Gofry owsiane
- Mąka owsiana pełnoziarnista (350 g)
- Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Truskawki (200 g)
- Borówka amerykańska (200 g)
- Cukier puder (50 g)
Przepis na gofry owsiane krok po kroku
W misce umieść ciepłe masło.
Ubij je na białą puszystą pianę.
Do masła dodaj ksylitol i zmiksuj.
Do masy wbij jajka i zmiksuj do połączenia składników.
Wlej mleko i wymieszaj.
Przesiej mąkę owsianą i proszek do pieczenia.
Zmiksuj krótko, aby nie napowietrzać masy.
Rozgrzej gofrownicę i smaż partiami gofry.
Gofry podawaj na talerzu udekorowane cukrem pudrem oraz pokrojonymi w kostkę truskawkami i borówkami.
Więcej informacji na temat gofrów owsianych
Gofry owsiane to bardzo dobry pomysł na pyszne gofry zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Gofry z mąki owsianej podać można jako deser lub słodki posiłek. Dekoracja z owoców pięknie prezentuje się na talerzu oraz pozwala przełamać smak słodkich gofrów. Przepis na gofry owsiane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia gofrów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka owsiana, mleko, jajka, ksylitol, masło, proszek do pieczenia, truskawki, borówki, cukier puder.
Jak zrobić gofry owsiane? W misce umieść ciepłe masło. Ubij je na białą puszystą pianę. Do masła dodaj ksylitol i zmiksuj. Do masy wbij jajka i zmiksuj do połączenia składników. Przesiej mąkę owsianą i proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko, aby nie napowietrzać masy. Rozgrzej gofrownicę i smaż partiami gofry. Gofry podawaj na talerzu udekorowane cukrem pudrem oraz pokrojonymi w kostkę truskawkami i borówkami.
Płatki owsiane są produkowane z owsa. Owies jest zbożem bardzo popularnym. Płatki owsiane zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. Płatki są źródłem złożonych węglowodanów, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Płatki są bardzo dobrym produktem w diecie osób chorujących na cukrzycę. Płatki owsiane można dodawać do mięsa mielonego zamiast pieczywa, można przygotowywać na ich bazie pyszne i zdrowe ciasta. Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę.
Podsumowując szybkie i łatwe do zrobienia gofry z mąki owsianej będą idealne na śniadanie. Możesz przygotować je także z płatków owsianych, które wystarczy rozdrobnić w malakserze. Najlepsze gofry z owocami są bardzo chrupiące i zawierają mniejszą ilość cukru niż tradycyjny wyrób z cukierni. Gofry są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni.
Alergeny w gofrach owsianych
Lista alergenów dla gofrów owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze gofrów owsianych
Gofry owsiane to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit oraz zwiększa treść pokarmową. Błonnik pozwala zachować uczucie sytości na dłużej. Gofry sprawdzą się idealnie dla osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.