Przepis na dewolaje z pieczarkami krok po kroku
- Pieczarki 250 g
- Piersi kurczaka bez skóry 500 g
- Ser żółty 80 g
- Mąka pszenna typ 1850 40 g
- Bułka tarta 40 g
- Jajko 2 szt.
- Masło 20 g
- Olej rzepakowy 40 ml
- Cebula czerwona 100 g
- Czosnek 10 g
Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kosteczkę lub paseczki.
Cebulkę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelnię włóż masło, gdy się rozgrzeje, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną drobno cebulkę i pieczarki.
Całość smaż pod przykryciem.
W międzyczasie pierś z kurczaka podziel na kotlety, lekko je rozbij, przypraw solą i pieprzem.
Na kawałki rozbitego kotleta nałóż farsz z pieczarkami i plaster żółtego sera, następnie zawiń mięso.
Do trzech miseczek wsyp mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko.
Kotlety obtocz w mące, jajku i bułce tartej.
Następnie na rozgrzanym oleju usmaż dewolaje z dwóch stron do momentu, aż panierka będzie złocista.
Wyłóż gotowe mięso na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Podawaj dewolaje z ulubionymi dodatkami.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Dewolaje z pieczarkami - cechy przepisu
Więcej o Dewolajach z pieczarkami
Dewolaje z pieczarkami i serem żółty to pomysł na pyszne domowe i tradycyjne danie. Kotlety najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków i surówki. Sposób przygotowania potrawy jest naprawdę prosty i nie wymaga zbyt wiele czasu. Jednakże należy zwrócić uwagę na to, że kotlety są smażone. Warto zachować umiar, ponieważ smażenie na głębokim tłuszczu nie należy do najzdrowszych.
Przepis na dewolaje z pieczarkami to dobre rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Składniki, które potrzebujesz do wykonania potrawy to: pierś z kurczaka, pieczarki, ser żółty, dwa ząbki czosnku, cebulę czerwoną, mąkę, bułkę tartą, jajko, masło, olej rzepakowy, sól i pieprz.
Jak zrobić dewolaje z pieczarkami i serem żółtym? Na początku pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kosteczkę lub paseczki. Cebulkę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelnię włóż masło, gdy się rozgrzeje, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną drobno cebulkę i pieczarki. Całość smaż pod przykryciem. W międzyczasie pierś z kurczaka podziel na kotlety, lekko je rozbij, przypraw solą i pieprzem. Na kawałki rozbitego kotleta nałóż farsz z pieczarkami i plaster żółtego sera, następnie zawiń mięso. Do trzech miseczek wsyp mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko. Kotlety obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Następnie na rozgrzanym oleju usmaż dewolaje z dwóch stron do momentu, aż panierka będzie złocista. Wyłóż gotowe mięso na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj dewolaje z ulubionymi dodatkami np. z surówką i ziemniakami z masłem.
Pieczarki należą do grzybów niskokalorycznych, zawierających szereg właściwości odżywczych. W 100 gramach znajduje się 21 kcal, 2.7 g białka, 0,4 g tłuszczy, 2.6 g węglowodanów, 2 g błonnika pokarmowego. Pieczarki to dobre źródło witaminy D2, polifenoli, witaminy C i selenu. Wykazują właściwości przeciwnowotworowe i przeciwutleniające. Wpływają korzystnie na serce i obniżają stężenie cholesterolu LDL. Najlepsze są dla osób, które chcą zredukować masę ciała oraz zmagają się z insulinoopornością.
Wartości odżywcze Dewolajów z pieczarkami
Energia i białka
(296g)
Węglowodany w dewolajach z pieczarkami
(296g)
Tłuszcze
(296g)
Witaminy w przepisie na dewolaje z pieczarkami
(296g)
Składniki mineralne w przepisie na dewolaje z pieczarkami
(296g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Dewolajach z pieczarkami
Lista alergenów dla Dewolajów z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko