Ciasto ze słonecznikiem i karmelem

Opublikowano: 14.03.2022 r., 9:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słonecznikowo-karmelowe ciasto na talerzyku
Ciasto ze słonecznikiem i karmelem
Ciasto ze słonecznikiem i karmelem to wspaniała propozycja na pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się jako deser podane z kawą i herbatą podczas niedzielnego obiadu. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 50 min
779 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
  • Kakao 16% (proszek) - 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
  • Cukier (350 g)
  • Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto ze słonecznikiem i karmelem krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj 250 g cukru i ubij do powstania gładkiej puszystej masy.

Dodaj olej rzepakowy i zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.

Zmiksuj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Ciasto wystudź w otwartym piekarniku.

Na patelnię wsyp 100 g cukru i podgrzewaj, aż się roztopi i powstanie z niego karmel.

Zdejmij z ognia i wlej śmietankę na patelnię, wymieszaj.

Dodaj słonecznik i masło, wymieszaj.

W misce umieść śmietanę i serek mascarpone, dodaj cukier z wanilią i ubij na sztywną pianę.

Ciasto przekrój na pół.

Przełóż je kremem śmietanowym.

Na wierzch wyłóż karmel ze słonecznikiem i schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto ze słonecznikiem i karmelem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta ze słonecznikiem i karmelem

Ciasto ze słonecznikiem i karmelem to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania w gronie znajomych. Przepis na ciasto ze słonecznikiem i karmelem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, kakao, proszek do pieczenia, nasiona słonecznika, cukier, śmietana kremówka, serek mascarpone, masło, cukier z wanilią.

Jak zrobić ciasto ze słonecznikiem i karmelem? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy. Dodaj olej rzepakowy i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Ciasto wystudź w otwartym piekarniku. Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj, aż się roztopi i powstanie z niego karmel. Zdejmij z ognia i wlej śmietankę na patelnię, wymieszaj, Dodaj słonecznik i masło, wymieszaj. W misce umieść śmietanę i serek mascarpone, dodaj cukier z wanilią i ubij na sztywną pianę. Ciasto przekrój na pół. Przełóż je kremem śmietanowym. Na wierzch wyłóż karmel ze słonecznikiem i schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Nasiona słonecznika zawierają bardzo duże ilości witaminy E zwanej witamina młodości. Odpowiada ona między innymi za dobry stan naszej skóry, włosów i paznokci. Jest bardzo silnym naturalnym antyutleniaczem. Pestki zawierają duże dawki fitosteroli, wspomagające obniżać zbyt wysoki poziom cholesterolu w krwi. Pestki słonecznika zawierają także bardzo dużą ilość białka roślinnego. Ponadto są dość wysoko kaloryczne, gdyż bogate są w tłuszcze, przede wszystkim jedno i wielonienasycone. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom.

Podsumowując pyszne ciasto ze słonecznikiem sprawdzi się podane na wiele różnych okazji. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać szczelnie zamknięte przez 3-4 dni. Prosty przepis na szybkie ciasto można wykorzystać także jako deser podczas bardziej uroczystych okazji.

Alergeny w cieście ze słonecznikiem i karmelem

Lista alergenów dla ciasta ze słonecznikiem i karmelem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta ze słonecznikiem i karmelem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ze słonecznikiem i karmelem to słodkie domowe ciasto zawierające bardzo dużą ilość węglowodanów prostych. Ciasto jest bardzo kaloryczne, dlatego nie powinny go spożywać osoby walczące z nadmierną masą ciała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
389.66
779.33
Białko (g)
7.03
14.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
29.20
58.40
Węglowodany przyswajalne (g)
27.31
54.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.89
3.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
28.39
56.79
Tłuszcze nasycone (g)
18.14
36.29
Tłuszcze nienasycone (g)
10.25
20.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
25.34
50.68
Wapń (mg)
98.12
196.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.95
3.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ze słonecznikiem i karmelem 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ze słonecznikiem i karmelem

Koszt składników
57.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Kakao 16% (proszek)
70 g
7 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 70 g
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Słonecznik nasiona łuskane
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
57.10