Przepis na ciasto ze słonecznikiem i karmelem krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Do miski wbij jajka, dodaj 250 g cukru i ubij do powstania gładkiej puszystej masy.

Dodaj olej rzepakowy i zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.

Zmiksuj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Ciasto wystudź w otwartym piekarniku.

Na patelnię wsyp 100 g cukru i podgrzewaj, aż się roztopi i powstanie z niego karmel.

Zdejmij z ognia i wlej śmietankę na patelnię, wymieszaj.

Dodaj słonecznik i masło, wymieszaj.

W misce umieść śmietanę i serek mascarpone, dodaj cukier z wanilią i ubij na sztywną pianę.

Ciasto przekrój na pół.

Przełóż je kremem śmietanowym.

Na wierzch wyłóż karmel ze słonecznikiem i schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Ciasto ze słonecznikiem i karmelem podane na błękitnym talerzyku.
Ciasto ze słonecznikiem i karmelem
Koszt przygotowania dania
38.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
779 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Ciasto ze słonecznikiem i karmelem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście ze słonecznikiem i karmelem

Ciasto ze słonecznikiem i karmelem to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania w gronie znajomych. Przepis na ciasto ze słonecznikiem i karmelem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, kakao, proszek do pieczenia, nasiona słonecznika, cukier, śmietana kremówka, serek mascarpone, masło, cukier z wanilią.

Jak zrobić ciasto ze słonecznikiem i karmelem? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy. Dodaj olej rzepakowy i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Ciasto wystudź w otwartym piekarniku. Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj, aż się roztopi i powstanie z niego karmel. Zdejmij z ognia i wlej śmietankę na patelnię, wymieszaj, Dodaj słonecznik i masło, wymieszaj. W misce umieść śmietanę i serek mascarpone, dodaj cukier z wanilią i ubij na sztywną pianę. Ciasto przekrój na pół. Przełóż je kremem śmietanowym. Na wierzch wyłóż karmel ze słonecznikiem i schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Nasiona słonecznika zawierają bardzo duże ilości witaminy E zwanej witamina młodości. Odpowiada ona między innymi za dobry stan naszej skóry, włosów i paznokci. Jest bardzo silnym naturalnym antyutleniaczem. Pestki zawierają duże dawki fitosteroli, wspomagające obniżać zbyt wysoki poziom cholesterolu w krwi. Pestki słonecznika zawierają także bardzo dużą ilość białka roślinnego. Ponadto są dość wysoko kaloryczne, gdyż bogate są w tłuszcze, przede wszystkim jedno i wielonienasycone. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom.

Podsumowując pyszne ciasto ze słonecznikiem sprawdzi się podane na wiele różnych okazji. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać szczelnie zamknięte przez 3-4 dni. Prosty przepis na szybkie ciasto można wykorzystać także jako deser podczas bardziej uroczystych okazji.

Wartości odżywcze ciasta ze słonecznikiem i karmelem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
389.66 kcal
779.33 kcal
Białko
7.03 g
14.05 g

Węglowodany w cieście ze słonecznikiem i karmelem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
29.20 g
58.40 g
Węglowodany przyswajalne
27.31 g
54.63 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.89 g
3.78 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
28.39 g
56.79 g
Tłuszcze nasycone
18.14 g
36.29 g
Tłuszcze nienasycone
10.25 g
20.50 g

Składniki mineralne w przepisie na ciasto ze słonecznikiem i karmelem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
25.34 mg
50.68 mg
Wapń
98.12 mg
196.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.95 mg
3.91 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ze słonecznikiem i karmelem 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście ze słonecznikiem i karmelem

Lista alergenów dla ciasta ze słonecznikiem i karmelem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Masło

Cena przygotowania ciasta ze słonecznikiem i karmelem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Kakao 16% (proszek)
70 g
7 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 70 g
Cukier
350 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Słonecznik nasiona łuskane
250 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
57.10
Jak oceniasz przepis na ciasto ze słonecznikiem i karmelem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób