Ciasto z herbatników i budyniu

Opublikowano: 09.12.2021 r., 14:27 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser herbatnikowo-budyniowy na talerzu
Ciasto z herbatników i budyniu
Poznaj przepis na ciasto z herbatników i budyniu, które nie wymaga pieczenia i jest proste w przygotowaniu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 60 min
339 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania (160 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
blacha do pieczenia 20x25 cm, miska, lodówka

Przepis na ciasto z herbatników i budyniu krok po kroku

Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj.

Dodaj budyń i cukier waniliowy, podgrzewaj cały czas mieszając masę budyniową.

Gdy budyń będzie miał gęstą konsystencję, ściągnij z ognia i odstaw do ostudzenia.

Kostkę masła (ale nie całą, zostaw 50 g na polewę) utrzyj w misce, dodaj masę budyniową i kakao.

Blachę do ciasta wyłóż herbatnikami.

Na spód z herbatników dodaj masę budyniową i równomiernie rozprowadź.

Znów ułóż warstwę herbatników i dodaj masę budyniową.

Wyłóż ostatnią warstwę herbatników, włóż ciasto do lodówki na minumum godzinę.

W rondelku rozpuść kawałek masła i tabliczkę czekolady.

Ostudź masę i polej nią gotowe ciasto.

Jak oceniasz przepis na ciasto z herbatników i budyniu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta z herbatników i budyniu

Masz ochotę na słodki deser, który przygotujesz w kilka chwil, bez pieczenia? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z herbatników i budyniu. Będzie to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto będzie dobre dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, takich jak herbatniki, najlepsze będą takie w kształcie kwadratów, kakao w proszku, budyń, mleko, cukier, masło, gorzka czekolada. Ważne jest, aby przy wyborze czekolady zwrócić uwagę na jej skład. Powinniśmy wybierać czekoladę gorzką o wysokiej zawartości kakao, która zawiera mało cukru. Do tego przepisu najbardziej będzie pasował budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie abyś wybrał swój ulubiony smak.

Zatem jak zrobić ciasto z herbatników i budyniu?

Wystarczy, że do garnka wlejesz mleko i delikatnie podgrzejesz. Nie doprowadzaj jednak do wrzenia. Po chwili dodaj budyń i cukier waniliowy lub aromat waniliowy. Pamiętaj, aby masę budyniową cały czas mieszać, ponieważ szybko może się przypalić. Gdy budyń zgęstnieje, ściągnij go z ognia, odstaw na bok do ostygnięcia. W tym czasie utrzyj kostkę masła w misce, dodając kakao i masę budyniową. Blachę wyłóż herbatnikami i dodaj pierwszą porcję masy budyniowej, równomiernie ją rozprowadzając. Następnie znów ułóż warstwę herbatników i dodaj masę budyniową. Na samym końcu ułóż ostatnią warstwę herbatników. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie nasze pyszne ciasto z herbatników i budyniu gotowe. Dodatkowo możesz przygotować czekoladową polewę. Wystarczy, że w rondelku rozpuścisz kawałek masła i jedną tabliczkę czekolady. Ważne jest, aby przed polaniem ciasta ostudzić polewę.

Jak widzisz, bez pieczenia też możemy przygotować smaczne ciasto, w krótkim czasie. Pamiętaj, aby przechowywać je w lodówce, ponieważ szybko może się rozpuścić. W moim przepisie użyłam tradycyjnych herbatników, jeśli jednak cierpisz na choroby glutenozależne. W związku z czym eliminujesz gluten ze swojej codziennej diety, wybierz herbatniki bezglutenowe i śmiało przygotuj ciasto z herbatników i budyniu według mojego przepisu.

Alergeny w cieście z herbatników i budyniu

Lista alergenów dla ciasta z herbatników i budyniu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 2%
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta z herbatników i budyniu

na 100g gotowej potrawy

Ciasto możesz przygotować w wersji bezglutenowej, wybierając herbatniki bez glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
339.45
339.45
Białko (g)
3.47
3.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
36.29
36.29
Węglowodany przyswajalne (g)
34.51
34.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.78
1.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
20.99
20.99
Tłuszcze nasycone (g)
13.37
13.37
Tłuszcze nienasycone (g)
7.62
7.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.64
6.64
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
0.99
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.04
43.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
156.19
156.19
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.30
Witamina C (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.40
Witamina E (mg)
0.44
0.44
Retinol (µg (mcg))
153.59
153.59
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.11
Ryboflawina (mg)
0.13
0.13
Niacyna (mg)
0.82
0.82
Foliany (µg (mcg))
20.30
20.30
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
31.87
31.87

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
276.99
276.99
Potas (mg)
164.08
164.08
Wapń (mg)
84.81
84.81
Fosfor (mg)
163.25
163.25
Magnez (mg)
32.29
32.29
Żelazo (mg)
1.19
1.19
Cynk (mg)
0.61
0.61
Miedź (mg)
0.20
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z herbatników i budyniu 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z herbatników i budyniu

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Budyń (proszek)
160 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 160 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Koszt składników
32.00