Przepis na hummus z ciecierzycy krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, kumin, olej sezamowy
To będzie niezbędne
garnek, robot kuchenny, mikser, blender, miska, łyżka

Ugotuj ciecierzycę

Odsącz ciecierzycę (nie wylewaj wody!)

Zmiksuj/zblenduj ciecierzycę dodając łyżkę wody z gotowania ciecierzycy

W trakcie miksowania ciecierzycy dodawaj pozostałe składniki, stopniowo dolewając wody z gotowania ciecierzycy, aby uzyskać konsystencję pasty

hummus z ciecierzycy podawany na talerzu z warzywami
hummus z ciecierzycy
Koszt przygotowania dania
7.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
43 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
22

Hummus z ciecierzycy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o hummusie z ciecierzycy

Hummus z ciecierzycy to idealna pasta do kanapek, dań każdego rodzaju lub dodatek do przekąsek. Dostępna jest na rynku w różnych smakach z różnymi przyprawami.

Pomimo łatwej dostępności w sklepach spożywczych polecam przygotować go samemu. Przepis na smaczny, domowy hummus z ciecierzycy jest na tyle krótki i nieskomplikowany, że każdy sobie z nim poradzi. Dlatego hummus jest łatwy w przygotowaniu.

Przygotowując go wiesz jakich składników używasz. Wykonując go na bieżąco, wiesz, że skład ma naturalny i nie posiada żadnych konserwantów. Co w tych czasach jest cechą cenną dla produktów spożywczych.

Dodatkowym atutem sporządzania samodzielnie hummusu z ciecierzycy masz możliwość wybrać swój ulubiony smak oraz odpowiednio pod siebie go doprawić. W tym przypadku można stworzyć smak hummusu i doprawić go tak, aby idealnie komponował się z przygotowanym do niego dania.

Składniki do przygotowania hummusu to tylko: ciecierzyca (można użyć tej z puszki), tahini (pasta sezamowa), olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny.

Najczęściej spotykanymi smakami hummusu są: paprykowy, pomidorowy, tradycyjny, buraczany oraz wiele innych.

Często ma zastosowanie w dietetycznych jadłospisach jako składnik kanapek i pasta stanowiąca dip do pokrojonych warzyw. Ma też idealne zastosowanie do dań ciepłych, np. wrapy z tortilli, pieczonych warzyw, jako składnik sosu do mięs i ryb. Obecnie najczęściej używana jest wegetarian i wegan.

Hummus to potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu. Współcześnie popularna jest na terenach bliskiego Wschodu i Północnej Afryce. Znana jest również w krajach kaukaskich. Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych.

Przedstawiam Wam najlepszy i prosty pomysł na przepis jak zrobić hummus z ciecierzycy samodzielnie.

Wartości odżywcze hummusu z ciecierzycy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kalorie)
215.76 kcal
43.15 kcal
Białko
8.29 g
1.66 g

Węglowodany w hummusie z ciecierzycy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany
25.36 g
5.07 g
Węglowodany przyswajalne
18.28 g
3.66 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
7.08 g
1.42 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz
9.64 g
1.93 g
Tłuszcze nasycone
2.02 g
0.40 g
Tłuszcze nienasycone
7.62 g
1.52 g
Tłuszcze jednonasycone
3.55 g
0.71 g
Tłuszcze wielonasycone
4.07 g
0.81 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na hummus z ciecierzycy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A
1.02 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
1.25 mg
0.25 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.08 mg
0.22 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.11 mg
0.02 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.01 mg
Niacyna
0.52 mg
0.10 mg
Foliany
150.28 µg (mcg)
30.06 µg (mcg)
Beta karoten
15.21 µg (mcg)
3.04 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na hummus z ciecierzycy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód
219.10 mg
43.82 mg
Potas
271.01 mg
54.20 mg
Wapń
50.78 mg
10.16 mg
Fosfor
162.31 mg
32.46 mg
Magnez
45.36 mg
9.07 mg
Żelazo
2.76 mg
0.55 mg
Cynk
1.45 mg
0.29 mg
Miedź
0.34 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny hummusu z ciecierzycy 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w hummusie z ciecierzycy

Lista alergenów dla hummusu z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tahini (pasta sezamowa)
    • Olej sezamowy
    • olej sezamowy

Cena przygotowania hummusu z ciecierzycy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca nasiona suche
400 g
gram
6.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 2
6.86
Za 400 g
Sok z cytryny
1 ml
łyżeczka
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 1 ml
Czosnek
1 g
ząbek
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 1 g
Tahini (pasta sezamowa)
5 g
łyżka
9.00
Za 185.0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 5 g
Olej sezamowy
1 ml
łyżka
15.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 1 ml
Koszt składników
40.00
Jak oceniasz przepis na hummus z ciecierzycy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób