Ciasto z herbatników i budyniu
- Herbatniki (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (160 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
Przepis na ciasto z herbatników i budyniu krok po kroku
Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj.
Dodaj budyń i cukier waniliowy, podgrzewaj cały czas mieszając masę budyniową.
Gdy budyń będzie miał gęstą konsystencję, ściągnij z ognia i odstaw do ostudzenia.
Kostkę masła (ale nie całą, zostaw 50 g na polewę) utrzyj w misce, dodaj masę budyniową i kakao.
Blachę do ciasta wyłóż herbatnikami.
Na spód z herbatników dodaj masę budyniową i równomiernie rozprowadź.
Znów ułóż warstwę herbatników i dodaj masę budyniową.
Wyłóż ostatnią warstwę herbatników, włóż ciasto do lodówki na minumum godzinę.
W rondelku rozpuść kawałek masła i tabliczkę czekolady.
Ostudź masę i polej nią gotowe ciasto.
Więcej informacji na temat ciasta z herbatników i budyniu
Masz ochotę na słodki deser, który przygotujesz w kilka chwil, bez pieczenia? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z herbatników i budyniu. Będzie to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto będzie dobre dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, takich jak herbatniki, najlepsze będą takie w kształcie kwadratów, kakao w proszku, budyń, mleko, cukier, masło, gorzka czekolada. Ważne jest, aby przy wyborze czekolady zwrócić uwagę na jej skład. Powinniśmy wybierać czekoladę gorzką o wysokiej zawartości kakao, która zawiera mało cukru. Do tego przepisu najbardziej będzie pasował budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie abyś wybrał swój ulubiony smak.
Zatem jak zrobić ciasto z herbatników i budyniu?
Wystarczy, że do garnka wlejesz mleko i delikatnie podgrzejesz. Nie doprowadzaj jednak do wrzenia. Po chwili dodaj budyń i cukier waniliowy lub aromat waniliowy. Pamiętaj, aby masę budyniową cały czas mieszać, ponieważ szybko może się przypalić. Gdy budyń zgęstnieje, ściągnij go z ognia, odstaw na bok do ostygnięcia. W tym czasie utrzyj kostkę masła w misce, dodając kakao i masę budyniową. Blachę wyłóż herbatnikami i dodaj pierwszą porcję masy budyniowej, równomiernie ją rozprowadzając. Następnie znów ułóż warstwę herbatników i dodaj masę budyniową. Na samym końcu ułóż ostatnią warstwę herbatników. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie nasze pyszne ciasto z herbatników i budyniu gotowe. Dodatkowo możesz przygotować czekoladową polewę. Wystarczy, że w rondelku rozpuścisz kawałek masła i jedną tabliczkę czekolady. Ważne jest, aby przed polaniem ciasta ostudzić polewę.
Jak widzisz, bez pieczenia też możemy przygotować smaczne ciasto, w krótkim czasie. Pamiętaj, aby przechowywać je w lodówce, ponieważ szybko może się rozpuścić. W moim przepisie użyłam tradycyjnych herbatników, jeśli jednak cierpisz na choroby glutenozależne. W związku z czym eliminujesz gluten ze swojej codziennej diety, wybierz herbatniki bezglutenowe i śmiało przygotuj ciasto z herbatników i budyniu według mojego przepisu.
Alergeny w cieście z herbatników i budyniu
Lista alergenów dla ciasta z herbatników i budyniu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze ciasta z herbatników i budyniu
Ciasto możesz przygotować w wersji bezglutenowej, wybierając herbatniki bez glutenu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.