Ciasto z gruszkami i bezą

Opublikowano: 22.03.2022 r., 0:03 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser gruszkowy z bezą
Ciasto z gruszkami i bezą
Kruche ciasto w połączeniu z delikatnym owocowym musem i puszystą bezą to najlepszy pomysł na słodki deser dla każdego łasucha i nie tylko. Koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Czas ubijania 45 min
243 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Gruszka (1000 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Cukier puder - 1 szklanka (250 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1/4 szklanki (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Przepis na ciasto z gruszkami i bezą krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier puder (1/2 szklanki), żółtka i pokrojone masło.

Wszystkie składniki ugnieć w rękach i uformuj kule, ciasto podziel na pół i zostaw w lodówce na 30 minut.

Gruszki obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.

Owoce przełóż do garnka, dodaj resztę cukry pudru i podgrzewaj delikatnie.

Gdy owoce rozpadną się na mus, dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj i odstaw mus na bok.

Jedną połówkę ciasta kruchego wyłóż na okrągłej blaszce.

Dodaj owocowy mus i równomiernie rozprowadź.

Białka jaj ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, przełóż pianę na owoce.

Resztę kruchego ciasta zetrzyj na tarce i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto z gruszkami i bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta z gruszkami i bezą

Gruszki to jedne z najpopularniejszych polskich owoców, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie wiosennym, gdy są słodkie i soczyste.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z gruszkami i bezą.

Poznaj mój prosty przepis na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych gruszek lub jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska. Delikatnie kruche, rozgrzewające kruche ciasto w towarzystwie dobrej herbaty, to idealny pomysł na spędzenie czasu w rodzinnym gronie lub w czasie samotnego relaksu.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na ciasto kruche, czyli żółtka jajek, mąka pszenna, masło, odrobina zimnej wody, cukier puder. Dodatkowo białka jajek, gruszki i odrobinę maki ziemniaczanej.

Zatem, jak zrobić ciasto z gruszkami i bezą na kruchym spodzie?

Z podstawowych składników, które wymieniam nieco niżej, przygotuj kruche ciasto. Wystarczy zagnieść klasyczne, kruche ciasto i schłodzić je w lodówce przez około 30 minut.

W tym czasie możemy przygotować pyszny, aromatyczny mus gruszkowy.

Obierz owoce, usuń gniazda nasienne i pokrój gruszki w kostkę, a następnie przełóż je do rondelka i dodaj odrobinę wody oraz cukier puder. Delikatnie podgrzewaj na niewielkim ogniu, po chwili dodaj cynamon i mąkę ziemniaczaną. Owoce podgrzewaj tak długo, aż się nie rozpadną i delikatnie zagęszczą.

Kruche ciasto w tym czasie rozwałkuj i wyłóż na blaszce do pieczenia. Świetnie sprawdzi się tutaj okrągła blacha do owocowych tart. Najlepiej, gdyby była ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. To wszystko po to, aby ciasto nie przypaliło się i ławo odchodziło od blaszki.

Na kruchy spód wyłóż mus owocowy. Białka jaj ubij z odrobiną soli na sztywną pianę i wyłóż na owocowy mus. Resztę kruchego ciasta zetrzyj na tarce, a całość upiecz w piekarniku przez około 45 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie kruche ciasto z gruszkami będzie dobre do spożycia.

Będzie to idealny pomysł na słodki deser dla całej Twojej rodziny. Dlatego koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis na ciasto z gruszkami i bezą i sam przekonaj się, jakie jest pyszne.

Alergeny w cieście z gruszkami i bezą

Lista alergenów dla ciasta z gruszkami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta z gruszkami i bezą

na 100g gotowej potrawy

Ciasto możesz przygotować ze swoimi ulubionymi owocami. Idealnie sprawdzą się jabłka, śliwki czy rabarbar.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
243.66
243.66
Białko (g)
3.22
3.22
Fenyloalanina (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
35.10
35.10
Węglowodany przyswajalne (g)
33.20
33.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.90
1.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.51
10.51
Tłuszcze nasycone (g)
6.76
6.76
Tłuszcze nienasycone (g)
3.76
3.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.10
3.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.65
0.65
Cholesterol (mg)
62.20
62.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
95.05
95.05
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.11
Witamina C (mg)
2.08
2.08
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.20
Witamina E (mg)
0.38
0.38
Retinol (µg (mcg))
93.10
93.10
Tiamina (mg)
0.18
0.18
Ryboflawina (mg)
0.15
0.15
Niacyna (mg)
1.43
1.43
Foliany (µg (mcg))
43.11
43.11
Beta karoten (µg (mcg))
24.54
24.54

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
18.16
18.16
Potas (mg)
116.91
116.91
Wapń (mg)
17.00
17.00
Fosfor (mg)
48.46
48.46
Magnez (mg)
9.38
9.38
Żelazo (mg)
1.65
1.65
Cynk (mg)
0.32
0.32
Miedź (mg)
0.08
0.08
Mangan (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z gruszkami i bezą 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z gruszkami i bezą

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Gruszka
1000 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
6.67
Za 1000 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier puder
250 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
60 g
1/4 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Koszt składników
32.50