Gofry z dyni

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Październikowe gofry z dyni.
Gofry z dyni
Gofry z dyni są doskonałą alternatywą dla typowych słodkości, które najczęściej goszczą na stołach. Warto sięgnąć po te na bazie warzywa, by włączyć go do swojej diety.
Przygotowanie 15 min
Zapiekanie 15 min
211 kcal
Kcal w porcji
134 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 750 (100 g)
  • Puree z dyni (200 g)
  • Maślanka 1% (100 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
  • Cukier trzcinowy (15 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cynamon (2 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, blender, duża miska, gofrownica

Przepis na gofry z dyni krok po kroku

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną masę.

Pozostałe składniki wraz z żółtkami zblenduj na gładką masę.

Masę dyniową połącz z białkami bardzo delikatnie i wymieszaj łyżką.

Gofrownicę nagrzej i wlewaj do niej małą porcję masy. Opiekaj do zarumienienia z obu stron.

Jak oceniasz przepis na gofry z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat gofrów z dyni

Gofry z dyni są doskonałą alternatywą dla typowych słodkości, które najczęściej goszczą na stołach. Warto sięgnąć po te na bazie warzywa, by włączyć go do swojej diety.

Przepis na gofry z dyni to doskonały pomysł na smaczne wypieki. Ze względu na dużą zawartość dyni są niezwykle zdrowe.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gofry z dyni, by były pyszne i dobre dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Gofrów nie trzeba smażyć w gofrownicy długo. Możesz to zrobić bez tłuszczu, jeśli dysponujesz dobrym sprzętem lub z niewielką ilością oleju rzepakowego. Takie gofry doskonale sprawdzą się dla dzieci.

Dynia to warzywo niezwykle zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego menu, na co ten przepis zdecydowanie to ułatwia. Przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100 g. Dynia wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, przez co wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jest też źródłem beta-karotenu, który jest potężnym antyoksydantem. W dodatku w tym daniu sprawdzają się tak dobrze, że nie trzeba nikogo namawiać do jej zjadania. Gofry najlepiej podawać z dodatkiem jogurtu, masła orzechowego i świeżych owoców.

Gofry robi się podobnie do tradycyjnych gofrów. Jeśli szukasz pomysłu na bezglutenowe gofry, możesz zastąpić zwykłą mąkę tą bez dodatku tego białka. Najlepiej wykorzystać gotową mieszankę mąk bezglutenowych, by mieć gwarancje, że gofry wyjdą smaczne i o odpowiedniej strukturze. Powstają z niego puszyste i słodkie gofry i dyniowe. Przepis na gofry z dyni na słodko jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia gofrów potrzebne Ci tylko podstawowe produkty spożywcze, które bez problemu z najdziesz w każdym sklepie. Głównym jest oczywiście dynia. Te gofry najlepiej jest zrobić ze świeżego warzywa, dlatego oczywiście idealnym momentem na ich przygotowanie będzie jesień, kiedy to warzywo jest łatwo dostępne na każdym straganie, czy w marketach.

Alergeny w gofrach z dyni

Lista alergenów dla gofrów z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Maślanka 1%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gofrów z dyni

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza sporo witamin i składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(134g)
Energia (kcal)
157.60
211.19
Białko (g)
5.73
7.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(134g)
Węglowodany (g)
20.16
27.02
Węglowodany przyswajalne (g)
19.33
25.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
1.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(134g)
Tłuszcz (g)
6.20
8.30
Tłuszcze nasycone (g)
1.63
2.19
Tłuszcze nienasycone (g)
4.56
6.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.99
4.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.57
2.11
Cholesterol (mg)
76.27
102.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(134g)
Witamina A (µg (mcg))
193.11
258.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.18
4.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.54
Witamina E (mg)
0.75
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
38.57
51.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.63
2.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.02
67.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1123.63
1505.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(134g)
Sód (mg)
105.87
141.86
Potas (mg)
300.62
402.83
Wapń (mg)
88.78
118.97
Fosfor (mg)
153.77
206.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.48
19.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.60
2.14
Cynk (mg)
0.55
0.74
Brak danych dla: maślanka 1%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów z dyni 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów z dyni

Koszt składników
32.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Puree z dyni
200 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.11
Za 200 g
Maślanka 1%
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Cukier trzcinowy
15 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cynamon
2 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 2 g
Koszt składników
32.90