Czosndogi
- Bagietka francuska (400 g)
- Masło - ćwierć kostki (50 g)
- Parówki (400 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (20 g)
- Ogórki konserwowe (130 g)
- Pomidor - 1 średnia sztuka (200 g)
- Ser żółty (60 g)
- Kapusta czerwona (150 g)
- Sok z cytryny (20 ml)
- Majonez (70 g)
- Ketchup (100 g)
Przepis na czosndogi krok po kroku
Bagietkę pszenną natnij do połowy.
W misce wymieszaj masło, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i natkę pietruszki.
Bułkę posmaruj masłem w środku.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 10 minut.
Parówki ugotuj w wodzie.
Kapustę czerwoną posiekaj drobno i umieść w misce.
Dodaj do niej majonez, sól i sok z cytryny.
Pomidor pokrój w plastry.
Ser zetrzyj na tarce.
Bułkę nafaszeruj kapustą.
Dodaj do niej pomidora, ogórka oraz starty ser i parówkę.
Wierzch bułki polej ketchupem i posyp szczypiorem oraz cebulką.
Więcej informacji na temat czosndogi
Czosndogi to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Szybkie do zrobienia danie typu fast food jest zdrowszą alternatywą gotowych dań. Bagietki z masłem czosnkowym z dodatkiem parówki przypominają amerykańskie danie podawane najczęściej podczas masowych imprez. Przepis na czosndogi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bagietka pszenna, masło, czosnek, natka pietruszki, parówki, cebulka prażona, szczypior, ogórki konserwowe, pomidor, ser żółty, kapusta czerwona, sok z cytryny, majonez, ketchup.
Jak zrobić czosndogi? Bagietkę pszenną natnij do połowy. W misce wymieszaj masło, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i natkę pietruszki. Bułkę posmaruj masłem w środku. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut. Parówki ugotuj w wodzie. Kapustę czerwoną posiekaj drobno i umieść w misce. Dodaj do niej majonez, sól i sok z cytryny. Pomidor pokrój w plastry. Ser zetrzyj na tarce. Bułkę nafaszeruj kapustą. Dodaj do niej pomidora, ogórka oraz starty ser i parówkę. Wierzch bułki polej ketchupem i posyp szczypiorem oraz cebulką.
Kapusta czerwona jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Parówki wieprzowe to wędlina zawierająca dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Parówki zastąpić można także kiełbaskami drobiowymi. Parówki są dość kaloryczne ze względu na dużą ilość tłuszczu.
Podsumowując domowy fast food zawiera mniej kalorii niż gotowe dania z restauracji. Smaczne czosndogi podawać można podczas spotkania ze znajomymi. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie gotowej bułki czosnkowej do przygotowania potrawy. Pyszne danie podać można na ciepło i na zimno. Łatwe do zrobienia czosndogi nie sprawią Ci większego problemu. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez dzień.
Alergeny w czosndogi
Lista alergenów dla czosndogi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bagietka francuska
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser żółty
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
W przepisie na czosndogi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- prażona cebulka
Wartości odżywcze czosndogi
Czosndogi to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Bagietka pszenna jest źródłem węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.