Indyk z piekarnika

Opublikowano: 07.12.2022 r., 0:16 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
indyk faszerowany na talerzu
Indyk z piekarnika
Indyk z piekarnika z farszem z suszonych owoców i orzechów jest daniem idealnym na Święta. Jeśli nie masz pomysłu na obiad dla gości, to ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Suszone owoce nadają lekko słodki smak, wspaniale komponując się z soczystym mięsem oraz orzechami.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 90 min
443 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Indyk (cały) 1 sztuka (2000 g)
  • Morele suszone (100 g)
  • Śliwki suszone (100 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, majeranek, papryka słodka, przyprawa do mięsa
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na indyka z piekarnika krok po kroku

Indyka umyj i przypraw.

Suszone owoce posiekaj drobno, orzechy drobno pokrój.

Suszonymi owocami i orzechami napełnij indyka.

Polej mięso oliwą.

Piecz w nagrzanym piekarniku w 190 st. C około 1,5 godziny.

Jak oceniasz przepis na indyka z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat indyka z piekarnika

Indyk z piekarnika faszerowany suszonymi owocami i orzechami to najlepszy pomysł na wykwintny świąteczny obiad. Jest pyszny. Przygotowanie tego dania nie jest zbyt pracochłonne, więc spokojnie można z samego rana przed wizytą gości je przygotować.

Mięso z indyka zawiera mało tłuszczów nasyconych, dlatego mogą je spożywać osoby chorujące na choroby układu krążenia. Ponadto jest łatwostrawna, dobre dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi. Farsz co prawda jest dość słodki, ale odpowiednio zbilansowany orzechami, dlatego osoby z insulinoopornością również mogą skosztować tego dana, ewentualnie wybierając małą ilość farszu.

Orzechy włoskie świetnie się komponują z indykiem, nadając mu charakterystyczny smak. Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Cenne właściwości orzechów włoskich są zasługą bogactwa witamin, składników mineralnych i niezbędnych tłuszczów, których ten surowiec posiada naprawdę sporo. Większość z nich stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. należący do omega-3 kwas alfa-linolenowy, który wykazuje działanie przeciwzapalne. Orzechy włoskie mają w sobie także sporo białka, węglowodany oraz cenne witaminy i składniki mineralne. Są źródłem łatwo przyswajalnych związków żelaza, magnezu, sodu i potasu. Orzechy włoskie są niezbędnym elementem diety przeciwzapalnej. Poza tym regulują poziom cholesterolu krwi oraz obniżają ładunek glikemiczny potraw.

Przepis na indyka z piekarnika powstał przypadkowo, kiedy chciałam wymyślić dobry i wykwintny obiad dla gości na święta. Indyk pieczony jest w całości, dzięki czemu stanowi danie główne. Jako dodatek polecam pieczone ziemniaczki i surówkę z dużej ilości warzyw. Indyk w tym wydaniu jest tak pyszny, że warto go zrobić, żeby się przekonać. Jest to sprawdzony przepis, który nie może się nie udać.

Jak zrobić indyka z piekarnika? Przygotuj suszone owoce (morele oraz śliwki) i pokrój drobno. Orzechy również posiekaj. Farsz wymieszaj, włóż do środka indyka. Zwiąż i włóż do naczynia żaroodpornego, podlej wodą, przykryj. Piecz mięso w 180 stopniach przez ponad godzinę. Sprawdzaj w trakcie pieczenia, czy jest już miękkie. Prawda, że smaczny?

Alergeny w indyku z piekarnika

Lista alergenów dla Indyka z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • morele suszone
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa

Wartości odżywcze indyka z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Danie jest dobre dla osób chorujących na miażdżycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
221.97
443.93
Białko (g)
12.37
24.73
Fenyloalanina (mg)
0.51
1.02
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.73
9.45
Węglowodany przyswajalne (g)
1.56
3.13
Brak danych dla: morele suszone.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
1.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
17.14
34.28
Tłuszcze nasycone (g)
6.08
12.17
Tłuszcze nienasycone (g)
11.06
22.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.06
10.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.00
12.00
Cholesterol (mg)
82.25
164.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
8.44
16.88
Witamina B6 (mg)
0.22
0.44
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.45
Witamina C (mg)
0.22
0.43
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Ryboflawina (mg)
0.13
0.25
Niacyna (mg)
1.90
3.79
Foliany (µg (mcg))
10.74
21.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
42.17
84.35
Potas (mg)
232.60
465.20
Wapń (mg)
133.08
266.16
Fosfor (mg)
119.05
238.10
Magnez (mg)
20.30
40.61
Żelazo (mg)
1.68
3.37
Cynk (mg)
2.67
5.34
Miedź (mg)
0.17
0.34
Mangan (mg)
0.18
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny indyka z piekarnika 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania indyka z piekarnika

Koszt składników
323.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Indyk (cały)
2000 g
1 sztuka
280.00
Za 7000,0 g
Liczba opakowań 1
80.00
Za 2000 g
Morele suszone
100 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Śliwki suszone
100 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 100 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
323.50