Fasolka w sosie pomidorowym

Opublikowano: 13.10.2021 r., 8:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Fasolka w czarnej miseczce
Fasolka w sosie pomidorowym
Fasolka w sosie pomidorowym to doskonała propozycja na pyszny obiad z dużą zawartością białka roślinnego. Fasolka w wersji wege jest dużo lżejsza niż tradycyjne danie.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 70 min
762 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Fasola biała jaś nasiona suche (1000 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
  • Seler naciowy (200 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Bulion warzywny (400 ml)
  • Pomidory w puszce (800 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na fasolka w sosie pomidorowym krok po kroku

Fasolę namocz dzień wcześniej w wodzie.

Obierz cebulę z łupin i pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę.

Obierz marchew i pokrój w talarki, pokrój seler naciowy drobno i podsmaż razem z cebulą.

W garnku umieść fasolę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, przełóż warzywa, dodaj paprykę ostrą i wędzoną, wlej bulion warzywny.

Całość gotuj 35-40 minut, aż fasola będzie miękka, na koniec dodaj pomidory z puszki i gotuj na średnim ogniu jeszcze 20 minut, dopraw solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na fasolka w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat fasolki w sosie pomidorowym

Fasolka w sosie pomidorowym to pyszne danie bez dodatku mięsa. Fasola zawiera dużo białka, dlatego nie musisz się martwić o jego podaż spożywając to danie. Przepis na fasolkę w sosie pomidorowym jest bardzo łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Jedyne o czym musisz pamiętać to aby namoczyć fasolę w wodzie dzień wcześniej, wtedy szybciej się ugotuje. Do przygotowania fasolki będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: fasola biała Jaś, cebula, marchewka, seler naciowy, pomidory w puszce, bulion warzywny, liść laurowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, papryka wędzona i papryka ostra oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić fasolkę w sosie pomidorowym? Na początek fasolę wsyp do miski, zalej wodą i odstaw na dobę aby namokła. Po tym czasie odcedź wodę z fasoli. Obierz cebulę z łupin i pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę. Obierz marchew i pokrój w talarki, pokrój seler naciowy drobno i podsmaż razem z cebulą. W garnku umieść fasolę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, przełóż warzywa, dodaj paprykę ostrą i wędzoną i wlej bulion warzywny, gotuj 35-40 minut aż fasola będzie miękka, na koniec dodaj pomidory z puszki i gotuj na średnim ogniu jeszcze 20 minut, dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem.

Fasola biała jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia. Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne.

Podsumowując pyszna fasolka idealnie nadaje się na obiad. Pomysł na fasolkę możesz przygotować także w wersji mięsnej lub z dodatkiem ziemniaków wtedy danie będzie bardziej syte. Dobra fasolka może być wekowana w słoikach.

Alergeny w fasolce w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla fasolki w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze fasolki w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Fasolka w sosie pomidorowym to świetne źródło białka roślinnego. Fasola zawiera także błonnik dający uczucie sytości na dłużej. Danie świetnie nadaje się dla wegetarian oraz osób dbających o linię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
127.11
762.69
Białko (g)
6.94
41.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
14.91
89.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.98
29.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
2.59
15.52
Tłuszcze nasycone (g)
0.41
2.49
Tłuszcze nienasycone (g)
2.17
13.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
101.34
608.07
Szacunkowy indeks glikemiczny fasolki w sosie pomidorowym 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fasolki w sosie pomidorowym

Koszt składników
60.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola biała jaś nasiona suche
1000 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 1000 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Seler naciowy
200 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Bulion warzywny
400 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 ml
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Koszt składników
60.10