Przepis na dewolaje z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża

Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kosteczkę lub paseczki.

Cebulkę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelnię włóż masło, gdy się rozgrzeje, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną drobno cebulkę i pieczarki.

Całość smaż pod przykryciem.

W międzyczasie pierś z kurczaka podziel na kotlety, lekko je rozbij, przypraw solą i pieprzem.

Na kawałki rozbitego kotleta nałóż farsz z pieczarkami i plaster żółtego sera, następnie zawiń mięso.

Do trzech miseczek wsyp mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko.

Kotlety obtocz w mące, jajku i bułce tartej.

Następnie na rozgrzanym oleju usmaż dewolaje z dwóch stron do momentu, aż panierka będzie złocista.

Wyłóż gotowe mięso na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Podawaj dewolaje z ulubionymi dodatkami.

Często zadawane pytania

Dewolaje podane z frytkami i świeżym ogórkiem
Dewolaje z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
25.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
485 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
44

Dewolaje z pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Dewolajach z pieczarkami

Dewolaje z pieczarkami i serem żółty to pomysł na pyszne domowe i tradycyjne danie. Kotlety najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków i surówki. Sposób przygotowania potrawy jest naprawdę prosty i nie wymaga zbyt wiele czasu. Jednakże należy zwrócić uwagę na to, że kotlety są smażone. Warto zachować umiar, ponieważ smażenie na głębokim tłuszczu nie należy do najzdrowszych.

Przepis na dewolaje z pieczarkami to dobre rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Składniki, które potrzebujesz do wykonania potrawy to: pierś z kurczaka, pieczarki, ser żółty, dwa ząbki czosnku, cebulę czerwoną, mąkę, bułkę tartą, jajko, masło, olej rzepakowy, sól i pieprz.

Jak zrobić dewolaje z pieczarkami i serem żółtym? Na początku pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kosteczkę lub paseczki. Cebulkę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelnię włóż masło, gdy się rozgrzeje, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną drobno cebulkę i pieczarki. Całość smaż pod przykryciem. W międzyczasie pierś z kurczaka podziel na kotlety, lekko je rozbij, przypraw solą i pieprzem. Na kawałki rozbitego kotleta nałóż farsz z pieczarkami i plaster żółtego sera, następnie zawiń mięso. Do trzech miseczek wsyp mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko. Kotlety obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Następnie na rozgrzanym oleju usmaż dewolaje z dwóch stron do momentu, aż panierka będzie złocista. Wyłóż gotowe mięso na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj dewolaje z ulubionymi dodatkami np. z surówką i ziemniakami z masłem.

Pieczarki należą do grzybów niskokalorycznych, zawierających szereg właściwości odżywczych. W 100 gramach znajduje się 21 kcal, 2.7 g białka, 0,4 g tłuszczy, 2.6 g węglowodanów, 2 g błonnika pokarmowego. Pieczarki to dobre źródło witaminy D2, polifenoli, witaminy C i selenu. Wykazują właściwości przeciwnowotworowe i przeciwutleniające. Wpływają korzystnie na serce i obniżają stężenie cholesterolu LDL. Najlepsze są dla osób, które chcą zredukować masę ciała oraz zmagają się z insulinoopornością.

Wartości odżywcze Dewolajów z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(296g)
Energia (kalorie)
163.98 kcal
485.39 kcal
Białko
14.02 g
41.50 g

Węglowodany w dewolajach z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(296g)
Węglowodany
6.56 g
19.42 g
Węglowodany przyswajalne
5.71 g
16.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.85 g
2.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(296g)
Tłuszcz
8.89 g
26.32 g
Tłuszcze nasycone
3.64 g
10.76 g
Tłuszcze nienasycone
5.26 g
15.56 g
Tłuszcze jednonasycone
3.80 g
11.23 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.46 g
4.32 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Cholesterol
76.34 mg
225.95 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na dewolaje z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(296g)
Witamina B6
0.41 mg
1.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
1.05 mg
3.10 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.22 µg (mcg)
0.66 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
5.22 mg
15.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
18.09 µg (mcg)
53.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dewolaje z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(296g)
Sód
113.18 mg
335.00 mg
Potas
251.03 mg
743.06 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
65.28 mg
193.23 mg
Fosfor
181.64 mg
537.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
22.97 mg
68.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.75 mg
2.21 mg
Cynk
0.95 mg
2.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Dewolajów z pieczarkami 44
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Dewolajach z pieczarkami

Lista alergenów dla Dewolajów z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania Dewolajów z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Ser żółty
80 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 80 g
Mąka pszenna typ 1850
40 g
4.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 40 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
20 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
54.00
Jak oceniasz przepis na dewolaje z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób