Przepis na ciasto z herbatników i budyniu krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
blacha do pieczenia 20x25 cm, miska, lodówka

Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj.

Dodaj budyń i cukier waniliowy, podgrzewaj cały czas mieszając masę budyniową.

Gdy budyń będzie miał gęstą konsystencję, ściągnij z ognia i odstaw do ostudzenia.

Kostkę masła (ale nie całą, zostaw 50 g na polewę) utrzyj w misce, dodaj masę budyniową i kakao.

Blachę do ciasta wyłóż herbatnikami.

Na spód z herbatników dodaj masę budyniową i równomiernie rozprowadź.

Znów ułóż warstwę herbatników i dodaj masę budyniową.

Wyłóż ostatnią warstwę herbatników, włóż ciasto do lodówki na minumum godzinę.

W rondelku rozpuść kawałek masła i tabliczkę czekolady.

Ostudź masę i polej nią gotowe ciasto.

ciasto z herbatników i budyniu
Ciasto z herbatników i budyniu
Koszt przygotowania dania
21.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
339 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Ciasto z herbatników i budyniu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z herbatników i budyniu

Masz ochotę na słodki deser, który przygotujesz w kilka chwil, bez pieczenia? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z herbatników i budyniu. Będzie to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto będzie dobre dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, takich jak herbatniki, najlepsze będą takie w kształcie kwadratów, kakao w proszku, budyń, mleko, cukier, masło, gorzka czekolada. Ważne jest, aby przy wyborze czekolady zwrócić uwagę na jej skład. Powinniśmy wybierać czekoladę gorzką o wysokiej zawartości kakao, która zawiera mało cukru. Do tego przepisu najbardziej będzie pasował budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie abyś wybrał swój ulubiony smak.

Zatem jak zrobić ciasto z herbatników i budyniu?

Wystarczy, że do garnka wlejesz mleko i delikatnie podgrzejesz. Nie doprowadzaj jednak do wrzenia. Po chwili dodaj budyń i cukier waniliowy lub aromat waniliowy. Pamiętaj, aby masę budyniową cały czas mieszać, ponieważ szybko może się przypalić. Gdy budyń zgęstnieje, ściągnij go z ognia, odstaw na bok do ostygnięcia. W tym czasie utrzyj kostkę masła w misce, dodając kakao i masę budyniową. Blachę wyłóż herbatnikami i dodaj pierwszą porcję masy budyniowej, równomiernie ją rozprowadzając. Następnie znów ułóż warstwę herbatników i dodaj masę budyniową. Na samym końcu ułóż ostatnią warstwę herbatników. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie nasze pyszne ciasto z herbatników i budyniu gotowe. Dodatkowo możesz przygotować czekoladową polewę. Wystarczy, że w rondelku rozpuścisz kawałek masła i jedną tabliczkę czekolady. Ważne jest, aby przed polaniem ciasta ostudzić polewę.

Jak widzisz, bez pieczenia też możemy przygotować smaczne ciasto, w krótkim czasie. Pamiętaj, aby przechowywać je w lodówce, ponieważ szybko może się rozpuścić. W moim przepisie użyłam tradycyjnych herbatników, jeśli jednak cierpisz na choroby glutenozależne. W związku z czym eliminujesz gluten ze swojej codziennej diety, wybierz herbatniki bezglutenowe i śmiało przygotuj ciasto z herbatników i budyniu według mojego przepisu.

Wartości odżywcze ciasta z herbatników i budyniu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
339.45 kcal
339.45 kcal
Białko
3.47 g
3.47 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście z herbatników i budyniu

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
36.29 g
36.29 g
Węglowodany przyswajalne
34.51 g
34.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
20.99 g
20.99 g
Tłuszcze nasycone
13.37 g
13.37 g
Tłuszcze nienasycone
7.62 g
7.62 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
6.64 g
6.64 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.99 g
0.99 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z herbatników i budyniu

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tiamina
0.11 mg
0.11 mg
Brak danych dla: budyń (proszek), cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.13 mg
Niacyna
0.82 mg
0.82 mg
Brak danych dla: budyń (proszek), cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z herbatników i budyniu

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
276.99 mg
276.99 mg
Potas
164.08 mg
164.08 mg
Wapń
84.81 mg
84.81 mg
Fosfor
163.25 mg
163.25 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
32.29 mg
32.29 mg
Brak danych dla: budyń (proszek), cukier.
czytaj dalej
Cynk
0.61 mg
0.61 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z herbatników i budyniu 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z herbatników i budyniu

Lista alergenów dla ciasta z herbatników i budyniu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 2%
    • Masło

Cena przygotowania ciasta z herbatników i budyniu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Budyń (proszek)
160 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 160 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na ciasto z herbatników i budyniu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób