Conchiglioni
- Makaron muszelki (500 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Świeże leśne grzyby (250 g)
- Wino czerwone wytrawne (120 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Mascarpone (120 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Ser parmezan (100 g)
- Masło klarowane (30 g)
Przepis na conchiglioni krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Pierś z kurczaka pokrój drobno.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
Dodaj pierś z kurczaka i smaż przez 4-5 minut.
Dodaj grzyby i wlej wino.
Gotuj przez 4-5 minut.
Zmniejsz ogień i dodaj serek mascarpone.
Dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
W garnku zagotuj wodę z łyżką soli.
Dodaj makaron i gotuj przez 4-5 minut.
Odcedź makaron i wystudź.
Makaron nafaszeruj przygotowanym sosem i umieść w naczyniu żaroodpornym.
Wierzch posyp startym parmezanem.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
Podawaj na dużym talerzu.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Sałatka z makaronem
-
Łazanki
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Makaron z cukinii
-
Makaron z kurczakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ryżowy
-
Makaron z tuńczykiem
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z pesto
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Makaron z krewetkami
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Dania z makaronem
Więcej informacji na temat conchiglioni
Conchiglioni to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron w kształcie muszli mieści w sobie dużą ilość farszu. Można przygotować makaron nadziewany mięsem mielonym lub warzywami. Makaron podawać można na ciepło jako zapiekankę lub na zimno. Przepis na conchiglioni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron muszelki, pierś z kurczaka, pomidory w puszce, grzyby leśne, wino czerwone, cebula, mascarpone, natka pietruszki, parmezan, sól, pieprz, masło klarowane.
Jak zrobić conchiglioni? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój drobno. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj pierś z kurczaka i smaż przez 4-5 minut. Dodaj grzyby i wlej wino. Gotuj przez 4-5 minut. Zmniejsz ogień i dodaj serek mascarpone. Dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. W garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Dodaj makaron i gotuj przez 4-5 minut. Odcedź makaron i wystudź. Makaron nafaszeruj przygotowanym sosem i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp startym parmezanem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj na dużym talerzu.
Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, zapewniający uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby są ciężko strawne, dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.
Podsumowując smaczny makaron to idealny pomysł na obiad. Łatwy do zrobienia makaron przygotujesz bez większego problemu. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Prosty przepis można dowolnie modyfikować. Makaron można podać także z warzywami pieczonymi w piekarniku.
Alergeny w conchiglioni
Lista alergenów dla conchiglioni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron muszelki
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Ser parmezan
- Masło klarowane
Wartości odżywcze conchiglioni
Conchiglioni to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Potrawa zawiera sporą ilość białka zwierzęcego.
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.