Przepis na czosndogi krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, prażona cebulka
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Bagietkę pszenną natnij do połowy.

W misce wymieszaj masło, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i natkę pietruszki.

Bułkę posmaruj masłem w środku.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 10 minut.

Parówki ugotuj w wodzie.

Kapustę czerwoną posiekaj drobno i umieść w misce.

Dodaj do niej majonez, sól i sok z cytryny.

Pomidor pokrój w plastry.

Ser zetrzyj na tarce.

Bułkę nafaszeruj kapustą.

Dodaj do niej pomidora, ogórka oraz starty ser i parówkę.

Wierzch bułki polej ketchupem i posyp szczypiorem oraz cebulką.

Czosndogi ułożone na ciemnym blacie.
Czosndogi
Koszt przygotowania dania
24.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
809 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
53

Czosndogi - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o czosndogi

Czosndogi to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Szybkie do zrobienia danie typu fast food jest zdrowszą alternatywą gotowych dań. Bagietki z masłem czosnkowym z dodatkiem parówki przypominają amerykańskie danie podawane najczęściej podczas masowych imprez. Przepis na czosndogi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bagietka pszenna, masło, czosnek, natka pietruszki, parówki, cebulka prażona, szczypior, ogórki konserwowe, pomidor, ser żółty, kapusta czerwona, sok z cytryny, majonez, ketchup.

Jak zrobić czosndogi? Bagietkę pszenną natnij do połowy. W misce wymieszaj masło, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i natkę pietruszki. Bułkę posmaruj masłem w środku. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut. Parówki ugotuj w wodzie. Kapustę czerwoną posiekaj drobno i umieść w misce. Dodaj do niej majonez, sól i sok z cytryny. Pomidor pokrój w plastry. Ser zetrzyj na tarce. Bułkę nafaszeruj kapustą. Dodaj do niej pomidora, ogórka oraz starty ser i parówkę. Wierzch bułki polej ketchupem i posyp szczypiorem oraz cebulką.

Kapusta czerwona jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Parówki wieprzowe to wędlina zawierająca dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Parówki zastąpić można także kiełbaskami drobiowymi. Parówki są dość kaloryczne ze względu na dużą ilość tłuszczu.

Podsumowując domowy fast food zawiera mniej kalorii niż gotowe dania z restauracji. Smaczne czosndogi podawać można podczas spotkania ze znajomymi. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie gotowej bułki czosnkowej do przygotowania potrawy. Pyszne danie podać można na ciepło i na zimno. Łatwe do zrobienia czosndogi nie sprawią Ci większego problemu. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez dzień.

Wartości odżywcze czosndogi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
202.35 kcal
809.40 kcal
Białko
7.96 g
31.83 g

Węglowodany w czosndogi

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
16.96 g
67.83 g
Węglowodany przyswajalne
15.93 g
63.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.03 g
4.13 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
11.58 g
46.34 g
Tłuszcze nasycone
4.96 g
19.82 g
Tłuszcze nienasycone
6.63 g
26.52 g
Tłuszcze jednonasycone
3.34 g
13.36 g
Tłuszcze wielonasycone
3.29 g
13.16 g
Cholesterol
36.83 mg
147.32 mg

Witaminy w przepisie na czosndogi

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
43.44 µg (mcg)
173.75 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.62 mg
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.81 µg (mcg)
Witamina C
8.69 mg
34.77 mg
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.61 µg (mcg)
Witamina E
0.42 mg
1.68 mg
Retinol
27.77 µg (mcg)
111.10 µg (mcg)
Tiamina
0.21 mg
0.84 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.85 mg
Niacyna
2.60 mg
10.41 mg
Foliany
39.94 µg (mcg)
159.75 µg (mcg)
Beta karoten
180.56 µg (mcg)
722.22 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na czosndogi

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
592.38 mg
2369.52 mg
Potas
143.47 mg
573.88 mg
Wapń
70.87 mg
283.47 mg
Fosfor
97.64 mg
390.57 mg
Magnez
19.05 mg
76.20 mg
Żelazo
1.46 mg
5.84 mg
Cynk
0.76 mg
3.05 mg
Miedź
0.08 mg
0.32 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny czosndogi 53
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w czosndogi

Lista alergenów dla czosndogi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser żółty
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

W przepisie na czosndogi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • prażona cebulka
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania czosndogi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bagietka francuska
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Parówki
400 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Szczypiorek
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Ogórki konserwowe
130 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
0.91
Za 130 g
Pomidor
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Ser żółty
60 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 60 g
Kapusta czerwona
150 g
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 150 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Majonez
70 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 70 g
Ketchup
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Koszt składników
51.20
Jak oceniasz przepis na czosndogi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób