Przepis na jajecznicę ze szparagami krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Szparagi ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Jajka rozbij, roztrzep i dopraw do smaku.

Usmaż masę jajeczną na patelni z rozpuszczonym masłem.

Na końcu dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi.

Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

jajecznica ze szparagami
Jajecznica ze szparagami
Koszt przygotowania dania
7.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
266 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Jajecznica ze szparagami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jajecznicy ze szparagami

Jajecznica to chyba najpopularniejszy rodzaj śniadania na Świecie, nie ma osoby, która by nie wiedziała, czym jest jajecznica. Jej podstawowa wersja to po prostu same jajka bez większych dodatków. Ale z czasem doczekała się ona wielu różnych wersji. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na jajecznicę ze szparagami, która jest niezwykle szybka i łatwa w wykonaniu. Wystarczy, że rozgrzanej patelni rozpuścisz odrobinę masła i zeszklisz drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo jajecznica z cebulą nabierze charakterystycznego aromatu. W tym czasie przygotuj szparagi, ugotuj je w lekko osolonej wodzie. Na końcu dodaj rozbite jajka i dokładnie wymieszaj, na końcu dodaj pokrojone szparag zielone.

W międzyczasie nie zapomnij o przyprawach. Jajecznica ze szparagami nie wymaga wielkiego doprawiania. Szczypta soli i pieprzu zdecydowanie wystarczą. Cebula nada charakterystycznego, wyrazistego smaku. Wtedy jest ona naprawdę pyszna.

Jajecznica idealnie sprawdzi się na śniadanie lub na kolację, zbędne są większe dodatki do niej. Możesz postawić na świeże pieczywo. Zwróć uwagę aby było ono dobre jakościowo z pełnego przemiału, najlepiej na zakwasie.

Moim zdaniem bardzo dobra jajecznica jest na maśle, jednak może być smażona na oleju rzepakowym.

Jak widzisz to prosty przepis i już wiesz doskonale jak zrobić jajecznicę ze szparagami.

Warto wspomnieć, że jajka to źródło pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować sami i musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą one poczucie sytości, dostarczą wielu witamin i składników mineralnych. Śniadanie składające się tylko z naszej jajecznicy będzie miało charakter śniadania białkowo-tłuszczowego, wiele osób wybiera właśnie taki rodzaj posiłków, ponieważ mają po nim dużo energii, są najedzeni, a po czasie nie następuje uczucie znużenia i senności co mogą powodować węglowodany, czyli np. pieczywo.

Wartości odżywcze jajecznicy ze szparagami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
133.03 kcal
266.07 kcal
Białko
7.69 g
15.38 g

Węglowodany w jajecznicy ze szparagami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
2.15 g
4.29 g
Węglowodany przyswajalne
1.29 g
2.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.86 g
1.72 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
10.51 g
21.03 g
Tłuszcze nasycone
5.75 g
11.49 g
Tłuszcze nienasycone
4.77 g
9.54 g
Tłuszcze jednonasycone
3.52 g
7.03 g
Tłuszcze wielonasycone
1.25 g
2.50 g
Cholesterol
215.34 mg
430.69 mg

Witaminy w przepisie na jajecznicę ze szparagami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
147.15 µg (mcg)
294.30 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.25 mg
Witamina B12
0.49 µg (mcg)
0.99 µg (mcg)
Witamina C
3.07 mg
6.14 mg
Witamina D
1.08 µg (mcg)
2.16 µg (mcg)
Witamina E
0.76 mg
1.51 mg
Retinol
130.56 µg (mcg)
261.11 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.60 mg
Niacyna
0.40 mg
0.80 mg
Foliany
46.87 µg (mcg)
93.74 µg (mcg)
Beta karoten
196.79 µg (mcg)
393.57 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jajecznicę ze szparagami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
79.25 mg
158.49 mg
Potas
160.56 mg
321.11 mg
Wapń
44.46 mg
88.92 mg
Fosfor
128.16 mg
256.33 mg
Magnez
12.52 mg
25.05 mg
Żelazo
1.75 mg
3.49 mg
Cynk
0.91 mg
1.81 mg
Miedź
0.11 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy ze szparagami 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajecznicy ze szparagami

Lista alergenów dla jajecznicy ze szparagami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania jajecznicy ze szparagami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula dymka
20 g
1 garść
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Szparagi
100 g
4 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Koszt składników
30.50
Jak oceniasz przepis na jajecznicę ze szparagami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób