Croque monsieur

Opublikowano: 16.08.2022 r., 8:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Croque monsieur podane na drewnianej desce do krojenia. w oddali leżą świeże warzywa oraz owoce.
Croque monsieur
Croque monsieur to francuska zapiekanka z serem, szynką oraz sosem beszamelowym zapiekana w piekarniku. Świetnie sprawdzi się jako śniadanie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
560 kcal
Kcal w porcji
195 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Chleb pszenny 2 większe kromki (100 g)
  • Ser gruyère 4 plastry (60 g)
  • Szynka parmeńska (40 g)
  • Musztarda 1 płaska łyżka stołowa (20 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 płaska łyżka stołowa (20 g)
  • Mleko 3,2% niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, patelnia grillowa, blaszka do pieczenia

Przepis na croque monsieur krok po kroku

Na patelni roztop masło, pomocz w nim kromki chleba z jednej strony.

Na rozgrzanej patelni grillowej ułóż pieczywo stroną posmarowaną masłem do dołu.

Pieczywo grilluj z jednej strony do momentu zarumienienia.

Na patelnię z pozostałym masłem dodaj mąkę i dokładnie rozprowadź ją. Składniki chwilę podgrzewaj.

Następnie na patelnię dodaj mleko i mieszaj do powstania gęstego sosu.

Sos zdejmij z ognia i dopraw go odrobiną gałki muszkatołowej.

Jedną z kromek pieczywa posmaruj musztardą po stronie niepodpieczonej.

Następnie na musztardę ułóż szynkę oraz dwa plastry sera.

Kromkę pieczywa ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw ją na 4 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Następnie blaszkę wyciągnij, drugą kromkę pieczywa ułóż ugrillowaną stroną do góry na roztopiony ser

Wierzch pieczywa posmaruj sosem beszamelowym i ułóż kolejne dwa plastry sera.

Kanapkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 7 minut.

Kanapkę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na croque monsieur
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat croque monsieur

Croque monsieur to francuska zapiekanka z serem, szynką oraz sosem beszamelowym zapiekana w piekarniku. Smaczna kanapka croque monsieur to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację podaną na ciepło. Do kanapki warto podać lemoniadę, herbatę lub sok. Przepis na croque monsieur jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pysznej kanapki potrzebne będą następujące składniki: chleb pszenny, ser gruyère, szynka parmeńska, musztarda, masło, mąka pszenna, mleko oraz gałka muszkatołowa.

Jak zrobić croque monsieur? Na patelni roztop masło, pomocz w nim kromki chleba z jednej strony. Na rozgrzanej patelni grillowej ułóż pieczywo stroną posmarowaną masłem do dołu. Pieczywo grilluj z jednej strony do momentu zarumienienia. Na patelnię z pozostałym masłem dodaj mąkę i dokładnie rozprowadź ją. Składniki chwilę podgrzewaj. Następnie na patelnię dodaj mleko i mieszaj do powstania gęstego sosu. Sos zdejmij z ognia i dopraw go odrobiną gałki muszkatołowej. Jedną z kromek pieczywa posmaruj musztardą po stronie niepodpieczonej. Następnie na musztardę ułóż szynkę oraz dwa plastry sera. Kromkę pieczywa ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw ją na 4 minuty do piekarnika nagrzanego do 180°C. Następnie blaszkę wyciągnij, drugą kromkę pieczywa ułóż ugrillowaną stroną do góry na roztopiony ser. Wierzch pieczywa posmaruj sosem beszamelowym i ułóż kolejne dwa plastry sera. Kanapkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 7 minut. Kanapkę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Ser gruyere to pochodzący ze Szwajcarii produkt z niepasteryzowanego mleka. Ser ma specyficzny ostry smak, wzbogaca smakiem potrawy i nadaje im lekko orzechowego posmaku. Ser gruyere możesz zamienić na inny dojrzewający twardy ser. Świetnie sprawdzi się parmezan. Sery są doskonałym źródłem wapnia oraz białka pochodzenia zwierzęcego.

Podsumowując pyszna kanapka zapiekana z serem, szynką oraz sosem beszamelowym świetnie sprawdzi się jako smaczne śniadanie. Najlepsza kanapka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto zjeść ją na ciepło.

Alergeny w croque monsieur

Lista alergenów dla croque monsieur przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • ser gruyère
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze croque monsieur

na 100g gotowej potrawy

Croque monsieur to pyszna kanapka z dodatkiem sera i szynki, podana z sosem beszamelowym. Danie jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w codziennej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kcal)
287.46
560.55
Białko (g)
11.47
22.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany (g)
17.88
34.87
Węglowodany przyswajalne (g)
17.07
33.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
1.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz (g)
19.08
37.20
Tłuszcze nasycone (g)
13.02
25.38
Tłuszcze nienasycone (g)
6.06
11.82
Brak danych dla: szynka parmeńska, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.08
109.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A (µg (mcg))
137.79
268.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.79
Brak danych dla: szynka parmeńska, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: ser gruyère, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.84
Brak danych dla: szynka parmeńska, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
135.21
263.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.42
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.64
3.19
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.18
74.45
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
28.72
56.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód (mg)
487.87
951.35
Potas (mg)
98.21
191.50
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń (mg)
248.31
484.20
Fosfor (mg)
162.92
317.70
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.10
39.19
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.26
2.45
Cynk (mg)
1.03
2.01
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny croque monsieur 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania croque monsieur

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb pszenny
100 g
2 większe kromki
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 100 g
Ser gruyère
60 g
4 plastry
23.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.90
Za 60 g
Szynka parmeńska
40 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 40 g
Musztarda
20 g
1 płaska łyżka stołowa
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
1 płaska łyżka stołowa
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Mleko 3,2%
100 ml
niepełne pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Koszt składników
52.50