Draniki
- Ziemniaki późne - 10 średnich sztuk (1000 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Smalec (200 g)
- Śmietana 12% (300 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Przepis na draniki krok po kroku
Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj na tarce.
Obierz z łupiny cebulę, zetrzyj na tarce.
Umieść ziemniaki i cebulę w misce, dodaj jajka, sól, pieprz ziołowy i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej smalec.
Masę na placki wykładaj łyżką na rozgrzany smalec.
Placki powinny być grubości około 2 cm.
Smaż na złoty kolor z obydwu stron.
Placki podawaj z kwaśną śmietaną i natką pietruszki.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat draniki
Draniki to placki przygotowywane z ziemniaków. Danie pochodzi z kuchni białoruskiej. Przepis na draniki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, mąka ziemniaczana, cebula, pieprz ziołowy, sól, pieprz, smalec, śmietana kwaśna 12%, natka pietruszki
Jak zrobić draniki? Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj na tarce. Obierz z łupiny cebulę, zetrzyj na tarce. Umieść ziemniaki i cebulę w misce, dodaj jajka, sól, pieprz ziołowy i wymieszaj. Na patelni rozgrzej smalec. Masę na placki wykładaj łyżką na rozgrzany smalec. Placki powinny być grubości około 2 cm. Smaż na złoty kolor z obydwu stron. Placki podawaj z kwaśną śmietaną i natką pietruszki.
Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Potas pomaga regulować pracę serca i obniża ciśnienie. Potas pomaga także w utrzymaniu gospodarki wodno-elektrolitowej. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Śmietana kwaśna to produkt pochodzenia zwierzęcego. Produkuje się ją z mleka krowiego. Kwaśna śmietana ma gęstą konsystencję i może być podawana na słodko i do dań wytrawnych. Świetnie sprawdza się jako dodatek zagęszczający do sosów. Śmietanę można wykorzystać do przygotowania deserów, takich jak polski tradycyjny makaron z truskawkami i śmietaną.
Podsumowując pyszne draniki podawać można na obiad oraz jako przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Placki można podać z farszem mięsnym na bazie duszonego w sosie mięsa. Możesz także przygotować placki ziemniaczane z mięsem mielonym w środku. Mięso mielone należy usmażyć z cebulą, doprawić. Nakładać na patelnię ciasto ziemniaczane na jego środek farsz mięsny i przykryć ciastem ziemniaczanym. Placki najlepiej smakują na ciepło. Nie nadają się do przechowywania w lodówce. Placki można podać także na słodko ze śmietaną i cukrem.
Alergeny w draniki
Lista alergenów dla draniki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze draniki
Draniki to dość kaloryczne danie. Zawiera sporą ilość tłuszczu, dlatego, jeśli dbasz o linię, powinieneś zwracać uwagę na porcje spożywanego dania. Możesz podać danie z jogurtem zamiast śmietany. Danie będzie miało mniej kalorii.
Energia i białka
(380g)
Węglowodany
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy
(380g)
Składniki mineralne
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.