Przepis na croque monsieur krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, patelnia grillowa, blaszka do pieczenia

Na patelni roztop masło, pomocz w nim kromki chleba z jednej strony.

Na rozgrzanej patelni grillowej ułóż pieczywo stroną posmarowaną masłem do dołu.

Pieczywo grilluj z jednej strony do momentu zarumienienia.

Na patelnię z pozostałym masłem dodaj mąkę i dokładnie rozprowadź ją. Składniki chwilę podgrzewaj.

Następnie na patelnię dodaj mleko i mieszaj do powstania gęstego sosu.

Sos zdejmij z ognia i dopraw go odrobiną gałki muszkatołowej.

Jedną z kromek pieczywa posmaruj musztardą po stronie niepodpieczonej.

Następnie na musztardę ułóż szynkę oraz dwa plastry sera.

Kromkę pieczywa ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw ją na 4 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Następnie blaszkę wyciągnij, drugą kromkę pieczywa ułóż ugrillowaną stroną do góry na roztopiony ser

Wierzch pieczywa posmaruj sosem beszamelowym i ułóż kolejne dwa plastry sera.

Kanapkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 7 minut.

Kanapkę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Croque monsieur podane na drewnianej desce do krojenia. w oddali leżą świeże warzywa oraz owoce.
Croque monsieur
Koszt przygotowania dania
9.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
436 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
72

Croque monsieur - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o croque monsieur

Croque monsieur to francuska zapiekanka z serem, szynką oraz sosem beszamelowym zapiekana w piekarniku. Smaczna kanapka croque monsieur to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację podaną na ciepło. Do kanapki warto podać lemoniadę, herbatę lub sok. Przepis na croque monsieur jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pysznej kanapki potrzebne będą następujące składniki: chleb pszenny, ser gruyère, szynka parmeńska, musztarda, masło, mąka pszenna, mleko oraz gałka muszkatołowa.

Jak zrobić croque monsieur? Na patelni roztop masło, pomocz w nim kromki chleba z jednej strony. Na rozgrzanej patelni grillowej ułóż pieczywo stroną posmarowaną masłem do dołu. Pieczywo grilluj z jednej strony do momentu zarumienienia. Na patelnię z pozostałym masłem dodaj mąkę i dokładnie rozprowadź ją. Składniki chwilę podgrzewaj. Następnie na patelnię dodaj mleko i mieszaj do powstania gęstego sosu. Sos zdejmij z ognia i dopraw go odrobiną gałki muszkatołowej. Jedną z kromek pieczywa posmaruj musztardą po stronie niepodpieczonej. Następnie na musztardę ułóż szynkę oraz dwa plastry sera. Kromkę pieczywa ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw ją na 4 minuty do piekarnika nagrzanego do 180°C. Następnie blaszkę wyciągnij, drugą kromkę pieczywa ułóż ugrillowaną stroną do góry na roztopiony ser. Wierzch pieczywa posmaruj sosem beszamelowym i ułóż kolejne dwa plastry sera. Kanapkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 7 minut. Kanapkę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Ser gruyere to pochodzący ze Szwajcarii produkt z niepasteryzowanego mleka. Ser ma specyficzny ostry smak, wzbogaca smakiem potrawy i nadaje im lekko orzechowego posmaku. Ser gruyere możesz zamienić na inny dojrzewający twardy ser. Świetnie sprawdzi się parmezan. Sery są doskonałym źródłem wapnia oraz białka pochodzenia zwierzęcego.

Podsumowując pyszna kanapka zapiekana z serem, szynką oraz sosem beszamelowym świetnie sprawdzi się jako smaczne śniadanie. Najlepsza kanapka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto zjeść ją na ciepło.

Wartości odżywcze croque monsieur

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kalorie)
223.92 kcal
436.65 kcal
Brak danych dla: ser gruyère.
czytaj dalej
Białko
6.88 g
13.42 g
Brak danych dla: ser gruyère.
czytaj dalej

Węglowodany w croque monsieur

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany
17.83 g
34.76 g
Brak danych dla: ser gruyère.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
17.02 g
33.18 g
Brak danych dla: ser gruyère.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.81 g
1.58 g
Brak danych dla: ser gruyère, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz
14.11 g
27.51 g
Brak danych dla: ser gruyère.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
8.61 g
16.79 g
Brak danych dla: ser gruyère, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
39.15 mg
76.35 mg
Brak danych dla: ser gruyère, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na croque monsieur

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A
96.10 µg (mcg)
187.40 µg (mcg)
Brak danych dla: ser gruyère, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: ser gruyère, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina C
0.02 mg
0.04 mg
Brak danych dla: ser gruyère, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
93.97 µg (mcg)
183.25 µg (mcg)
Brak danych dla: ser gruyère, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.40 mg
Brak danych dla: ser gruyère, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.25 mg
Brak danych dla: ser gruyère, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Niacyna
1.62 mg
3.16 mg
Brak danych dla: ser gruyère, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Foliany
36.64 µg (mcg)
71.45 µg (mcg)
Brak danych dla: ser gruyère, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Beta karoten
23.64 µg (mcg)
46.10 µg (mcg)
Brak danych dla: ser gruyère, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na croque monsieur

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód
378.03 mg
737.15 mg
Brak danych dla: ser gruyère.
czytaj dalej
Potas
85.74 mg
167.20 mg
Brak danych dla: ser gruyère, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń
92.92 mg
181.20 mg
Brak danych dla: ser gruyère.
czytaj dalej
Fosfor
69.85 mg
136.20 mg
Brak danych dla: ser gruyère, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Magnez
14.56 mg
28.39 mg
Brak danych dla: ser gruyère, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo
1.23 mg
2.40 mg
Brak danych dla: ser gruyère.
czytaj dalej
Cynk
0.43 mg
0.84 mg
Brak danych dla: ser gruyère, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Brak danych dla: ser gruyère, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny croque monsieur 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w croque monsieur

Lista alergenów dla croque monsieur przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny
    • Mąka pszenna typ 500
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%

W przepisie na croque monsieur nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ser gruyère
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania croque monsieur

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb pszenny
100 g
2 większe kromki
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 100 g
Ser gruyère
60 g
4 plastry
Szynka parmeńska
40 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 40 g
Musztarda
20 g
1 płaska łyżka stołowa
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
1 płaska łyżka stołowa
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Mleko 3,2%
100 ml
niepełne pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Jak oceniasz przepis na croque monsieur
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób