Kuchnia afrykańska

Kuchnia afrykańska - opis, typowe dania, ciekawostki

Kuchnia afrykańska dzieli się na kuchnię arabską na północy i kuchnie Afryki Subsaharyjskiej. Gorący klimat i mała ilość żyznych ziem w Afryce Subsaharyjskiej sprawia, że nie jest tam łatwo o żywność. W całej Afryce jada się rodzaj mamałygi z manioku, bananów lub kukurydzy, lecz dania te różnią się nazwami i sposobem przygotowania. Charakterystyczną cechą kuchni afrykańskiej są ostre smaki i duża ilość przypraw, szczególnie że do Afryki wschodniej napływały przyprawy z Azji. Ciekawą potrawą są trójkątne pączki smażone na głębokim tłuszczu. Co ciekawe, hodowcy bydła w Afryce wykorzystują głównie mleko. Mięso jada się przede wszystkiem w Afryce południowej.

Wyróżnione przepisy kuchni afrykańskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia afrykańska - opis, typowe dania, ciekawostki

Kuchnia Afryki Subsaharyjskiej jest prawie nieznana w Polsce. Mało kto wie, że jest to kuchnia pikantna, lecz mało wyszukana. O żywność jest trudno, dlatego wykorzystuje się nawet owady i myszy, których Europejczyk nie jest w stanie tknąć. Dowiedz się jak wygląda jedzenie i przepisy kulinarne w Afryce.

Kuchnia afrykańska - charakterystyka i tradycyjne jedzenie w Afryce

Czym charakteryzują się tradycyjne potrawy afrykańskie

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem, trzykrotnie większym od Europy, zaś obecnie leżą tam 54 państwa. W Afryce Północnej znajdują się państwa arabskie, gdzie króluje typowa kuchnia arabska, na przykład kuchnia marokańska czy egipska. Natomiast zupełnie inne tradycje kulinarne posiada Afryka Subsaharyjska leżąca na południu. Tradycje kulinarne Afryki różnią się w zależności od regionu i można je podzielić na potrawy z Afryki środkowej, wschodniej i południowej. Wbrew pozorom epoka kolonialna trwała na tych terenach na tyle krótko, że kuchnia europejska nie wpłynęła znacząco na lokalne kuchnie afrykańskie. Europejczycy przywieźli uprawę kukurydzy i ziemniaków, które trafiły do Afryki dopiero w XIX wieku. Już w XVI wieku Portugalczycy wprowadzili tam uprawę manioku.

Na afrykańskie przepisy kulinarne najważniejszy wpływ ma gorący klimat. Tradycyjne jedzenie jest bardzo pikantne i stosuje się ostre przyprawy. W tym klimacie jedzenie dość szybko się psuje, dlatego też wykształcił się zwyczaj dzielenia się jedzeniem, aby szybko spożyć nadmiar, oraz ostrego przyprawiania potraw.

Pozyskiwanie żywności w Afryce nie jest łatwe. Z jednej strony klimat pozwala na plony 3 - 4 razy w roku, lecz brakuje wody, występują częste susze, a gleby nie są żyzne. Najlepsze warunki upraw są w Afryce wschodniej i środkowej. Dlatego też wykorzystuje się wszystko co się da. W Afryce cennym źródłem białka są owady, których w Europie nikt nie tknie. Jada się smażone ćmy lub termity, placki z komarów czy larwy palmowe. Zwyczajnym jedzeniem są także pieczone myszy.

Kuchnia afrykańska - tradycyjne potrawy mączne

Podstawą żywienia w Afryce jest:

  • proso,
  • sorgo,
  • maniok,
  • bataty,
  • kukurydza,
  • ryż (uprawiany w Senegalu),
  • pszenica (uprawiana w RPA).

Z prosa pochodzi kasza jaglana, zaś z sorgo w Afryce piecze się chleb, przygotowuje kasze, dania gotowe lub przekąski. Podstawą żywienia wielu krajów afrykańskich jest maniok. Jego surowe bulwy są trujące, dlatego też moczy się je w wodzie przez 24 godziny. Kassawa, czyli mąka z manioku służy do pieczenia chleba. Zaś tapioka, czyli skrobia z manioku, służy do wyrobu legumin, kisieli oraz do zagęszczania sosów.

Charakterystyczne dla Afryki jest nagarnianie jedzenia przy pomocy placków, które też stanowią przekąskę. W większości krajów afrykańskich podstawowe jedzenie stanowi rodzaj mamałygi lub polenty. Danie to przygotowuje się przez gotowanie mąki w gorącej wodzie z solą i było zjadane powszechnie w prehistorii, zanim nie wynaleziono wypieku chleba. W Afryce obecnie dania te o różnych nazwach robi się często z białej kukurydzy.

Kuchnia afrykańska - z czego tworzy się tradycyjne, afrykańskie przepisy kulinarne

W Afryce wschodniej hoduje się bydło, jednak mięsa prawie nie ma w diecie. Ze zwierząt wykorzystuje się głównie mleko i upuszczaną krew. Natomiast ludy Khoisan i Bantu zamieszkujące południe kontynentu są hodowcami bydłą i jadają mięso i mleko.

Najważniejsze przyprawy:

  • czarny pieprz,
  • goździki,
  • curry,
  • chilli,
  • gałka muszkatołowa,
  • kardamon.

Afrykańskie przepisy kulinarne i najciekawsze potrawy w Afryce środkowej, wschodniej i południowej

Przepisy kulinarne Afryki środkowej i zachodniej

W regionie tym leżą takie państwa jak: Kongo, Angola, Kamerun, Republika Środkowej Afryki, Czad i Gabon. Jest to jeden z nielicznych regionów w Afryce, gdzie dobrze rosną ziemniaki, które stały się tu podstawą wyżywienia. Popularne są także przepisy kulinarne z kassawy i gotowanych bananów. Banany są najczęściej smażone na głębokim tłuszczu.

Popularnym daniem są mandazi, czyli rodzaj trójkątnych, mącznych pączków smażonych na głębokim tłuszczu. Jada się je na słodko lub na słono. Powodzeniem cieszą się także potrawy z ryżem typu pilaf. Typowym daniem tego regionu jest fufu czyli mączne danie przypominające mamałygę. Z fufu formuje się kulki i zjada je maczając w sosie. Początkowo danie to robiono z bananów lub pochrzynu. Obecnie robi się je ze sfermentowanej kassawy.

Składniki i przyprawy kuchni Afryki Wschodniej i południowej

W regionie tym od wieków handlowano ze wschodem, dlatego też kuchnia zawiera wpływu z Półwyspu Arabskiego, skąd przybyły takie przyprawy jak: cynamon, goździki i szafran. Jest to region hodowli zwierząt, które się jednak wykorzystywane głównie na mleko. Podstawą wyżywienia jest odmiana fufu robiona z kukurydzy. Jada się również pieczone i smażone banany.

Zaznaczają się tu także wpływy Brytyjczyków i Hindusów. Z Indii zapożyczono takie dania jak potrawy curry, zupy z soczewicy oraz placki chapati. Jada się tu cytrusy, truskawki, pomidory i kukurydzę. W Afryce wschodniej przeważają państwa islamskie, gdzie jada się dania halal, zaś wieprzowina jest wykluczona. W Etiopii, Erytrei i Somalii jada się różnego rodzaju potrawki z mięsem i warzywami oraz dania z ryżem.

Tereny na południu Afryki zamieszkiwały ludy Khoisan, zaś około 2000 lat temu przywędrowały tam ludy Bantu. Grupy te są hodowcami bydła, dlatego też kuchnia zawiera potrawy z mleka, warzyw i pieczonego mięsa. Wyrabiano tam także suszone mięso. Zaś z napływem ludzi z Europy i Indii, rozpowszechniło się upodobanie do barbeque. Obecnie podstawą diety jest mięso, owoce morza, ziarna, warzywa i owoce.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto