Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Opublikowano: 03.12.2021 r., 10:09 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Idealny pomysł na niedzielny obiad? Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami sprawdzą się idealnie na tą okazję ale nie tylko. Poznaj przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
216 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Kapusta włoska 1/2 sztuki (300 g)
  • Kasza gryczana 2 woreczki (200 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Suszone grzyby 2 garści (120 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Bulion warzywny 1 szlanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia, brytfanna

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami krok po kroku

Kapustę włoską obierz z liści, wytnij twarde zakończenia i obgotuj w zagotowanej wodzie. Liście powinny być miękkie i plastyczne.

Grzyby zalej gorącą wodą i zostaw aby napęczniały.

W garnku z lekko osoloną wodą ugotuj kaszę gryczaną.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę pokrojoną w pióra, przekrojone na mniejsze kawałki grzyby i odcedzoną kaszę gryczaną. Przesmaż krótko.

Zawiń farsz w liście kapusty i przełóż gołąbki do brytfanny.

Zalej niewielką ilością bulionu i upiecz w piekarniku przez 40-60 minut w 180 stopniach.

W międzyczasie podlewaj gołąbki bulionem.

Jak oceniasz przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami

Nie masz pomysłu na niedzielny, rodzinny obiad? W takim razie poznaj mój przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Sprawdzą się one idealnie na obiad, ale nie tylko.

Jak zrobić gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami krok po kroku tłumaczę nieco niżej.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kapusty włoskiej, w zależności ile gołąbków chcesz przygotować. Ja zużyłam połowę średniej główki. Dodatkowo kaszę gryczaną, która jest bogactwem witamin i składników mineralnych, o których często zapominamy. Kasza gryczana dostarcza nam między innymi lizynę i tryptofan, a także witaminy z grupy B, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, a także wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, magnez, cynk czy jod. Co ważne należy ona do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co jest szczególnie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Naturalnie kasza gryczana nie zawiera glutenu co jest istotne dla wszystkich osób z chorobami glutenozależnymi np. celiakia lub dla osób, które z innych przyczyn wykluczają gluten ze swojej codziennej diety.

Warto także dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń.

Do gołąbków będą nam potrzebne grzyby. Możesz skorzystać z grzybów świeżych, jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, jeśli nie wykorzystaj grzyby suszone. Nie będzie to robiło większej różnicy w smaku. Pamiętaj jednak aby wcześniej je namoczyć.

Gdy gołąbki będą już zawinięte w liście kapusty, koniecznie ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piekarniku. Możesz dodatkowo przygotować sos, którym polejesz gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.

Gotowe danie możesz podawać z ziemniaczanym, delikatnym puree.

Te pyszne gołąbki będą idealnym rozwiązaniem dla wszystkich osób na diecie wegetariańskiej, ale nie tylko. Od teraz gołąbki nie muszą kojarzyć Ci się z farszem z mięsa mielonego. Przekonaj się, że te w wersji wege są także bardzo dobre.

Alergeny w gołąbkach z kaszą gryczaną i grzybami

Lista alergenów dla gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami

na 100g gotowej potrawy

Gołąbki z kaszą gryczaną to świetna alternatywa tradycyjnej wersji dla osób na diecie wegetariańskiej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
144.23
216.35
Białko (g)
6.39
9.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
25.01
37.52
Węglowodany przyswajalne (g)
18.54
27.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.48
9.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
2.63
3.94
Tłuszcze nasycone (g)
0.39
0.59
Tłuszcze nienasycone (g)
2.23
3.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.51
2.27
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
1.08

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
4.55
6.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.94
17.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
40.86
61.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
82.83
124.24
Potas (mg)
135.71
203.56
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.64
27.95
Żelazo (mg)
1.93
2.89
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami

Koszt składników
83.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta włoska
300 g
1/2 sztuki
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Kasza gryczana
200 g
2 woreczki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Suszone grzyby
120 g
2 garści
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 6
42.00
Za 120 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szlanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
83.00