Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
- Kapusta włoska - 1/2 sztuki (300 g)
- Kasza gryczana - 2 woreczki (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Suszone grzyby - 2 garści (120 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Bulion warzywny - 1 szlanka (250 ml)
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami krok po kroku
Kapustę włoską obierz z liści, wytnij twarde zakończenia i obgotuj w zagotowanej wodzie. Liście powinny być miękkie i plastyczne.
Grzyby zalej gorącą wodą i zostaw aby napęczniały.
W garnku z lekko osoloną wodą ugotuj kaszę gryczaną.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę pokrojoną w pióra, przekrojone na mniejsze kawałki grzyby i odcedzoną kaszę gryczaną. Przesmaż krótko.
Zawiń farsz w liście kapusty i przełóż gołąbki do brytfanny.
Zalej niewielką ilością bulionu i upiecz w piekarniku przez 40-60 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie podlewaj gołąbki bulionem.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami
Nie masz pomysłu na niedzielny, rodzinny obiad? W takim razie poznaj mój przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Sprawdzą się one idealnie na obiad, ale nie tylko.
Jak zrobić gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami krok po kroku tłumaczę nieco niżej.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kapusty włoskiej, w zależności ile gołąbków chcesz przygotować. Ja zużyłam połowę średniej główki. Dodatkowo kaszę gryczaną, która jest bogactwem witamin i składników mineralnych, o których często zapominamy. Kasza gryczana dostarcza nam między innymi lizynę i tryptofan, a także witaminy z grupy B, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, a także wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, magnez, cynk czy jod. Co ważne należy ona do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co jest szczególnie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Naturalnie kasza gryczana nie zawiera glutenu co jest istotne dla wszystkich osób z chorobami glutenozależnymi np. celiakia lub dla osób, które z innych przyczyn wykluczają gluten ze swojej codziennej diety.
Warto także dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń.
Do gołąbków będą nam potrzebne grzyby. Możesz skorzystać z grzybów świeżych, jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, jeśli nie wykorzystaj grzyby suszone. Nie będzie to robiło większej różnicy w smaku. Pamiętaj jednak aby wcześniej je namoczyć.
Gdy gołąbki będą już zawinięte w liście kapusty, koniecznie ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piekarniku. Możesz dodatkowo przygotować sos, którym polejesz gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.
Gotowe danie możesz podawać z ziemniaczanym, delikatnym puree.
Te pyszne gołąbki będą idealnym rozwiązaniem dla wszystkich osób na diecie wegetariańskiej, ale nie tylko. Od teraz gołąbki nie muszą kojarzyć Ci się z farszem z mięsa mielonego. Przekonaj się, że te w wersji wege są także bardzo dobre.
Alergeny w gołąbkach z kaszą gryczaną i grzybami
Lista alergenów dla gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami
Gołąbki z kaszą gryczaną to świetna alternatywa tradycyjnej wersji dla osób na diecie wegetariańskiej.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.