Ciasto ze słonecznikiem i karmelem
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Jajko (5 szt.)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
- Cukier (350 g)
- Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Słonecznik nasiona łuskane (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
- Mascarpone (500 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
Przepis na ciasto ze słonecznikiem i karmelem krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj 250 g cukru i ubij do powstania gładkiej puszystej masy.
Dodaj olej rzepakowy i zmiksuj.
Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.
Zmiksuj do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
Ciasto wystudź w otwartym piekarniku.
Na patelnię wsyp 100 g cukru i podgrzewaj, aż się roztopi i powstanie z niego karmel.
Zdejmij z ognia i wlej śmietankę na patelnię, wymieszaj.
Dodaj słonecznik i masło, wymieszaj.
W misce umieść śmietanę i serek mascarpone, dodaj cukier z wanilią i ubij na sztywną pianę.
Ciasto przekrój na pół.
Przełóż je kremem śmietanowym.
Na wierzch wyłóż karmel ze słonecznikiem i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
-
Ciasto krówkowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Chatka baby jagi
-
Banoffee
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Ciasto zielony mech
-
Ciasto ambasador
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Boża krówka
-
Ciasto filadelfia
-
Szarlotka królewska
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto marysieńka
-
Ciasto z kremem
Więcej informacji na temat ciasta ze słonecznikiem i karmelem
Ciasto ze słonecznikiem i karmelem to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania w gronie znajomych. Przepis na ciasto ze słonecznikiem i karmelem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy, kakao, proszek do pieczenia, nasiona słonecznika, cukier, śmietana kremówka, serek mascarpone, masło, cukier z wanilią.
Jak zrobić ciasto ze słonecznikiem i karmelem? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy. Dodaj olej rzepakowy i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Ciasto wystudź w otwartym piekarniku. Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj, aż się roztopi i powstanie z niego karmel. Zdejmij z ognia i wlej śmietankę na patelnię, wymieszaj, Dodaj słonecznik i masło, wymieszaj. W misce umieść śmietanę i serek mascarpone, dodaj cukier z wanilią i ubij na sztywną pianę. Ciasto przekrój na pół. Przełóż je kremem śmietanowym. Na wierzch wyłóż karmel ze słonecznikiem i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Nasiona słonecznika zawierają bardzo duże ilości witaminy E zwanej witamina młodości. Odpowiada ona między innymi za dobry stan naszej skóry, włosów i paznokci. Jest bardzo silnym naturalnym antyutleniaczem. Pestki zawierają duże dawki fitosteroli, wspomagające obniżać zbyt wysoki poziom cholesterolu w krwi. Pestki słonecznika zawierają także bardzo dużą ilość białka roślinnego. Ponadto są dość wysoko kaloryczne, gdyż bogate są w tłuszcze, przede wszystkim jedno i wielonienasycone. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom.
Podsumowując pyszne ciasto ze słonecznikiem sprawdzi się podane na wiele różnych okazji. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać szczelnie zamknięte przez 3-4 dni. Prosty przepis na szybkie ciasto można wykorzystać także jako deser podczas bardziej uroczystych okazji.
Alergeny w cieście ze słonecznikiem i karmelem
Lista alergenów dla ciasta ze słonecznikiem i karmelem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- Masło
Wartości odżywcze ciasta ze słonecznikiem i karmelem
Ciasto ze słonecznikiem i karmelem to słodkie domowe ciasto zawierające bardzo dużą ilość węglowodanów prostych. Ciasto jest bardzo kaloryczne, dlatego nie powinny go spożywać osoby walczące z nadmierną masą ciała.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.