Gulasz strogonow

Opublikowano: 03.02.2022 r., 8:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz strogonow podany w żeliwnej patelni.
Gulasz strogonow
Gulasz strogonow to doskonała propozycja na pyszny posiłek. Gulasz z wieprzowiną świetnie sprawdzi się podany na obiad oraz podczas spotkania ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
466 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1200 g)
  • Cebula 4 duże sztuki (400 g)
  • Pieczarki 15 małych sztuk (400 g)
  • Marchewka 3 małe sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Wino czerwone wytrawne (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz strogonow krok po kroku

Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę.

Obierz z łupiny cebulę i posiekaj.

Obierz marchew i pokrój w plastry.

Pokrój pieczarki.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i podsmaż.

Dodaj mięso pokrojone w kostkę i smaż przez 8 minut.

Wlej sos sojowy i 300 ml wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, duś przez 20 minut.

Dodaj marchew i pomidory z puszki, wlej wino, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką.

Gotuj całość jeszcze 20 minut.

Podawaj ze świeżym pieczywem lub gotowaną kaszą.

Jak oceniasz przepis na gulasz strogonow
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat gulaszu strogonow

Gulasz strogonow to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepszy gulasz z pieczarkami i cebulą można także zawekować w słoiki. Przepis na gulasz strogonow jest prost, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, cebula, pieczarki, marchewka, pomidory w puszce, papryka słodka, papryka ostra, olej rzepakowy, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy, wino czerwone wytrawne.

Jak zrobić gulasz strogonow? Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj. Obierz marchew i pokrój w plastry. Pokrój pieczarki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i podsmaż. Dodaj mięso pokrojone w kostkę i smaż przez 8 minut. Wlej sos sojowy i wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, duś przez 20 minut. Dodaj marchew i pomidory z puszki, wlej wino, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Gotuj całość jeszcze 20 minut. Podawaj ze świeżym pieczywem lub gotowaną kaszą.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Pomidory z puszki są dobrym pomysłem na przyspieszenie gotowania. Można je wykorzystać także poza sezonem na świeże warzywo. Mięso wieprzowe z łopatki jest bardzo dobrym źródłem białka. Łopatka wieprzowa zawiera także dużą ilość witamin z grupy B oraz żelaza i potasu.

Podsumowując prosty przepis na lekko pikantny gulasz sprawdzi się na obiad. Smaczny gulasz można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Można go także podać jako sos do placków. Gulasz można przygotować także z innego kawałka mięsa wieprzowego. Jeśli przygotowujesz gulasz w okresie letnim, użyj świeżych pomidorów zamiast tych z puszki.

Alergeny w gulaszowi strogonow

Lista alergenów dla gulaszu strogonow przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze gulaszu strogonow

na 100g gotowej potrawy

Gulasz strogonow to danie zawierające dużą ilość łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Gulasz nie zawiera dużej ilości kalorii i jest dobrym źródłem dużej ilości składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
137.15
466.30
Białko (g)
7.04
23.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
4.73
16.09
Węglowodany przyswajalne (g)
3.72
12.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.01
3.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
9.43
32.07
Tłuszcze nasycone (g)
3.13
10.63
Tłuszcze nienasycone (g)
6.31
21.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.78
16.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.53
5.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
76.97
261.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.05
13.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.60
2.05
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
1.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.71
2.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.18
7.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.74
36.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
761.50
2589.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
74.38
252.90
Potas (mg)
263.76
896.80
Wapń (mg)
19.62
66.69
Fosfor (mg)
88.91
302.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.88
50.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
2.72
Cynk (mg)
1.12
3.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu strogonow 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu strogonow

Koszt składników
76.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1200 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
29.14
Za 1200 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Pieczarki
400 g
15 małych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Marchewka
300 g
3 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Wino czerwone wytrawne
200 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 g
Koszt składników
76.10