Peperonata

Opublikowano: 30.08.2021 r., 7:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Peperonata podana w czarnej patelni. Całość znajduje się na ozdobionym, drewnianym blacie.
Peperonata
Peperonata to doskonała propozycja na warzywne danie. Jest bardzo aromatyczna. Idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub jako danie główne. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Czas duszenia 15 min
183 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Papryka zielona (200 g)
  • Papryka czerwona (200 g)
  • Pomidor (300 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ocet winny (20 ml)
  • Miód (20 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na peperonata krok po kroku

Papryki oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w większą kostkę.

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.

Pomidory sparz wrzątkiem i usuń z nich skórkę. Pokrój w kostkę.

Na patelni podgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pomidory. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Duś 5 minut.

Dodaj paprykę, wlej ocet winny, dodaj łyżkę miodu i podduś jeszcze 7 minut.

Na koniec posyp natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na peperonata
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat peperonaty

Peperonata to doskonała propozycja na jarskie danie obiadowe lub przystawkę. Pomysł na peperonatę idealnie sprawdzi się na lunch do pracy. Przepis na peperonatę jest prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Sprawdzony przepis na to danie wykonasz z następujących produktów spożywczych: papryka czerwona, papryka zielona, pomidory, oregano, sól, pieprz, miód, natka pietruszki, czosnek i cebula.

Jak zrobić domową peperonatę? Na początek oczyść papryki z gniazd nasiennych. Pokrój w większą kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Pokrój w kostkę. Cebule i czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, dopraw solą, pieprzem i oregano dodaj łyżkę miodu. Duś prze 5 minut. Następnie dodaj paprykę, wlej ocet winny. Duś jeszcze 7 minut. Na koniec posyp natką pietruszki. Papryka w sosie pomidorowym smakuje najlepiej ze świeżym chrupiącym pieczywem. Możesz też dodać do niej kaszę jęczmienną lub bulgur.

Czerwona papryka jest doskonałym źródłem witamin C, zawiera również duże ilości witaminy E i A. Witamina E odpowiada za zmniejszenie ryzyka wystąpienia zakrzepów, poprawia wzrok, ma wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Antocyjany zawarte w papryce czerwonej nie tylko odpowiedzialne są za nadawanie jej barwy ale również mają działanie zapobiegające nowo tworzeniu. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując duszona peperonata to idealny pomysł na wegetariański pyszny lunch. Danie jest wspaniałym źródłem witaminy C oraz innych substancji przeciwutleniających. Peperonata sprawdzi się również na szybki obiad dla całej rodziny. Peperonaty możesz także użyć jako bazę do sosów z dodatkiem mięsa lub pastę warzywną na kanapki.

Alergeny w peperonacie

Lista alergenów dla peperonaty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze peperonaty

na 100g gotowej potrawy

Peperonata to wspaniałe danie warzywne. Idealnie sprawdzi się jako zamiennik dań mięsnych. Jest pełne witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
61.32
183.96
Białko (g)
1.03
3.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
7.35
22.06
Węglowodany przyswajalne (g)
5.81
17.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.54
4.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.51
10.52
Tłuszcze nasycone (g)
0.33
1.00
Tłuszcze nienasycone (g)
3.17
9.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.20
6.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
2.93
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
61.56
184.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
54.69
164.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.53
1.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.58
1.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.79
68.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
661.87
1985.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
5.43
16.29
Potas (mg)
202.75
608.24
Wapń (mg)
16.86
50.57
Fosfor (mg)
26.11
78.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.36
34.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
1.41
Cynk (mg)
0.21
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny peperonaty 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania peperonaty

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka zielona
200 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Pomidor
300 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ocet winny
20 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 ml
Miód
20 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
46.50