Hummus z ciecierzycy

Opublikowano: 11.10.2022 r., 16:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
hummus z ciecierzycy podawany na talerzu z warzywami
Hummus z ciecierzycy
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Idealna do kanapek, dań lub przekąsek. Spróbuj i się przekonaj.
Przygotowanie 15 min
45 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Ciecierzyca nasiona suche gram (400 g)
  • Sok z cytryny łyżeczka (10 ml)
  • Czosnek ząbek (5 g)
  • Tahini (pasta sezamowa) łyżka (5 g)
  • Olej sezamowy łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, kumin, olej sezamowy
Sprzęt kuchenny
garnek, robot kuchenny, mikser, blender, miska, łyżka

Przepis na hummus z ciecierzycy krok po kroku

Ugotuj ciecierzycę

Odsącz ciecierzycę (nie wylewaj wody!)

Zmiksuj/zblenduj ciecierzycę dodając łyżkę wody z gotowania ciecierzycy

W trakcie miksowania ciecierzycy dodawaj pozostałe składniki, stopniowo dolewając wody z gotowania ciecierzycy, aby uzyskać konsystencję pasty

Jak oceniasz przepis na hummus z ciecierzycy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób

Więcej informacji na temat hummusu z ciecierzycy

Hummus z ciecierzycy to idealna pasta do kanapek, dań każdego rodzaju lub dodatek do przekąsek. Dostępna jest na rynku w różnych smakach z różnymi przyprawami.

Pomimo łatwej dostępności w sklepach spożywczych polecam przygotować go samemu. Przepis na smaczny, domowy hummus z ciecierzycy jest na tyle krótki i nieskomplikowany, że każdy sobie z nim poradzi. Dlatego hummus jest łatwy w przygotowaniu.

Przygotowując go wiesz jakich składników używasz. Wykonując go na bieżąco, wiesz, że skład ma naturalny i nie posiada żadnych konserwantów. Co w tych czasach jest cechą cenną dla produktów spożywczych.

Dodatkowym atutem sporządzania samodzielnie hummusu z ciecierzycy masz możliwość wybrać swój ulubiony smak oraz odpowiednio pod siebie go doprawić. W tym przypadku można stworzyć smak hummusu i doprawić go tak, aby idealnie komponował się z przygotowanym do niego dania.

Składniki do przygotowania hummusu to tylko: ciecierzyca (można użyć tej z puszki), tahini (pasta sezamowa), olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny.

Najczęściej spotykanymi smakami hummusu są: paprykowy, pomidorowy, tradycyjny, buraczany oraz wiele innych.

Często ma zastosowanie w dietetycznych jadłospisach jako składnik kanapek i pasta stanowiąca dip do pokrojonych warzyw. Ma też idealne zastosowanie do dań ciepłych, np. wrapy z tortilli, pieczonych warzyw, jako składnik sosu do mięs i ryb. Obecnie najczęściej używana jest wegetarian i wegan.

Hummus to potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu. Współcześnie popularna jest na terenach bliskiego Wschodu i Północnej Afryce. Znana jest również w krajach kaukaskich. Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych.

Przedstawiam Wam najlepszy i prosty pomysł na przepis jak zrobić hummus z ciecierzycy samodzielnie.

Alergeny w hummusie z ciecierzycy

Lista alergenów dla hummusu z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tahini (pasta sezamowa)
    • Olej sezamowy
    • olej sezamowy

Wartości odżywcze hummusu z ciecierzycy

na 100g gotowej potrawy

Danie można zaliczyć również do przepisów dietetycznych

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
225.07
45.01
Białko (g)
7.94
1.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
24.51
4.90
Węglowodany przyswajalne (g)
17.77
3.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.74
1.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
11.25
2.25
Tłuszcze nasycone (g)
2.31
0.46
Tłuszcze nienasycone (g)
8.94
1.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.20
0.84
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.74
0.95
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
0.97
0.19
Witamina B6 (mg)
0.13
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.29
0.46
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.05
0.21
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.11
0.02
Ryboflawina (mg)
0.06
0.01
Niacyna (mg)
0.50
0.10
Foliany (µg (mcg))
143.03
28.61
Beta karoten (µg (mcg))
14.50
2.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
208.07
41.61
Potas (mg)
263.03
52.61
Wapń (mg)
49.99
10.00
Fosfor (mg)
155.59
31.12
Magnez (mg)
43.40
8.68
Żelazo (mg)
2.64
0.53
Cynk (mg)
1.39
0.28
Miedź (mg)
0.33
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny hummusu z ciecierzycy 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania hummusu z ciecierzycy

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca nasiona suche
400 g
gram
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
6.86
Za 400 g
Sok z cytryny
10 ml
łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Czosnek
5 g
ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Tahini (pasta sezamowa)
5 g
łyżka
9.00
Za 185,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 5 g
Olej sezamowy
10 ml
łyżka
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 ml
Koszt składników
40.00