Gofry z dyni
- Mąka pszenna typ 750 (100 g)
- Puree z dyni (200 g)
- Maślanka 1% (100 g)
- Proszek do pieczenia (5 g)
- Olej rzepakowy (15 ml)
- Cukier trzcinowy (15 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cynamon (2 g)
Przepis na gofry z dyni krok po kroku
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną masę.
Pozostałe składniki wraz z żółtkami zblenduj na gładką masę.
Masę dyniową połącz z białkami bardzo delikatnie i wymieszaj łyżką.
Gofrownicę nagrzej i wlewaj do niej małą porcję masy. Opiekaj do zarumienienia z obu stron.
Więcej informacji na temat gofrów z dyni
Gofry z dyni są doskonałą alternatywą dla typowych słodkości, które najczęściej goszczą na stołach. Warto sięgnąć po te na bazie warzywa, by włączyć go do swojej diety.
Przepis na gofry z dyni to doskonały pomysł na smaczne wypieki. Ze względu na dużą zawartość dyni są niezwykle zdrowe.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gofry z dyni, by były pyszne i dobre dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Gofrów nie trzeba smażyć w gofrownicy długo. Możesz to zrobić bez tłuszczu, jeśli dysponujesz dobrym sprzętem lub z niewielką ilością oleju rzepakowego. Takie gofry doskonale sprawdzą się dla dzieci.
Dynia to warzywo niezwykle zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego menu, na co ten przepis zdecydowanie to ułatwia. Przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100 g. Dynia wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, przez co wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jest też źródłem beta-karotenu, który jest potężnym antyoksydantem. W dodatku w tym daniu sprawdzają się tak dobrze, że nie trzeba nikogo namawiać do jej zjadania. Gofry najlepiej podawać z dodatkiem jogurtu, masła orzechowego i świeżych owoców.
Gofry robi się podobnie do tradycyjnych gofrów. Jeśli szukasz pomysłu na bezglutenowe gofry, możesz zastąpić zwykłą mąkę tą bez dodatku tego białka. Najlepiej wykorzystać gotową mieszankę mąk bezglutenowych, by mieć gwarancje, że gofry wyjdą smaczne i o odpowiedniej strukturze. Powstają z niego puszyste i słodkie gofry i dyniowe. Przepis na gofry z dyni na słodko jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia gofrów potrzebne Ci tylko podstawowe produkty spożywcze, które bez problemu z najdziesz w każdym sklepie. Głównym jest oczywiście dynia. Te gofry najlepiej jest zrobić ze świeżego warzywa, dlatego oczywiście idealnym momentem na ich przygotowanie będzie jesień, kiedy to warzywo jest łatwo dostępne na każdym straganie, czy w marketach.
Alergeny w gofrach z dyni
Lista alergenów dla gofrów z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Maślanka 1%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze gofrów z dyni
To opcja, która dostarcza sporo witamin i składników odżywczych.
Energia i białka
(134g)
Węglowodany
(134g)
Tłuszcze
(134g)
Witaminy
(134g)
Składniki mineralne
(134g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.