Hummus z ciecierzycy
- Ciecierzyca nasiona suche - gram (400 g)
- Sok z cytryny - łyżeczka (10 ml)
- Czosnek - ząbek (5 g)
- Tahini (pasta sezamowa) - łyżka (5 g)
- Olej sezamowy - łyżka (10 ml)
Przepis na hummus z ciecierzycy krok po kroku
Ugotuj ciecierzycę
Odsącz ciecierzycę (nie wylewaj wody!)
Zmiksuj/zblenduj ciecierzycę dodając łyżkę wody z gotowania ciecierzycy
W trakcie miksowania ciecierzycy dodawaj pozostałe składniki, stopniowo dolewając wody z gotowania ciecierzycy, aby uzyskać konsystencję pasty
-
Chipsy z jarmużu
-
Sałatka z kurczakiem
-
Pasta z awokado
-
Sałatka na grilla
-
Filet z kurczaka
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Szaszłyki na grilla
-
Kapusta wigilijna
-
Chlebek bananowy fit
-
Mizeria
-
Tapenada
-
Bataty z piekarnika
-
Koktajl z jarmużem
-
Sałatka z kurczaka wędzonego
-
Pieczone buraki
-
Ciastka czekoladowe
-
Sałatka z pomidorów
-
Dietetyczne przekąski
Więcej informacji na temat hummusu z ciecierzycy
Hummus z ciecierzycy to idealna pasta do kanapek, dań każdego rodzaju lub dodatek do przekąsek. Dostępna jest na rynku w różnych smakach z różnymi przyprawami.
Pomimo łatwej dostępności w sklepach spożywczych polecam przygotować go samemu. Przepis na smaczny, domowy hummus z ciecierzycy jest na tyle krótki i nieskomplikowany, że każdy sobie z nim poradzi. Dlatego hummus jest łatwy w przygotowaniu.
Przygotowując go wiesz jakich składników używasz. Wykonując go na bieżąco, wiesz, że skład ma naturalny i nie posiada żadnych konserwantów. Co w tych czasach jest cechą cenną dla produktów spożywczych.
Dodatkowym atutem sporządzania samodzielnie hummusu z ciecierzycy masz możliwość wybrać swój ulubiony smak oraz odpowiednio pod siebie go doprawić. W tym przypadku można stworzyć smak hummusu i doprawić go tak, aby idealnie komponował się z przygotowanym do niego dania.
Składniki do przygotowania hummusu to tylko: ciecierzyca (można użyć tej z puszki), tahini (pasta sezamowa), olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny.
Najczęściej spotykanymi smakami hummusu są: paprykowy, pomidorowy, tradycyjny, buraczany oraz wiele innych.
Często ma zastosowanie w dietetycznych jadłospisach jako składnik kanapek i pasta stanowiąca dip do pokrojonych warzyw. Ma też idealne zastosowanie do dań ciepłych, np. wrapy z tortilli, pieczonych warzyw, jako składnik sosu do mięs i ryb. Obecnie najczęściej używana jest wegetarian i wegan.
Hummus to potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu. Współcześnie popularna jest na terenach bliskiego Wschodu i Północnej Afryce. Znana jest również w krajach kaukaskich. Według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych.
Przedstawiam Wam najlepszy i prosty pomysł na przepis jak zrobić hummus z ciecierzycy samodzielnie.
Alergeny w hummusie z ciecierzycy
Lista alergenów dla hummusu z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tahini (pasta sezamowa)
- Olej sezamowy
- olej sezamowy
Wartości odżywcze hummusu z ciecierzycy
Danie można zaliczyć również do przepisów dietetycznych
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.