Jambalaya

Opublikowano: 17.05.2023 r., 22:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jambalaya podana w ciemnym naczyniu.
Jambalaya
Jambalaya to potrawa kreolska, która przygotowywana jest na bazie ryżu, mięs oraz warzyw. Danie świetnie sprawdzi się jako obiad. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 20 min
438 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Kiełbasa chorizo (100 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (100 g)
  • Seler naciowy (50 g)
  • Papryka czerwona 1 średnia sztuka (200 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (15 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
  • Ryż biały (300 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa cajun
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, praska do czosnku

Przepis na jambalayę krok po kroku

Kiełbasę chorizo obierz i pokrój w półplastry.

Mięso z piersi kurczaka pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Seler naciowy umyj i pokrój w plasterki.

Na rozgrzanym oleju podsmaż kiełbasę na lekko rumiany kolor.

Następnie dodaj mięso z kurczaka, 1 łyżkę przyprawy Cajun oraz sól i pieprz do smaku.

Do mięsa dodaj pokrojone warzywa oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki wymieszaj i smaż na średniej mocy palnika przez kilka minut.

Następnie na patelnię dodaj ryż i smaż chwilę.

Dodaj gorący bulion oraz pomidory z puszki i całość duś pod przykryciem przez 20 minut (ryż powinien być miękki).

Na 5 minut przed końcem duszenia na patelnię dodaj również groszek zielony.

Gotowe danie podawaj na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na jambalayę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat jambalayi

Jambalaya to smaczna potrawa kreolska, która najczęściej przygotowywana jest z ryżem, pomidorami, cebulą oraz papryką. Jambalaya to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis na jambalayę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, kiełbasa chorizo, cebula, seler naciowy, papryka czerwona, groszek zielony, czosnek, pomidory w puszce, bulion warzywny, ryż biały, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz przyprawa Cajun.

A jak zrobić jambalayę? Kiełbasę chorizo obierz i pokrój w półplastry. Mięso z piersi kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Seler naciowy umyj i pokrój w plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmaż kiełbasę na lekko rumiany kolor. Następnie dodaj mięso z kurczaka, 1 łyżkę przyprawy Cajun oraz sól i pieprz do smaku. Do mięsa dodaj pokrojone warzywa oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki wymieszaj i smaż na średniej mocy palnika przez kilka minut. Następnie na patelnię dodaj ryż i smaż chwilę. Dodaj gorący bulion oraz pomidory z puszki i całość duś pod przykryciem przez 20 minut (ryż powinien być miękki). Na 5 minut przed końcem duszenia na patelnię dodaj również groszek zielony.

Pierś z kurczaka zawiera bardzo dużo łatwoprzyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera także fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy.

Podsumowując pyszna jambalaya przygotowana na bazie ryżu z dodatkiem mięsa z piersi kurczaka oraz warzyw stanowi doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny. Potrawa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w jambalayi

Lista alergenów dla jambalayi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
    • bulion warzywny

W przepisie na jambalayę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa cajun
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze jambalayi

na 100g gotowej potrawy

Jambalaya to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe przygotowane na bazie mięsa, ryżu oraz warzyw. Warzywa wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
115.40
438.51
Białko (g)
7.42
28.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
13.86
52.67
Węglowodany przyswajalne (g)
12.91
49.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
3.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
3.39
12.89
Tłuszcze nasycone (g)
1.16
4.41
Tłuszcze nienasycone (g)
2.23
8.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.53
5.83
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.70
2.65
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.57
78.15
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A (µg (mcg))
22.31
84.78
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.37
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.16
57.59
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.25
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.56
2.11
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.96
7.45
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.99
11.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.23
57.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
213.71
812.12
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
152.79
580.61
Potas (mg)
200.40
761.52
Wapń (mg)
14.82
56.32
Fosfor (mg)
83.70
318.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.43
66.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.58
2.19
Cynk (mg)
0.55
2.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jambalayi 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jambalayi

Koszt składników
87.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Kiełbasa chorizo
100 g
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Seler naciowy
50 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Groszek zielony
100 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 g
Czosnek
15 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Ryż biały
300 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
87.80