Przepis na conchiglioni krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pierś z kurczaka pokrój drobno.

Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.

Dodaj pierś z kurczaka i smaż przez 4-5 minut.

Dodaj grzyby i wlej wino.

Gotuj przez 4-5 minut.

Zmniejsz ogień i dodaj serek mascarpone.

Dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

W garnku zagotuj wodę z łyżką soli.

Dodaj makaron i gotuj przez 4-5 minut.

Odcedź makaron i wystudź.

Makaron nafaszeruj przygotowanym sosem i umieść w naczyniu żaroodpornym.

Wierzch posyp startym parmezanem.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Podawaj na dużym talerzu.

Conchiglioni podane w czarnym naczyniu.
Conchiglioni
Koszt przygotowania dania
54.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
771 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Conchiglioni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o conchiglioni

Conchiglioni to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron w kształcie muszli mieści w sobie dużą ilość farszu. Można przygotować makaron nadziewany mięsem mielonym lub warzywami. Makaron podawać można na ciepło jako zapiekankę lub na zimno. Przepis na conchiglioni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron muszelki, pierś z kurczaka, pomidory w puszce, grzyby leśne, wino czerwone, cebula, mascarpone, natka pietruszki, parmezan, sól, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić conchiglioni? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój drobno. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj pierś z kurczaka i smaż przez 4-5 minut. Dodaj grzyby i wlej wino. Gotuj przez 4-5 minut. Zmniejsz ogień i dodaj serek mascarpone. Dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. W garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Dodaj makaron i gotuj przez 4-5 minut. Odcedź makaron i wystudź. Makaron nafaszeruj przygotowanym sosem i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp startym parmezanem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj na dużym talerzu.

Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, zapewniający uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby są ciężko strawne, dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.

Podsumowując smaczny makaron to idealny pomysł na obiad. Łatwy do zrobienia makaron przygotujesz bez większego problemu. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Prosty przepis można dowolnie modyfikować. Makaron można podać także z warzywami pieczonymi w piekarniku.

Wartości odżywcze conchiglioni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kalorie)
183.63 kcal
771.23 kcal
Białko
9.91 g
41.63 g

Węglowodany w conchiglioni

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany
21.12 g
88.71 g
Węglowodany przyswajalne
19.71 g
82.79 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.41 g
5.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz
5.76 g
24.21 g
Tłuszcze nasycone
4.49 g
18.87 g
Tłuszcze nienasycone
1.27 g
5.34 g
Tłuszcze jednonasycone
0.94 g
3.93 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.34 g
1.41 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol
27.59 mg
115.87 mg

Witaminy w przepisie na conchiglioni

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A
29.12 µg (mcg)
122.31 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6
0.24 mg
1.01 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
3.90 mg
16.38 mg
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E
0.42 mg
1.75 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol
22.63 µg (mcg)
95.03 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.30 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.52 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
2.89 mg
12.13 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
13.83 µg (mcg)
58.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten
77.19 µg (mcg)
324.20 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na conchiglioni

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód
103.58 mg
435.05 mg
Potas
234.80 mg
986.16 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
79.09 mg
332.17 mg
Fosfor
136.23 mg
572.16 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
26.37 mg
110.75 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
0.80 mg
3.38 mg
Cynk
0.73 mg
3.05 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.65 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny conchiglioni 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w conchiglioni

Lista alergenów dla conchiglioni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron muszelki
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Ser parmezan
    • Masło klarowane

Cena przygotowania conchiglioni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron muszelki
500 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Świeże leśne grzyby
250 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 250 g
Wino czerwone wytrawne
120 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 120 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mascarpone
120 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 120 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Koszt składników
102.80
Jak oceniasz przepis na conchiglioni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób