Finikia
- Masło (150 g)
- Cukier drobny (75 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Kasza manna (200 g)
- Sok pomarańczowy - pół szklanki (125 ml)
- Cukier (100 g)
- Miód (100 g)
- Orzechy włoskie (75 g)
Przepis na finikię krok po kroku
Orzech włoskie drobno posiekaj.
W dużej misce utrzyj masło z dodatkiem cukru drobnego oraz skórki startej z jednej pomarańczy.
Następnie do ubitego i puszystego masła wlej cienkim strumieniem olej, ciągle ubijając masę.
Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj do niej kaszę manną, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz po jednej łyżeczce goździków mielonych, oraz cynamonu mielonego. Składniki dokładnie wymieszaj.
Do ubitego masła dodawaj partiami mąkę na przemian z sokiem pomarańczowym i mieszaj masę.
Następnie masę przełóż na oprószoną stolnicę i zagnieć zwarte ciasto.
Ciasto odrywaj przy pomocy łyżki, uformuj z niego ciasteczka i ułóż je na natłuszczonych blaszkach z zachowaniem odstępu.
Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut. Upieczone ciastka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Do garnuszka wlej szklankę wody, dodaj do niej cukier, miód, laskę cynamonu oraz 1 łyżkę stołową soku z cytryny. Składniki wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na małej mocy palnika przez 10 minut.
Z syropu wyjmij laskę cynamonu.
W gorącym syropie zanurzaj na kilka sekund wystudzone ciasteczka tak, aby w całości były pokryte syropem.
Następnie ciasteczka umieść na kratce, aby ociekły z nadmiaru syropu.
Finikia posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Gotowe finikia przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Więcej informacji na temat finikii
Finikia pomysł na grecki deser dla dzieci i dorosłych. Pyszne, tradycyjne ciasteczka finikia świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty. W Grecji słodkości te przygotowywane są przede wszystkim w okresie świąt Bożego Narodzenia. Przepis na finikię jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasteczek potrzebne będą następujące produkty: masło, cukier drobny, olej rzepakowy, mąka pszenna, kasza manna, sok pomarańczowy, cukier, miód, orzechy włoskie, proszek do pieczenia, skórki z cytrusów oraz przyprawy.
A jak zrobić finikię? W dużej misce utrzyj masło z dodatkiem cukru drobnego oraz skórki startej z jednej pomarańczy. Następnie do ubitego i puszystego masła wlej cienkim strumieniem, olej ciągle ubijając masę. Do drugiej miski przesiej mąkę, kaszę manną, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz goździki i cynamon. Składniki dokładnie wymieszaj. Do ubitego masła dodawaj partiami mąkę naprzemian z sokiem pomarańczowym i mieszaj masę. Ciasto odrywaj przy pomocy łyżki, uformuj z niego ciasteczka i ułóż je na natłuszczonych blaszkach z zachowaniem odstępu. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Upieczone ciastka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Z wody, cukru, miodu i cynamonu przygotuj syrop. W gorącym syropie zanurzaj na kilka sekund wystudzone ciasteczka tak, aby w całości były pokryte syropem. Finikia posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Orzechy włoskie są dobrym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w diecie wegetariańskiej. Spożywanie orzechów włoskich korzystnie wypływa na układ sercowo-naczyniowy - zawdzięczamy to między innymi dużej zawartości przeciwutleniaczy.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi najlepsze ciasteczka greckie. Smaczne finikia świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Produkty niezbędne do przygotowania ciasteczek dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w finikie
Lista alergenów dla finikii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Kasza manna
- proszek do pieczenia
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
W przepisie na finikię nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- skórka pomarańczy
Wartości odżywcze finikii
Finikia to pyszne ciasteczka nasączone syropem. Ciasteczka są dość kaloryczne, dlatego warto uważać z ich ilością szczególnie na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.