Przepis na indyka z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, majeranek, papryka słodka, przyprawa do mięsa
To będzie niezbędne
piekarnik

Indyka umyj i przypraw.

Suszone owoce posiekaj drobno, orzechy drobno pokrój.

Suszonymi owocami i orzechami napełnij indyka.

Polej mięso oliwą.

Piecz w nagrzanym piekarniku w 190 st. C około 1,5 godziny.

indyk faszerowany na talerzu
indyk z piekarnika
Koszt przygotowania dania
17.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
434 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
22

Indyk z piekarnika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Indyku z piekarnika

Indyk z piekarnika faszerowany suszonymi owocami i orzechami to najlepszy pomysł na wykwintny świąteczny obiad. Jest pyszny. Przygotowanie tego dania nie jest zbyt pracochłonne, więc spokojnie można z samego rana przed wizytą gości je przygotować.

Mięso z indyka zawiera mało tłuszczów nasyconych, dlatego mogą je spożywać osoby chorujące na choroby układu krążenia. Ponadto jest łatwostrawna, dobre dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi. Farsz co prawda jest dość słodki, ale odpowiednio zbilansowany orzechami, dlatego osoby z insulinoopornością również mogą skosztować tego dana, ewentualnie wybierając małą ilość farszu.

Orzechy włoskie świetnie się komponują z indykiem, nadając mu charakterystyczny smak. Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Cenne właściwości orzechów włoskich są zasługą bogactwa witamin, składników mineralnych i niezbędnych tłuszczów, których ten surowiec posiada naprawdę sporo. Większość z nich stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. należący do omega-3 kwas alfa-linolenowy, który wykazuje działanie przeciwzapalne. Orzechy włoskie mają w sobie także sporo białka, węglowodany oraz cenne witaminy i składniki mineralne. Są źródłem łatwo przyswajalnych związków żelaza, magnezu, sodu i potasu. Orzechy włoskie są niezbędnym elementem diety przeciwzapalnej. Poza tym regulują poziom cholesterolu krwi oraz obniżają ładunek glikemiczny potraw.

Przepis na indyka z piekarnika powstał przypadkowo, kiedy chciałam wymyślić dobry i wykwintny obiad dla gości na święta. Indyk pieczony jest w całości, dzięki czemu stanowi danie główne. Jako dodatek polecam pieczone ziemniaczki i surówkę z dużej ilości warzyw. Indyk w tym wydaniu jest tak pyszny, że warto go zrobić, żeby się przekonać. Jest to sprawdzony przepis, który nie może się nie udać.

Jak zrobić indyka z piekarnika? Przygotuj suszone owoce (morele oraz śliwki) i pokrój drobno. Orzechy również posiekaj. Farsz wymieszaj, włóż do środka indyka. Zwiąż i włóż do naczynia żaroodpornego, podlej wodą, przykryj. Piecz mięso w 180 stopniach przez ponad godzinę. Sprawdzaj w trakcie pieczenia, czy jest już miękkie. Prawda, że smaczny?

Wartości odżywcze Indyka z piekarnika

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny Indyka z piekarnika 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Indyku z piekarnika

Lista alergenów dla Indyka z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • morele suszone
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa

W przepisie na Indyka z piekarnika nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • indyk (cały)
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania Indyka z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Indyk (cały)
200 g
1 sztuka
Morele suszone
100 g
8.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Śliwki suszone
100 g
5.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 100 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Jak oceniasz przepis na indyka z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób