Jabłecznik z galaretką

Opublikowano: 05.11.2021 r., 13:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jabłecznik z galaretką leży na blacie. Posypany jest cukrem pudrem.
Jabłecznik z galaretką
Jabłecznik z galaretką to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Jabłka dzięki dodatkowi galaretki są zwarte i ciasto łatwo pokroić na równe kawałki, które ładnie się prezentują.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas duszenia 50 min
537 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (300 g)
  • Jabłko - 6 dużych sztuk (1200 g)
  • Galaretka - proszek (60 g)
  • Masło - Pół kostki (100 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 23 cm

Przepis na jabłecznik z galaretką krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj aż piana będzie szklista.

Cały czas miksując dodawaj do masy po 1 żółtku.

Dodaj do ciasta przesianą mąkę pszenna i wymieszaj delikatnie szpatułką.

Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

Galaretkę rozpuść w 500ml bardzo gorącej wody i wystudź.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, na patelni rozpuść masło i cukier, podduś jabłka.

Jabłka wymieszaj z galaretką i wstaw do lodówki aż masa zgęstnieje.

Biszkopt przekrój na pół, umieść w tortownicy i przełóż na niego jabłka z galaretką, na ich wierzch połóż drugi blat ciasta.

Schłodź w lodówce przez 6 godzin.

Mascarpone ubij z dodatkiem śmietany kremówki.

Ciasto wyjmij z formy i na jego wierzch wyłóż śmietanę ubitą z mascarpone.

Jak oceniasz przepis na jabłecznik z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat jabłecznika z galaretką

Jabłecznik z galaretką to świetna propozycja na dobre domowe ciasto. Placek z galaretką jest ciastem szybkim do przygotowania. Przepis na jabłecznik z galaretką jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jabłka, galaretka, mąka pszenna, jajka, cukier, cynamon, masło, śmietana 30%, mascarpone.

Jak zrobić jabłecznik z galaretką? Najpierw upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek i w misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj aż piana będzie szklista. Na koniec cały czas miksując dodawaj do masy po 1 żółtku. Dodaj do ciasta przesianą mąkę pszenna i wymieszaj delikatnie szpatułką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz. Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie i wystudź. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, podduś na maśle z cukrem, dopraw cynamonem. Jabłka wymieszaj z galaretką i wstaw do lodówki aż masa nieco zgęstnieje. Biszkopt przekrój na pół, umieść w tortownicy i przełóż na niego jabłka z galaretką, na ich wierzch połóż drugi blat ciasta. Schłodź w lodówce przez 6 godzin. Ciasto wyjmij z formy i na jego wierzch wyłóż śmietanę ubitą z mascarpone.

Jabłka to bardzo popularne owoce. Są łatwo dostępne cały rok i świetnie nadają się do przygotowywania słodkich wypieków. Ponadto są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też wspaniałym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Jajka są produktem pochodzenia zwierzęcego. Jajka zawierają łatwo przyswajalne białko zwierzęce, są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A czy D. Zawarty w żółtku beta karoten nadający mu kolor, jest także składnikiem o działaniu prozdrowotnym. Ma pozytywny wpływ na zdrowie naszych oczu.

Podsumowując domowy placek z jabłkami doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Galaretka owocowa pozwala na utrzymanie konsystencji masie jabłkowej. Pyszne ciasto jest dobre na uroczyste kolacje czy niedzielne obiady w gronie rodziny. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Alergeny w jabłeczniku z galaretką

Lista alergenów dla jabłecznika z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze jabłecznika z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Jabłecznik z galaretką to wypiek zawierający sporo cukru. Nie powinny go spożywać osoby chore na cukrzycę lub insulino oporność. Jest jednak dużo lepszym wyborem niż sklepowe wypieki. Domowe ciasto nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków do żywności.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
215.18
537.95
Białko (g)
4.00
10.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
27.72
69.31
Węglowodany przyswajalne (g)
26.65
66.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
2.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
9.86
24.65
Tłuszcze nasycone (g)
8.19
20.48
Tłuszcze nienasycone (g)
1.67
4.16
Cholesterol (mg)
64.50
161.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
22.86
57.15
Wapń (mg)
25.03
62.57
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
2.24
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłecznika z galaretką 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jabłecznika z galaretką

Koszt składników
31.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jabłko
1200 g
6 dużych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 7
3.33
Za 1200 g
Galaretka
60 g
proszek
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 60 g
Masło
100 g
Pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Koszt składników
31.30