Faworki na kefirze
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
- Jajko (2 szt.)
- Kefir (300 g)
- Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
- Cukier puder - pół szklanki (100 g)
Przepis na faworki na kefirze krok po kroku
Na stolnicę przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Dodaj jajka, kefir i zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.
Rozwałkuj je cienko i krój na prostokątne kawałki.
Każdy kawałek ciasta natnij nożem na środku i przełóż jeden koniec ciasta przez nacięcie.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 st. C.
Kontroluj ją przez cały czas smażenia za pomocą termometru cukierniczego.
Partiami po 5-6 sztuk smaż faworki, aż będą złote.
Przestudź i posyp wierzch cukrem pudrem.
-
Faworki
-
Faworki na piwie
-
Faworki drożdżowe
-
Faworki z piekarnika
-
Mrowisko ciasto
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Faworki Thermomix
-
Faworki z karpia
-
Chrusty drożdżowe
-
Ciasto na faworki
-
Faworki bez śmietany
-
Faworki puszyste
-
Wegańskie faworki
-
Szybkie faworki
-
Faworki z mascarpone
-
Faworki bez bicia
-
Kruche faworki
-
Lane chrusty
-
Faworki
Więcej informacji na temat faworków na kefirze
Faworki na kefirze to bardzo dobry pomysł na pulchne smażone na głębokim tłuszczu ciastka. Faworki przygotujesz bez dodatku drożdży, więc nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie. Rosyjskie faworki można podać jako deser na imprezę lub w dzień powszedni jako małe co nieco do kawy, lub herbaty. Przepis na faworki na kefirze jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia faworków potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, proszek do pieczenia, kefir, jaja, olej rzepakowy, cukier puder.
Jak zrobić faworki na kefirze? Na stolnicę przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj jajka, kefir i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto odstaw na 20 minut, aby odpoczęło. Rozwałkuj je cienko i krój na prostokątne kawałki. Każdy kawałek ciasta natnij nożem na środku i przełóż jeden koniec ciasta przez nacięcie. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 180 stopni. Kontroluj ją przez cały czas smażenia za pomocą termometru cukierniczego. Partiami po 5-6 sztuk smaż faworki, aż będą złote. Przestudź i posyp wierzch cukrem pudrem.
Kefir to fermentowany napój mleczny. Produkuje się go najczęściej z mleka krowiego, rzadziej koziego i owczego. Kefir jest świetnym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych oraz składników mineralnych. Kefir jest niskokaloryczny i zawiera sporą ilość białka. Kefir jest także świetnym źródłem wapnia, który jest naturalnym budulcem naszych kości i zębów. Niedobory wapnia mogą prowadzić do osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak witamina A, D, E. Jajka zawierają także składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń i żelazo.
Podsumowując pyszne faworki inaczej zwane taratuszki czyli faworki na kefirze to świetny deser dla całej rodziny. Faworki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Sprawdzony przepis pozwala na wykonanie smacznego deseru. Faworki na kefirze są dużo bardziej pulchne niż tradycyjne faworki. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem maksymalnie 2 dni.
Alergeny w faworkach na kefirze
Lista alergenów dla faworków na kefirze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
Wartości odżywcze faworków na kefirze
Faworki na kefirze to domowy deser zawierający dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów prostych, które bardzo szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Faworki powinny występować w naszej diecie maksymalnie raz w tygodniu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.