Indyk z piekarnika
- Indyk (cały) - 1 sztuka (2000 g)
- Morele suszone (100 g)
- Śliwki suszone (100 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na indyka z piekarnika krok po kroku
Indyka umyj i przypraw.
Suszone owoce posiekaj drobno, orzechy drobno pokrój.
Suszonymi owocami i orzechami napełnij indyka.
Polej mięso oliwą.
Piecz w nagrzanym piekarniku w 190 st. C około 1,5 godziny.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat indyka z piekarnika
Indyk z piekarnika faszerowany suszonymi owocami i orzechami to najlepszy pomysł na wykwintny świąteczny obiad. Jest pyszny. Przygotowanie tego dania nie jest zbyt pracochłonne, więc spokojnie można z samego rana przed wizytą gości je przygotować.
Mięso z indyka zawiera mało tłuszczów nasyconych, dlatego mogą je spożywać osoby chorujące na choroby układu krążenia. Ponadto jest łatwostrawna, dobre dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi. Farsz co prawda jest dość słodki, ale odpowiednio zbilansowany orzechami, dlatego osoby z insulinoopornością również mogą skosztować tego dana, ewentualnie wybierając małą ilość farszu.
Orzechy włoskie świetnie się komponują z indykiem, nadając mu charakterystyczny smak. Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Cenne właściwości orzechów włoskich są zasługą bogactwa witamin, składników mineralnych i niezbędnych tłuszczów, których ten surowiec posiada naprawdę sporo. Większość z nich stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. należący do omega-3 kwas alfa-linolenowy, który wykazuje działanie przeciwzapalne. Orzechy włoskie mają w sobie także sporo białka, węglowodany oraz cenne witaminy i składniki mineralne. Są źródłem łatwo przyswajalnych związków żelaza, magnezu, sodu i potasu. Orzechy włoskie są niezbędnym elementem diety przeciwzapalnej. Poza tym regulują poziom cholesterolu krwi oraz obniżają ładunek glikemiczny potraw.
Przepis na indyka z piekarnika powstał przypadkowo, kiedy chciałam wymyślić dobry i wykwintny obiad dla gości na święta. Indyk pieczony jest w całości, dzięki czemu stanowi danie główne. Jako dodatek polecam pieczone ziemniaczki i surówkę z dużej ilości warzyw. Indyk w tym wydaniu jest tak pyszny, że warto go zrobić, żeby się przekonać. Jest to sprawdzony przepis, który nie może się nie udać.
Jak zrobić indyka z piekarnika? Przygotuj suszone owoce (morele oraz śliwki) i pokrój drobno. Orzechy również posiekaj. Farsz wymieszaj, włóż do środka indyka. Zwiąż i włóż do naczynia żaroodpornego, podlej wodą, przykryj. Piecz mięso w 180 stopniach przez ponad godzinę. Sprawdzaj w trakcie pieczenia, czy jest już miękkie. Prawda, że smaczny?
Alergeny w indyku z piekarnika
Lista alergenów dla Indyka z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- morele suszone
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięsa
Wartości odżywcze indyka z piekarnika
Danie jest dobre dla osób chorujących na miażdżycę.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.