Jajecznica ze szparagami
- Jajko (3 szt.)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Cebula dymka - 1 garść (20 g)
- Szparagi - 4 sztuki (100 g)
Przepis na jajecznicę ze szparagami krok po kroku
Szparagi ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Jajka rozbij, roztrzep i dopraw do smaku.
Usmaż masę jajeczną na patelni z rozpuszczonym masłem.
Na końcu dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi.
Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Banan w cieście
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Placki na maślance
-
Jajecznica z pomidorami
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat jajecznicy ze szparagami
Jajecznica to chyba najpopularniejszy rodzaj śniadania na Świecie, nie ma osoby, która by nie wiedziała, czym jest jajecznica. Jej podstawowa wersja to po prostu same jajka bez większych dodatków. Ale z czasem doczekała się ona wielu różnych wersji. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na jajecznicę ze szparagami, która jest niezwykle szybka i łatwa w wykonaniu. Wystarczy, że rozgrzanej patelni rozpuścisz odrobinę masła i zeszklisz drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo jajecznica z cebulą nabierze charakterystycznego aromatu. W tym czasie przygotuj szparagi, ugotuj je w lekko osolonej wodzie. Na końcu dodaj rozbite jajka i dokładnie wymieszaj, na końcu dodaj pokrojone szparag zielone.
W międzyczasie nie zapomnij o przyprawach. Jajecznica ze szparagami nie wymaga wielkiego doprawiania. Szczypta soli i pieprzu zdecydowanie wystarczą. Cebula nada charakterystycznego, wyrazistego smaku. Wtedy jest ona naprawdę pyszna.
Jajecznica idealnie sprawdzi się na śniadanie lub na kolację, zbędne są większe dodatki do niej. Możesz postawić na świeże pieczywo. Zwróć uwagę aby było ono dobre jakościowo z pełnego przemiału, najlepiej na zakwasie.
Moim zdaniem bardzo dobra jajecznica jest na maśle, jednak może być smażona na oleju rzepakowym.
Jak widzisz to prosty przepis i już wiesz doskonale jak zrobić jajecznicę ze szparagami.
Warto wspomnieć, że jajka to źródło pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować sami i musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą one poczucie sytości, dostarczą wielu witamin i składników mineralnych. Śniadanie składające się tylko z naszej jajecznicy będzie miało charakter śniadania białkowo-tłuszczowego, wiele osób wybiera właśnie taki rodzaj posiłków, ponieważ mają po nim dużo energii, są najedzeni, a po czasie nie następuje uczucie znużenia i senności co mogą powodować węglowodany, czyli np. pieczywo.
Alergeny w jajecznicy ze szparagami
Lista alergenów dla jajecznicy ze szparagami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze jajecznicy ze szparagami
Jajecznicę podawaj z pieczywem wysokiej jakości na zakwasie.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.