Croque monsieur
- Chleb pszenny - 2 większe kromki (100 g)
- Ser gruyère - 4 plastry (60 g)
- Szynka parmeńska (40 g)
- Musztarda - 1 płaska łyżka stołowa (20 g)
- Masło (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 płaska łyżka stołowa (20 g)
- Mleko 3,2% - niepełne pół szklanki (100 ml)
Przepis na croque monsieur krok po kroku
Na patelni roztop masło, pomocz w nim kromki chleba z jednej strony.
Na rozgrzanej patelni grillowej ułóż pieczywo stroną posmarowaną masłem do dołu.
Pieczywo grilluj z jednej strony do momentu zarumienienia.
Na patelnię z pozostałym masłem dodaj mąkę i dokładnie rozprowadź ją. Składniki chwilę podgrzewaj.
Następnie na patelnię dodaj mleko i mieszaj do powstania gęstego sosu.
Sos zdejmij z ognia i dopraw go odrobiną gałki muszkatołowej.
Jedną z kromek pieczywa posmaruj musztardą po stronie niepodpieczonej.
Następnie na musztardę ułóż szynkę oraz dwa plastry sera.
Kromkę pieczywa ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw ją na 4 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Następnie blaszkę wyciągnij, drugą kromkę pieczywa ułóż ugrillowaną stroną do góry na roztopiony ser
Wierzch pieczywa posmaruj sosem beszamelowym i ułóż kolejne dwa plastry sera.
Kanapkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 7 minut.
Kanapkę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Więcej informacji na temat croque monsieur
Croque monsieur to francuska zapiekanka z serem, szynką oraz sosem beszamelowym zapiekana w piekarniku. Smaczna kanapka croque monsieur to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację podaną na ciepło. Do kanapki warto podać lemoniadę, herbatę lub sok. Przepis na croque monsieur jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pysznej kanapki potrzebne będą następujące składniki: chleb pszenny, ser gruyère, szynka parmeńska, musztarda, masło, mąka pszenna, mleko oraz gałka muszkatołowa.
Jak zrobić croque monsieur? Na patelni roztop masło, pomocz w nim kromki chleba z jednej strony. Na rozgrzanej patelni grillowej ułóż pieczywo stroną posmarowaną masłem do dołu. Pieczywo grilluj z jednej strony do momentu zarumienienia. Na patelnię z pozostałym masłem dodaj mąkę i dokładnie rozprowadź ją. Składniki chwilę podgrzewaj. Następnie na patelnię dodaj mleko i mieszaj do powstania gęstego sosu. Sos zdejmij z ognia i dopraw go odrobiną gałki muszkatołowej. Jedną z kromek pieczywa posmaruj musztardą po stronie niepodpieczonej. Następnie na musztardę ułóż szynkę oraz dwa plastry sera. Kromkę pieczywa ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw ją na 4 minuty do piekarnika nagrzanego do 180°C. Następnie blaszkę wyciągnij, drugą kromkę pieczywa ułóż ugrillowaną stroną do góry na roztopiony ser. Wierzch pieczywa posmaruj sosem beszamelowym i ułóż kolejne dwa plastry sera. Kanapkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 7 minut. Kanapkę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Ser gruyere to pochodzący ze Szwajcarii produkt z niepasteryzowanego mleka. Ser ma specyficzny ostry smak, wzbogaca smakiem potrawy i nadaje im lekko orzechowego posmaku. Ser gruyere możesz zamienić na inny dojrzewający twardy ser. Świetnie sprawdzi się parmezan. Sery są doskonałym źródłem wapnia oraz białka pochodzenia zwierzęcego.
Podsumowując pyszna kanapka zapiekana z serem, szynką oraz sosem beszamelowym świetnie sprawdzi się jako smaczne śniadanie. Najlepsza kanapka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto zjeść ją na ciepło.
Alergeny w croque monsieur
Lista alergenów dla croque monsieur przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- ser gruyère
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze croque monsieur
Croque monsieur to pyszna kanapka z dodatkiem sera i szynki, podana z sosem beszamelowym. Danie jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w codziennej diecie.
Energia i białka
(195g)
Węglowodany
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Witaminy
(195g)
Składniki mineralne
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.