Ciasto z porzeczkami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (260 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Porzeczki czerwone (500 g)
Przepis na ciasto z porzeczkami krok po kroku
Miękkie masło przełóż do miski i ubij na puszysto z cukrem.
Do masła z cukrem dodawaj po jednym jajku, wciąż miksując. Następne dodawaj dopiero w momencie kiedy poprzednie dokładnie połączy się z masłem.
Do masła z jajkami dodaj proszek do pieczenia i dodawaj po łyżce mąki.
Do ciasta dodaj porzeczki i delikatnie wymieszaj.
Jedną dużą lub dwie małe keksówki wyłóż papierem do pieczenia i wlej do nich ciasto.
Piecz 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Porzeczkowiec
-
Ciasto łabędzi puch
-
Ciasto kubanka
-
Ciasto z chałwą i dżemem bez pieczenia
-
Ciasto z dżemem porzeczkowym
-
Ciasto z czarną porzeczką
-
Ciasto z czerwoną porzeczką
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Tarta z porzeczkami
-
Ciasto porzeczkowiec z serkiem mascarpone
-
Ciasto chałwowe bez pieczenia
-
Ciasto z porzeczkami i bezą
-
Ciasto hiszpan
-
Ciasto z owocami i kremem
-
Kruche ciasto z porzeczkami
-
Ciasto z porzeczkami na oleju
-
Pleśniak z porzeczkami
-
Ciasto drożdżowe z porzeczkami
-
Ciasto z porzeczkami
Więcej informacji na temat ciasta z porzeczkami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ciasto z porzeczkami to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Proste ciasto z porzeczkami jest fajną propozycją na podwieczorek, po pysznym, domowym obiedzie. Ciasto możesz wykonać jako biszkopt z porzeczkami, będzie idealne na letnie, ciepłe dni, a jako babka będzie pięknie prezentować się ozdobione świeżymi owocami. Ciasto z porzeczkami jest świetnym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków. Placek zachwyci swoim smakiem każdego. Możesz je wykonać z porzeczkami czerwonymi lub czarnymi. Szybki przepis na placek z porzeczkami jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. jak zrobić ciasto z porzeczkami dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Łatwy i tani placek to świetna propozycja na letni podwieczorek oraz jako danie piknikowe.
Alergeny w cieście z porzeczkami
Lista alergenów dla ciasta z porzeczkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z porzeczkami
Ciasto z porzeczkami to klasyczne ciasto, przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie kawałka takiego ciasta raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(108g)
Węglowodany
(108g)
Tłuszcze
(108g)
Witaminy
(108g)
Składniki mineralne
(108g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.