Gulasz segedyński
- Łopatka wieprzowa (500 g)
- Kapusta kiszona (300 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Śmietana 18% - 2 łyżki (20 g)
- Czosnek - 1 ząbek (10 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
Przepis na gulasz segedyński krok po kroku
Mięso pokrój w kostkę, dopraw i obsmaż na patelni na maśle.
Podsmażone mięso zdejmij patelni i na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem.
Ponownie dodaj mięso, zalej bulionem, przykryj i duś ok. 30 minut.
Dodaj dobrze odciąniętą kapustę kiszoną i gotuj ok. 40 minut, aż zmięknie.
Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawy i gotuj jeszcze 30 minut.
Podawaj ze śmietaną.
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Ragout
-
Gulasz z szynki wieprzowej
-
Gulasz z łopatki
-
Bogracz z kluskami
-
Gulasz z łopatki wieprzowej
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Karmuszka
-
Gulasz z serc wieprzowych
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Gulasz Thermomix
-
Zupa gulaszowa po węgiersku
-
Gulasz z polędwicy wieprzowej
-
Gulasz strogonow
-
Gulasz wieprzowy
Więcej informacji na temat gulaszu segedyńskiego
Gulasz segedyński to pyszne, sycące i pożywne danie, charakterystyczne i wywodzące się z kuchni węgierskiej. Gulasz segedyński węgierski jest dość zbliżony do tradycyjnego, polskiego bigosu ponieważ przygotowuje się go z podobnych składników, czyli mięsa wieprzowego i kiszonej kapusty. Gulasz wieprzowy z kapustą kiszoną to idealna propozycja na rodzinny, jesienny obiad. Jest bardzo sycący i najlepiej smakuje podawany na ciepło. Dlatego to propozycja w szczególności dla tych, którzy lubią dobrze doprawione, gęste, sycące, mięsne posiłki. To jeden z klasycznych i najbardziej popularnych dań kuchni węgierskiej, ktore zdecydowanie warto znać. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić prawdziwy, węgierski gulasz z wieprzowiną i ze słodką kapustą i ten przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania nie jest bardzo skomplikowane. Zacznij od przygotowania wszystkich składników, czyli mięsa wieprzowego, kiszonej kapusty, cebuli oraz czosnku. Przygotuj też dodatki w postaci ziemniaków, kaszy, czy makaronu, w zależności od tego z czym planujesz podać gulasz. Do gulaszu segedyńskiego najczęściej dodaje się paprykę, jednak możesz eksperymentować z dodatkiem warzyw i wykorzystać takie jak cukinia, bakłażan, papryki w różnych kolorach, fasolka szparagowa, zielony groszek, kiszone ogórki. Dobierz składniki indywidualnie do swoich preferencji. Do gulaszu najlepiej nadaje się łopatka wieprzowa. Przepis na gulasz segedyński z wieprzowiną, kiszoną kapustą i warzywami nie jest trudny, ale za to dość jest czasochłonny. Dlatego warto za jednym razem przygotować większą ilość. To posiłek, który możesz przygotować na obiad dla całej rodziny. W zależności od tego jakie smaki preferujesz na co dzień do gulaszu możesz dodać łagodne przyprawy takie jak majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, czy słodka papryka. Jeśli wolisz bardziej wyraziste, ostrzejsze, pikantne smaki warto dodać papryczkę czilli, mieloną ostrą paprykę i więcej czosnku.
Alergeny w gulaszu segedyńskim
Lista alergenów dla gulaszu segedyńskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze gulaszu segedyńskiego
Gulasz segedyński jest dość ciężkostrawny, dlatego u osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, zgagą lub refluksem może nasilać te dolegliwości.
Energia i białka
(560g)
Węglowodany
(560g)
Tłuszcze
(560g)
Witaminy
(560g)
Składniki mineralne
(560g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.