Dewolaje z pieczarkami

Opublikowano: 26.01.2023 r., 18:37 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dewolaje podane z frytkami i świeżym ogórkiem
Dewolaje z pieczarkami
Dewolaje z pieczarkami i serem żółtym to tradycyjne danie, które często gości na polskich stołach. Najlepiej smakuje z domową surówką i ziemniakami.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
485 kcal
Kcal w porcji
296 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Pieczarki (250 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Ser żółty (80 g)
  • Mąka pszenna typ 1850 (40 g)
  • Bułka tarta (40 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło (20 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Czosnek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na dewolaje z pieczarkami krok po kroku

Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kosteczkę lub paseczki.

Cebulkę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelnię włóż masło, gdy się rozgrzeje, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną drobno cebulkę i pieczarki.

Całość smaż pod przykryciem.

W międzyczasie pierś z kurczaka podziel na kotlety, lekko je rozbij, przypraw solą i pieprzem.

Na kawałki rozbitego kotleta nałóż farsz z pieczarkami i plaster żółtego sera, następnie zawiń mięso.

Do trzech miseczek wsyp mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko.

Kotlety obtocz w mące, jajku i bułce tartej.

Następnie na rozgrzanym oleju usmaż dewolaje z dwóch stron do momentu, aż panierka będzie złocista.

Wyłóż gotowe mięso na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Podawaj dewolaje z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na dewolaje z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat dewolajów z pieczarkami

Dewolaje z pieczarkami i serem żółty to pomysł na pyszne domowe i tradycyjne danie. Kotlety najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków i surówki. Sposób przygotowania potrawy jest naprawdę prosty i nie wymaga zbyt wiele czasu. Jednakże należy zwrócić uwagę na to, że kotlety są smażone. Warto zachować umiar, ponieważ smażenie na głębokim tłuszczu nie należy do najzdrowszych.

Przepis na dewolaje z pieczarkami to dobre rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Składniki, które potrzebujesz do wykonania potrawy to: pierś z kurczaka, pieczarki, ser żółty, dwa ząbki czosnku, cebulę czerwoną, mąkę, bułkę tartą, jajko, masło, olej rzepakowy, sól i pieprz.

Jak zrobić dewolaje z pieczarkami i serem żółtym? Na początku pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kosteczkę lub paseczki. Cebulkę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelnię włóż masło, gdy się rozgrzeje, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną drobno cebulkę i pieczarki. Całość smaż pod przykryciem. W międzyczasie pierś z kurczaka podziel na kotlety, lekko je rozbij, przypraw solą i pieprzem. Na kawałki rozbitego kotleta nałóż farsz z pieczarkami i plaster żółtego sera, następnie zawiń mięso. Do trzech miseczek wsyp mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko. Kotlety obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Następnie na rozgrzanym oleju usmaż dewolaje z dwóch stron do momentu, aż panierka będzie złocista. Wyłóż gotowe mięso na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj dewolaje z ulubionymi dodatkami np. z surówką i ziemniakami z masłem.

Pieczarki należą do grzybów niskokalorycznych, zawierających szereg właściwości odżywczych. W 100 gramach znajduje się 21 kcal, 2.7 g białka, 0,4 g tłuszczy, 2.6 g węglowodanów, 2 g błonnika pokarmowego. Pieczarki to dobre źródło witaminy D2, polifenoli, witaminy C i selenu. Wykazują właściwości przeciwnowotworowe i przeciwutleniające. Wpływają korzystnie na serce i obniżają stężenie cholesterolu LDL. Najlepsze są dla osób, które chcą zredukować masę ciała oraz zmagają się z insulinoopornością.

Alergeny w dewolajach z pieczarkami

Lista alergenów dla Dewolajów z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze dewolajów z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Zamiast sera żółtego można użyć mozzarelli.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(296g)
Energia (kcal)
163.98
485.39
Białko (g)
14.02
41.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(296g)
Węglowodany (g)
6.56
19.42
Węglowodany przyswajalne (g)
5.71
16.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
2.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(296g)
Tłuszcz (g)
8.89
26.32
Tłuszcze nasycone (g)
3.64
10.76
Tłuszcze nienasycone (g)
5.26
15.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.80
11.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.46
4.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
76.34
225.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(296g)
Witamina B6 (mg)
0.41
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.05
3.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.22
15.45
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.09
53.55
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(296g)
Sód (mg)
113.18
335.00
Potas (mg)
251.03
743.06
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
65.28
193.23
Fosfor (mg)
181.64
537.65
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.97
68.01
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
2.21
Cynk (mg)
0.95
2.80
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dewolajów z pieczarkami 44
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dewolajów z pieczarkami

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Ser żółty
80 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 80 g
Mąka pszenna typ 1850
40 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 40 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
54.00