Przepis na jabłecznik z galaretką krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 23 cm

Białka oddziel od żółtek.

Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj aż piana będzie szklista.

Cały czas miksując dodawaj do masy po 1 żółtku.

Dodaj do ciasta przesianą mąkę pszenna i wymieszaj delikatnie szpatułką.

Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

Galaretkę rozpuść w 500ml bardzo gorącej wody i wystudź.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, na patelni rozpuść masło i cukier, podduś jabłka.

Jabłka wymieszaj z galaretką i wstaw do lodówki aż masa zgęstnieje.

Biszkopt przekrój na pół, umieść w tortownicy i przełóż na niego jabłka z galaretką, na ich wierzch połóż drugi blat ciasta.

Schłodź w lodówce przez 6 godzin.

Mascarpone ubij z dodatkiem śmietany kremówki.

Ciasto wyjmij z formy i na jego wierzch wyłóż śmietanę ubitą z mascarpone.

Jabłecznik z galaretką leży na blacie. Posypany jest cukrem pudrem.
Jabłecznik z galaretką
Koszt przygotowania dania
23.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
537 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
63

Jabłecznik z galaretką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jabłeczniku z galaretką

Jabłecznik z galaretką to świetna propozycja na dobre domowe ciasto. Placek z galaretką jest ciastem szybkim do przygotowania. Przepis na jabłecznik z galaretką jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jabłka, galaretka, mąka pszenna, jajka, cukier, cynamon, masło, śmietana 30%, mascarpone.

Jak zrobić jabłecznik z galaretką? Najpierw upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek i w misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj aż piana będzie szklista. Na koniec cały czas miksując dodawaj do masy po 1 żółtku. Dodaj do ciasta przesianą mąkę pszenna i wymieszaj delikatnie szpatułką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz. Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie i wystudź. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, podduś na maśle z cukrem, dopraw cynamonem. Jabłka wymieszaj z galaretką i wstaw do lodówki aż masa nieco zgęstnieje. Biszkopt przekrój na pół, umieść w tortownicy i przełóż na niego jabłka z galaretką, na ich wierzch połóż drugi blat ciasta. Schłodź w lodówce przez 6 godzin. Ciasto wyjmij z formy i na jego wierzch wyłóż śmietanę ubitą z mascarpone.

Jabłka to bardzo popularne owoce. Są łatwo dostępne cały rok i świetnie nadają się do przygotowywania słodkich wypieków. Ponadto są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są też wspaniałym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Jajka są produktem pochodzenia zwierzęcego. Jajka zawierają łatwo przyswajalne białko zwierzęce, są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A czy D. Zawarty w żółtku beta karoten nadający mu kolor, jest także składnikiem o działaniu prozdrowotnym. Ma pozytywny wpływ na zdrowie naszych oczu.

Podsumowując domowy placek z jabłkami doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Galaretka owocowa pozwala na utrzymanie konsystencji masie jabłkowej. Pyszne ciasto jest dobre na uroczyste kolacje czy niedzielne obiady w gronie rodziny. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Wartości odżywcze jabłecznika z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
215.18 kcal
537.95 kcal
Białko
4.00 g
10.00 g

Węglowodany w jabłeczniku z galaretką

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
27.72 g
69.31 g
Węglowodany przyswajalne
26.65 g
66.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.08 g
2.70 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
9.86 g
24.65 g
Tłuszcze nasycone
8.19 g
20.48 g
Tłuszcze nienasycone
1.67 g
4.16 g
Cholesterol
64.50 mg
161.25 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jabłecznik z galaretką

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
22.86 mg
57.15 mg
Wapń
25.03 mg
62.57 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.90 mg
2.24 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłecznika z galaretką 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jabłeczniku z galaretką

Lista alergenów dla jabłecznika z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania jabłecznika z galaretką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jabłko
1200 g
6 dużych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 7
3.33
Za 1200 g
Galaretka
60 g
proszek
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 60 g
Masło
100 g
Pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Koszt składników
31.30
Jak oceniasz przepis na jabłecznik z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób