Przepis na draniki krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, miska

Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj na tarce.

Obierz z łupiny cebulę, zetrzyj na tarce.

Umieść ziemniaki i cebulę w misce, dodaj jajka, sól, pieprz ziołowy i mąkę, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej smalec.

Masę na placki wykładaj łyżką na rozgrzany smalec.

Placki powinny być grubości około 2 cm.

Smaż na złoty kolor z obydwu stron.

Placki podawaj z kwaśną śmietaną i natką pietruszki.

Draniki podane na okrągłej desce.
Draniki
Koszt przygotowania dania
16.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
702 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
75

Draniki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o draniki

Draniki to placki przygotowywane z ziemniaków. Danie pochodzi z kuchni białoruskiej. Przepis na draniki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, mąka ziemniaczane, cebula, pieprz ziołowy, sól, pieprz, smalec, śmietana kwaśna 12%, natka pietruszki

Jak zrobić draniki? Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj na tarce. Obierz z łupiny cebulę, zetrzyj na tarce. Umieść ziemniaki i cebulę w misce, dodaj jajka, sól, pieprz ziołowy i mąkę, wymieszaj. Na patelni rozgrzej smalec. Masę na placki wykładaj łyżką na rozgrzany smalec. Placki powinny być grubości około 2 cm. Smaż na złoty kolor z obydwu stron. Placki podawaj z kwaśną śmietaną i natką pietruszki.

Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Potas pomaga regulować pracę serca i obniża ciśnienie. Potas pomaga także w utrzymaniu gospodarki wodno-elektrolitowej. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Śmietana kwaśna to produkt pochodzenia zwierzęcego. Produkuje się ją z mleka krowiego. Kwaśna śmietana ma gęstą konsystencję i może być podawana na słodko i do dań wytrawnych. Świetnie sprawdza się jako dodatek zagęszczający do sosów. Śmietanę można wykorzystać do przygotowania deserów, takich jak polski tradycyjny makaron z truskawkami i śmietaną.

Podsumowując pyszne draniki podawać można na obiad oraz jako przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Placki można podać z farszem mięsnym na bazie duszonego w sosie mięsa. Możesz także przygotować placki ziemniaczane z mięsem mielonym w środku. Mięso mielone należy usmażyć z cebulą, doprawić. Nakładać na patelnię ciasto ziemniaczane na jego środek farsz mięsny i przykryć ciastem ziemniaczanym. Placki najlepiej smakują na ciepło. Nie nadają się do przechowywania w lodówce. Placki można podać także na słodko ze śmietaną i cukrem.

Wartości odżywcze draniki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kalorie)
184.79 kcal
702.22 kcal
Białko
3.47 g
13.17 g

Węglowodany w draniki

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany
14.62 g
55.56 g
Węglowodany przyswajalne
13.36 g
50.76 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.26 g
4.80 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz
12.61 g
47.94 g
Tłuszcze nasycone
5.92 g
22.51 g
Tłuszcze nienasycone
6.69 g
25.43 g
Tłuszcze jednonasycone
5.32 g
20.22 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.37 g
5.21 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
45.78 mg
173.98 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na draniki

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A
31.14 µg (mcg)
118.35 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.70 mg
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
12.15 mg
46.16 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.45 µg (mcg)
1.70 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.14 mg
0.53 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
26.60 µg (mcg)
101.08 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.39 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.37 mg
Niacyna
0.91 mg
3.45 mg
Foliany
23.88 µg (mcg)
90.73 µg (mcg)
Beta karoten
54.66 µg (mcg)
207.71 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na draniki

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód
28.49 mg
108.26 mg
Potas
284.31 mg
1080.37 mg
Wapń
36.68 mg
139.37 mg
Fosfor
65.66 mg
249.50 mg
Magnez
18.78 mg
71.35 mg
Żelazo
0.93 mg
3.52 mg
Cynk
0.43 mg
1.62 mg
Miedź
0.08 mg
0.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny draniki 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w draniki

Lista alergenów dla draniki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania draniki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
10 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
100 g
pół szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Smalec
200 g
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
3.85
Za 200 g
Śmietana 12%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
27.40
Jak oceniasz przepis na draniki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób