Conchiglioni

Opublikowano: 25.08.2022 r., 9:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Conchiglioni podane w czarnym naczyniu.
Conchiglioni
Conchiglioni to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron w kształcie muszelki podawać można na ciepło i na zimno. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na potrawę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
771 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Makaron muszelki (500 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Pomidory w puszce 1 puszka (400 g)
  • Świeże leśne grzyby (250 g)
  • Wino czerwone wytrawne (120 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Mascarpone (120 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
  • Ser parmezan (100 g)
  • Masło klarowane (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na conchiglioni krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pierś z kurczaka pokrój drobno.

Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.

Dodaj pierś z kurczaka i smaż przez 4-5 minut.

Dodaj grzyby i wlej wino.

Gotuj przez 4-5 minut.

Zmniejsz ogień i dodaj serek mascarpone.

Dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

W garnku zagotuj wodę z łyżką soli.

Dodaj makaron i gotuj przez 4-5 minut.

Odcedź makaron i wystudź.

Makaron nafaszeruj przygotowanym sosem i umieść w naczyniu żaroodpornym.

Wierzch posyp startym parmezanem.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na conchiglioni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat conchiglioni

Conchiglioni to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron w kształcie muszli mieści w sobie dużą ilość farszu. Można przygotować makaron nadziewany mięsem mielonym lub warzywami. Makaron podawać można na ciepło jako zapiekankę lub na zimno. Przepis na conchiglioni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron muszelki, pierś z kurczaka, pomidory w puszce, grzyby leśne, wino czerwone, cebula, mascarpone, natka pietruszki, parmezan, sól, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić conchiglioni? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój drobno. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj pierś z kurczaka i smaż przez 4-5 minut. Dodaj grzyby i wlej wino. Gotuj przez 4-5 minut. Zmniejsz ogień i dodaj serek mascarpone. Dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. W garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Dodaj makaron i gotuj przez 4-5 minut. Odcedź makaron i wystudź. Makaron nafaszeruj przygotowanym sosem i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp startym parmezanem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj na dużym talerzu.

Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, zapewniający uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby są ciężko strawne, dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.

Podsumowując smaczny makaron to idealny pomysł na obiad. Łatwy do zrobienia makaron przygotujesz bez większego problemu. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Prosty przepis można dowolnie modyfikować. Makaron można podać także z warzywami pieczonymi w piekarniku.

Alergeny w conchiglioni

Lista alergenów dla conchiglioni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron muszelki
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Ser parmezan
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze conchiglioni

na 100g gotowej potrawy

Conchiglioni to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Potrawa zawiera sporą ilość białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
183.63
771.23
Białko (g)
9.91
41.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
21.12
88.71
Węglowodany przyswajalne (g)
19.71
82.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
5.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
5.76
24.21
Tłuszcze nasycone (g)
4.49
18.87
Tłuszcze nienasycone (g)
1.27
5.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.94
3.93
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
1.41
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.59
115.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
29.12
122.31
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
1.01
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.42
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.90
16.38
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.20
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
1.75
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.63
95.03
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.30
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.52
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.89
12.13
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.83
58.07
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
77.19
324.20
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
103.58
435.05
Potas (mg)
234.80
986.16
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
79.09
332.17
Fosfor (mg)
136.23
572.16
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.37
110.75
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
3.38
Cynk (mg)
0.73
3.05
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.65
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny conchiglioni 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania conchiglioni

Koszt składników
102.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron muszelki
500 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Świeże leśne grzyby
250 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 250 g
Wino czerwone wytrawne
120 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 120 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mascarpone
120 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 120 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Koszt składników
102.80