Finikia

Opublikowano: 02.08.2023 r., 12:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Finikia, czyli ciasteczka, na białym tle.
Finikia
Finikia to pyszne, greckie ciasteczka, które zanurzone są w syropie cukrowym oraz posypane orzechami włoskimi. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na deser.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 25 min
571 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (150 g)
  • Cukier drobny (75 g)
  • Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Kasza manna (200 g)
  • Sok pomarańczowy - pół szklanki (125 ml)
  • Cukier (100 g)
  • Miód (100 g)
  • Orzechy włoskie (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cynamon, proszek do pieczenia, goździki, cynamon cały, skórka pomarańczy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, stolnica, blaszka do pieczenia, łyżka

Przepis na finikię krok po kroku

Orzech włoskie drobno posiekaj.

W dużej misce utrzyj masło z dodatkiem cukru drobnego oraz skórki startej z jednej pomarańczy.

Następnie do ubitego i puszystego masła wlej cienkim strumieniem olej, ciągle ubijając masę.

Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj do niej kaszę manną, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz po jednej łyżeczce goździków mielonych, oraz cynamonu mielonego. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do ubitego masła dodawaj partiami mąkę na przemian z sokiem pomarańczowym i mieszaj masę.

Następnie masę przełóż na oprószoną stolnicę i zagnieć zwarte ciasto.

Ciasto odrywaj przy pomocy łyżki, uformuj z niego ciasteczka i ułóż je na natłuszczonych blaszkach z zachowaniem odstępu.

Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut. Upieczone ciastka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Do garnuszka wlej szklankę wody, dodaj do niej cukier, miód, laskę cynamonu oraz 1 łyżkę stołową soku z cytryny. Składniki wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na małej mocy palnika przez 10 minut.

Z syropu wyjmij laskę cynamonu.

W gorącym syropie zanurzaj na kilka sekund wystudzone ciasteczka tak, aby w całości były pokryte syropem.

Następnie ciasteczka umieść na kratce, aby ociekły z nadmiaru syropu.

Finikia posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Gotowe finikia przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Jak oceniasz przepis na finikię
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,1% osób

Więcej informacji na temat finikii

Finikia pomysł na grecki deser dla dzieci i dorosłych. Pyszne, tradycyjne ciasteczka finikia świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty. W Grecji słodkości te przygotowywane są przede wszystkim w okresie świąt Bożego Narodzenia. Przepis na finikię jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasteczek potrzebne będą następujące produkty: masło, cukier drobny, olej rzepakowy, mąka pszenna, kasza manna, sok pomarańczowy, cukier, miód, orzechy włoskie, proszek do pieczenia, skórki z cytrusów oraz przyprawy.

A jak zrobić finikię? W dużej misce utrzyj masło z dodatkiem cukru drobnego oraz skórki startej z jednej pomarańczy. Następnie do ubitego i puszystego masła wlej cienkim strumieniem, olej ciągle ubijając masę. Do drugiej miski przesiej mąkę, kaszę manną, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz goździki i cynamon. Składniki dokładnie wymieszaj. Do ubitego masła dodawaj partiami mąkę naprzemian z sokiem pomarańczowym i mieszaj masę. Ciasto odrywaj przy pomocy łyżki, uformuj z niego ciasteczka i ułóż je na natłuszczonych blaszkach z zachowaniem odstępu. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Upieczone ciastka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Z wody, cukru, miodu i cynamonu przygotuj syrop. W gorącym syropie zanurzaj na kilka sekund wystudzone ciasteczka tak, aby w całości były pokryte syropem. Finikia posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Orzechy włoskie są dobrym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w diecie wegetariańskiej. Spożywanie orzechów włoskich korzystnie wypływa na układ sercowo-naczyniowy - zawdzięczamy to między innymi dużej zawartości przeciwutleniaczy.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi najlepsze ciasteczka greckie. Smaczne finikia świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Produkty niezbędne do przygotowania ciasteczek dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w finikie

Lista alergenów dla finikii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Kasza manna
    • proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na finikię nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • skórka pomarańczy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze finikii

na 100g gotowej potrawy

Finikia to pyszne ciasteczka nasączone syropem. Ciasteczka są dość kaloryczne, dlatego warto uważać z ich ilością szczególnie na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
439.85
571.80
Białko (g)
6.87
8.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
52.40
68.12
Węglowodany przyswajalne (g)
51.37
66.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
1.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
23.40
30.42
Tłuszcze nasycone (g)
8.08
10.50
Tłuszcze nienasycone (g)
15.32
19.91
Cholesterol (mg)
24.81
32.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.37
3.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
58.58
76.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
3.17
4.13
Potas (mg)
112.98
146.88
Wapń (mg)
17.71
23.02
Fosfor (mg)
78.98
102.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.36
35.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.90
2.47
Cynk (mg)
0.66
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny finikii 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania finikii

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier drobny
75 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 75 g
Olej rzepakowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Kasza manna
200 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Sok pomarańczowy
125 ml
pół szklanki
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 125 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Orzechy włoskie
75 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 75 g
Koszt składników
52.00