Ciasto z płatkami kukurydzianymi
- Płatki kukurydziane słodzone (100 g)
- Czekolada mleczna (200 g)
- Migdały - płatki (50 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (300 ml)
- Cukier (70 g)
- Syrop malinowy - 5 łyżek (75 ml)
- Żelatyna - 3 łyżeczki (12 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
Przepis na ciasto z płatkami kukurydzianymi krok po kroku
Czekoladę połam na mniejsze kawałeczki i włóż do niewielkiej miseczki. Roztop ją w kąpieli wodnej.
Płatki kukurydziane i migdałowe wymieszaj z czekoladą.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij obręcz. Rozłóż na dnie masę z płatków, dobrze dociskając łyżką.
Spód wstaw do lodówki na 30 minut.
Do dużej miski wlej śmietankę i ubij ją na sztywno.
Żelatynę rozmieszaj z 50 ml ciepłej wody. Następnie dodaj do niej 1 łyżkę jogurtu i dokładnie wymieszaj.
Jogurt zmieszaj z cukrem i żelatyną za pomocą miksera, by wszystko dokładnie się rozpuściło.
Do masy jogurtowej delikatnie przełóż masę śmietankową i wymieszaj łyżką. Wlej syrop malinowy i kolejny raz połącz, wszystkie składniki.
Masę wyłóż na spód z płatków.
Całość wstaw do lodówki na 3 godziny.
Więcej informacji na temat ciasta z płatkami kukurydzianymi
Ciasto z płatkami kukurydzianymi to niezwykle ciekawy pomysł na deser. Nie trzeba go piec, dzięki czemu można oszczędzić trochę czasu. Będzie odpowiedni dla osób, które nie posiadają piekarnika. Smakuje wspaniale, a do tego pięknie się prezentuje. Skradnie serca każdego, kto tylko go spróbuje.
Przepis na ciasto z płatkami kukurydzianymi pozwala na przygotowania naprawdę efektownego deseru, przy małym wysiłku. Dlatego będzie odpowiednim wyborem dla każdego, kto nie przepada za zbyt skomplikowanymi recepturami. Jest również odpowiedni dla osób, które dopiero zaczęły swoją przygodę z gotowaniem. Cały proces jest wyjaśniony krok po kroku, a ciasto zawsze się udaje, dlatego spokojnie może stanowić inspirację dla początkujących cukierników. To ciasto jest nie tylko łatwe, ale również szybkie. W kilkanaście minut cały deser jest w zupełności gotowy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z płatkami kukurydzianymi, które będzie eleganckie i smaczne, to ten prosty przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku produktów, które z łatwością można znaleźć w każdym, nawet mniejszym sklepie. Bazą są oczywiście płatki kukurydziane. W tym wypadku można postawić na słodzoną wersję, która świetnie sprawdzi się w cieście. Płatki dobrze jest połączyć z migdałami, dzięki czemu smak będzie jeszcze lepszy. Migdały można również zastąpić innymi, ulubionymi orzechami. W przypadku ich brak można też bazować tylko na płatkach kukurydzianych. W tym przepisie są one połączone z pomocą mlecznej czekolady. Zamiast niej można też użyć białej lub deserowej, jeśli nie przepada się za zbyt słodkim smakiem deserów. Największym plusem tego ciasta jest to, że można je zrobić bez pieczenia. Spód powstaje w kilka chwil, nie potrzebuje nawet mielenia czy blendowania. Jest również bardzo chrupiący. Niezwykle ciekawa jest również masa tego deseru. Robi się ją na bazie jogurtu i śmietanki z dodatkiem żelatyny, by utrzymać odpowiednią konsystencję. Jednak, by ciasto nie było zbyt nudne, do masy dodaje się również syropu owocowego, który nie tylko nadaje pięknego koloru, ale również wspaniałego smaku. To placek, obok którego ciężko jest przejść obojętnie.
Alergeny w cieście z płatkami kukurydzianymi
Lista alergenów dla ciasta z płatkami kukurydzianymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki kukurydziane słodzone
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada mleczna
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki
Wartości odżywcze ciasta z płatkami kukurydzianymi
To ciasto, jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(111g)
Węglowodany
(111g)
Tłuszcze
(111g)
Składniki mineralne
(111g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.