Jabłecznik z galaretką
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (300 g)
- Jabłko - 6 dużych sztuk (1200 g)
- Galaretka - proszek (60 g)
- Masło - Pół kostki (100 g)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
Przepis na jabłecznik z galaretką krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj aż piana będzie szklista.
Cały czas miksując dodawaj do masy po 1 żółtku.
Dodaj do ciasta przesianą mąkę pszenna i wymieszaj delikatnie szpatułką.
Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.
Galaretkę rozpuść w 500ml bardzo gorącej wody i wystudź.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, na patelni rozpuść masło i cukier, podduś jabłka.
Jabłka wymieszaj z galaretką i wstaw do lodówki aż masa zgęstnieje.
Biszkopt przekrój na pół, umieść w tortownicy i przełóż na niego jabłka z galaretką, na ich wierzch połóż drugi blat ciasta.
Schłodź w lodówce przez 6 godzin.
Mascarpone ubij z dodatkiem śmietany kremówki.
Ciasto wyjmij z formy i na jego wierzch wyłóż śmietanę ubitą z mascarpone.
- Jabłecznik na kruchym cieście
- Jabłecznik z budyniem
- Jabłecznik z bezą
- Biszkopt z jabłkami
- Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
- Szybki jabłecznik
- Jabłecznik na biszkopcie
- Jabłecznik z kruszonką
- Jabłecznik sypany
- Ucierane ciasto z jabłkami
- Puszysty jabłecznik z kruszonką
- Ciasto z budyniem i jabłkiem
- Ciasto biszkoptowe z jabłkiem
- Ciasto z połówkami jabłek
- Ciasto biszkoptowe z jabłkami
- Ciasto z jabłkami i galaretką
- Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
- Jabłecznik królewski
- Jabłeczniki
Więcej informacji na temat jabłecznika z galaretką
Jabłecznik z galaretką to świetna propozycja na dobre domowe ciasto. Placek z galaretką jest ciastem szybkim do przygotowania. Przepis na jabłecznik z galaretką jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jabłka, galaretka, mąka pszenna, jajka, cukier, cynamon, masło, śmietana 30%, mascarpone.
Jak zrobić jabłecznik z galaretką? Najpierw upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek i w misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj aż piana będzie szklista. Na koniec cały czas miksując dodawaj do masy po 1 żółtku. Dodaj do ciasta przesianą mąkę pszenna i wymieszaj delikatnie szpatułką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz. Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie i wystudź. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, podduś na maśle z cukrem, dopraw cynamonem. Jabłka wymieszaj z galaretką i wstaw do lodówki aż masa nieco zgęstnieje. Biszkopt przekrój na pół, umieść w tortownicy i przełóż na niego jabłka z galaretką, na ich wierzch połóż drugi blat ciasta. Schłodź w lodówce przez 6 godzin. Ciasto wyjmij z formy i na jego wierzch wyłóż śmietanę ubitą z mascarpone.
Jabłka to bardzo popularne owoce. Są łatwo dostępne cały rok i świetnie nadają się do przygotowywania słodkich wypieków. Ponadto są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też wspaniałym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Jajka są produktem pochodzenia zwierzęcego. Jajka zawierają łatwo przyswajalne białko zwierzęce, są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A czy D. Zawarty w żółtku beta karoten nadający mu kolor, jest także składnikiem o działaniu prozdrowotnym. Ma pozytywny wpływ na zdrowie naszych oczu.
Podsumowując domowy placek z jabłkami doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Galaretka owocowa pozwala na utrzymanie konsystencji masie jabłkowej. Pyszne ciasto jest dobre na uroczyste kolacje czy niedzielne obiady w gronie rodziny. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Alergeny w jabłeczniku z galaretką
Lista alergenów dla jabłecznika z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze jabłecznika z galaretką
Jabłecznik z galaretką to wypiek zawierający sporo cukru. Nie powinny go spożywać osoby chore na cukrzycę lub insulino oporność. Jest jednak dużo lepszym wyborem niż sklepowe wypieki. Domowe ciasto nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków do żywności.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.