Draniki

Opublikowano: 22.12.2021 r., 9:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Draniki podane na okrągłej desce.
Draniki
Draniki to danie pochodzące z kuchni białoruskiej. Świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne placki ziemniaczane.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
666 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne 10 średnich sztuk (1000 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Smalec (200 g)
  • Śmietana 12% (300 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, miska

Przepis na draniki krok po kroku

Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj na tarce.

Obierz z łupiny cebulę, zetrzyj na tarce.

Umieść ziemniaki i cebulę w misce, dodaj jajka, sól, pieprz ziołowy i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej smalec.

Masę na placki wykładaj łyżką na rozgrzany smalec.

Placki powinny być grubości około 2 cm.

Smaż na złoty kolor z obydwu stron.

Placki podawaj z kwaśną śmietaną i natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na draniki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat draniki

Draniki to placki przygotowywane z ziemniaków. Danie pochodzi z kuchni białoruskiej. Przepis na draniki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, mąka ziemniaczana, cebula, pieprz ziołowy, sól, pieprz, smalec, śmietana kwaśna 12%, natka pietruszki

Jak zrobić draniki? Obierz ziemniaki ze skórki i zetrzyj na tarce. Obierz z łupiny cebulę, zetrzyj na tarce. Umieść ziemniaki i cebulę w misce, dodaj jajka, sól, pieprz ziołowy i wymieszaj. Na patelni rozgrzej smalec. Masę na placki wykładaj łyżką na rozgrzany smalec. Placki powinny być grubości około 2 cm. Smaż na złoty kolor z obydwu stron. Placki podawaj z kwaśną śmietaną i natką pietruszki.

Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Potas pomaga regulować pracę serca i obniża ciśnienie. Potas pomaga także w utrzymaniu gospodarki wodno-elektrolitowej. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Śmietana kwaśna to produkt pochodzenia zwierzęcego. Produkuje się ją z mleka krowiego. Kwaśna śmietana ma gęstą konsystencję i może być podawana na słodko i do dań wytrawnych. Świetnie sprawdza się jako dodatek zagęszczający do sosów. Śmietanę można wykorzystać do przygotowania deserów, takich jak polski tradycyjny makaron z truskawkami i śmietaną.

Podsumowując pyszne draniki podawać można na obiad oraz jako przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Placki można podać z farszem mięsnym na bazie duszonego w sosie mięsa. Możesz także przygotować placki ziemniaczane z mięsem mielonym w środku. Mięso mielone należy usmażyć z cebulą, doprawić. Nakładać na patelnię ciasto ziemniaczane na jego środek farsz mięsny i przykryć ciastem ziemniaczanym. Placki najlepiej smakują na ciepło. Nie nadają się do przechowywania w lodówce. Placki można podać także na słodko ze śmietaną i cukrem.

Alergeny w draniki

Lista alergenów dla draniki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze draniki

na 100g gotowej potrawy

Draniki to dość kaloryczne danie. Zawiera sporą ilość tłuszczu, dlatego, jeśli dbasz o linię, powinieneś zwracać uwagę na porcje spożywanego dania. Możesz podać danie z jogurtem zamiast śmietany. Danie będzie miało mniej kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
175.34
666.29
Białko (g)
2.89
10.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
11.53
43.83
Węglowodany przyswajalne (g)
10.21
38.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.33
5.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
13.20
50.15
Tłuszcze nasycone (g)
6.15
23.37
Tłuszcze nienasycone (g)
7.05
26.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.60
21.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.44
5.49
Cholesterol (mg)
48.21
183.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A (µg (mcg))
32.80
124.62
Witamina B6 (mg)
0.19
0.73
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.55
Witamina C (mg)
12.79
48.60
Witamina D (µg (mcg))
0.47
1.79
Witamina E (mg)
0.15
0.56
Retinol (µg (mcg))
28.01
106.44
Tiamina (mg)
0.06
0.22
Ryboflawina (mg)
0.08
0.30
Niacyna (mg)
0.61
2.31
Foliany (µg (mcg))
17.45
66.31
Beta karoten (µg (mcg))
57.56
218.73

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
29.84
113.40
Potas (mg)
292.65
1112.08
Wapń (mg)
37.61
142.93
Fosfor (mg)
62.56
237.74
Magnez (mg)
17.87
67.90
Żelazo (mg)
0.68
2.59
Cynk (mg)
0.39
1.49
Miedź (mg)
0.07
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny draniki 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania draniki

Koszt składników
24.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
10 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Smalec
200 g
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
3.85
Za 200 g
Śmietana 12%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
24.40