z puszki i całość duś pod przykryciem przez 20 minut (ryż powinien być miękki). Na 5 minut przed końcem duszenia na patelnię dodaj również groszek zielony.
Pierś z kurczaka zawiera bardzo dużo łatwoprzyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera także fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy.
Podsumowując pyszna jambalaya przygotowana na bazie ryżu z dodatkiem mięsa z piersi kurczaka oraz warzyw stanowi doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny. Potrawa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w jambalayi
Lista alergenów dla jambalayi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
- bulion warzywny
W przepisie na jambalayę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- przyprawa cajun
Wartości odżywcze jambalayi
Jambalaya to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe przygotowane na bazie mięsa, ryżu oraz warzyw. Warzywa wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(380g)
Węglowodany
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy
(380g)
Składniki mineralne
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.