Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia, brytfanna

Kapustę włoską obierz z liści, wytnij twarde zakończenia i obgotuj w zagotowanej wodzie. Liście powinny być miękkie i plastyczne.

Grzyby zalej gorącą wodą i zostaw aby napęczniały.

W garnku z lekko osoloną wodą ugotuj kaszę gryczaną.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę pokrojoną w pióra, przekrojone na mniejsze kawałki grzyby i odcedzoną kaszę gryczaną. Przesmaż krótko.

Zawiń farsz w liście kapusty i przełóż gołąbki do brytfanny.

Zalej niewielką ilością bulionu i upiecz w piekarniku przez 40-60 minut w 180 stopniach.

W międzyczasie podlewaj gołąbki bulionem.

gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Koszt przygotowania dania
53.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
216 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gołąbkach z kaszą gryczaną i grzybami

Nie masz pomysłu na niedzielny, rodzinny obiad? W takim razie poznaj mój przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Sprawdzą się one idealnie na obiad, ale nie tylko.

Jak zrobić gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami krok po kroku tłumaczę nieco niżej.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kapusty włoskiej, w zależności ile gołąbków chcesz przygotować. Ja zużyłam połowę średniej główki. Dodatkowo kaszę gryczaną, która jest bogactwem witamin i składników mineralnych, o których często zapominamy. Kasza gryczana dostarcza nam między innymi lizynę i tryptofan, a także witaminy z grupy B, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, a także wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, magnez, cynk czy jod. Co ważne należy ona do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co jest szczególnie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Naturalnie kasza gryczana nie zawiera glutenu co jest istotne dla wszystkich osób z chorobami glutenozależnymi np. celiakia lub dla osób, które z innych przyczyn wykluczają gluten ze swojej codziennej diety.

Warto także dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń.

Do gołąbków będą nam potrzebne grzyby. Możesz skorzystać z grzybów świeżych, jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, jeśli nie wykorzystaj grzyby suszone. Nie będzie to robiło większej różnicy w smaku. Pamiętaj jednak aby wcześniej je namoczyć.

Gdy gołąbki będą już zawinięte w liście kapusty, koniecznie ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piekarniku. Możesz dodatkowo przygotować sos, którym polejesz gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.

Gotowe danie możesz podawać z ziemniaczanym, delikatnym puree.

Te pyszne gołąbki będą idealnym rozwiązaniem dla wszystkich osób na diecie wegetariańskiej, ale nie tylko. Od teraz gołąbki nie muszą kojarzyć Ci się z farszem z mięsa mielonego. Przekonaj się, że te w wersji wege są także bardzo dobre.

Wartości odżywcze gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
144.23 kcal
216.35 kcal
Białko
6.39 g
9.58 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w gołąbkach z kaszą gryczaną i grzybami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
25.01 g
37.52 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
18.54 g
27.80 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
2.63 g
3.94 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.39 g
0.59 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.23 g
3.35 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.51 g
2.27 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Żelazo
1.93 mg
2.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gołąbkach z kaszą gryczaną i grzybami

Lista alergenów dla gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta włoska
300 g
1/2 sztuki
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Kasza gryczana
200 g
2 woreczki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Suszone grzyby
120 g
2 garści
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 6
42.00
Za 120 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szlanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
83.00
Jak oceniasz przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób