Przepis na draniki krok po kroku
- Ziemniaki późne 1000 g 10 średnich sztuk
- Jajko 3 szt.
- Mąka pszenna typ 500 100 g pół szklanki
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Smalec 200 g
- Śmietana 12% 300 g
- Natka pietruszki 20 g 1 pęczek
Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj na tarce.
Obierz z łupiny cebulę, zetrzyj na tarce.
Umieść ziemniaki i cebulę w misce, dodaj jajka, sól, pieprz ziołowy i mąkę, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej smalec.
Masę na placki wykładaj łyżką na rozgrzany smalec.
Placki powinny być grubości około 2 cm.
Smaż na złoty kolor z obydwu stron.
Placki podawaj z kwaśną śmietaną i natką pietruszki.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Pierogi z serem
-
Gzik
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Zupa marchewkowa
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z piekarnika
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Obiad bez mięsa

(liczba kalorii)
Draniki - cechy przepisu
Więcej o draniki
Draniki to placki przygotowywane z ziemniaków. Danie pochodzi z kuchni białoruskiej. Przepis na draniki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, mąka ziemniaczane, cebula, pieprz ziołowy, sól, pieprz, smalec, śmietana kwaśna 12%, natka pietruszki
Jak zrobić draniki? Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj na tarce. Obierz z łupiny cebulę, zetrzyj na tarce. Umieść ziemniaki i cebulę w misce, dodaj jajka, sól, pieprz ziołowy i mąkę, wymieszaj. Na patelni rozgrzej smalec. Masę na placki wykładaj łyżką na rozgrzany smalec. Placki powinny być grubości około 2 cm. Smaż na złoty kolor z obydwu stron. Placki podawaj z kwaśną śmietaną i natką pietruszki.
Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Potas pomaga regulować pracę serca i obniża ciśnienie. Potas pomaga także w utrzymaniu gospodarki wodno-elektrolitowej. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Śmietana kwaśna to produkt pochodzenia zwierzęcego. Produkuje się ją z mleka krowiego. Kwaśna śmietana ma gęstą konsystencję i może być podawana na słodko i do dań wytrawnych. Świetnie sprawdza się jako dodatek zagęszczający do sosów. Śmietanę można wykorzystać do przygotowania deserów, takich jak polski tradycyjny makaron z truskawkami i śmietaną.
Podsumowując pyszne draniki podawać można na obiad oraz jako przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Placki można podać z farszem mięsnym na bazie duszonego w sosie mięsa. Możesz także przygotować placki ziemniaczane z mięsem mielonym w środku. Mięso mielone należy usmażyć z cebulą, doprawić. Nakładać na patelnię ciasto ziemniaczane na jego środek farsz mięsny i przykryć ciastem ziemniaczanym. Placki najlepiej smakują na ciepło. Nie nadają się do przechowywania w lodówce. Placki można podać także na słodko ze śmietaną i cukrem.
Wartości odżywcze draniki
Energia i białka
(380g)
Węglowodany w draniki
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy w przepisie na draniki
(380g)
Składniki mineralne w przepisie na draniki
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w draniki
Lista alergenów dla draniki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy