Ciasto z gruszkami i bezą
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (4 szt.)
- Gruszka (1000 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Cukier puder - 1 szklanka (250 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1/4 szklanki (60 g)
Przepis na ciasto z gruszkami i bezą krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier puder (1/2 szklanki), żółtka i pokrojone masło.
Wszystkie składniki ugnieć w rękach i uformuj kule, ciasto podziel na pół i zostaw w lodówce na 30 minut.
Gruszki obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
Owoce przełóż do garnka, dodaj resztę cukry pudru i podgrzewaj delikatnie.
Gdy owoce rozpadną się na mus, dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj i odstaw mus na bok.
Jedną połówkę ciasta kruchego wyłóż na okrągłej blaszce.
Dodaj owocowy mus i równomiernie rozprowadź.
Białka jaj ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, przełóż pianę na owoce.
Resztę kruchego ciasta zetrzyj na tarce i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat ciasta z gruszkami i bezą
Gruszki to jedne z najpopularniejszych polskich owoców, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie wiosennym, gdy są słodkie i soczyste.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z gruszkami i bezą.
Poznaj mój prosty przepis na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych gruszek lub jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska. Delikatnie kruche, rozgrzewające kruche ciasto w towarzystwie dobrej herbaty, to idealny pomysł na spędzenie czasu w rodzinnym gronie lub w czasie samotnego relaksu.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na ciasto kruche, czyli żółtka jajek, mąka pszenna, masło, odrobina zimnej wody, cukier puder. Dodatkowo białka jajek, gruszki i odrobinę maki ziemniaczanej.
Zatem, jak zrobić ciasto z gruszkami i bezą na kruchym spodzie?
Z podstawowych składników, które wymieniam nieco niżej, przygotuj kruche ciasto. Wystarczy zagnieść klasyczne, kruche ciasto i schłodzić je w lodówce przez około 30 minut.
W tym czasie możemy przygotować pyszny, aromatyczny mus gruszkowy.
Obierz owoce, usuń gniazda nasienne i pokrój gruszki w kostkę, a następnie przełóż je do rondelka i dodaj odrobinę wody oraz cukier puder. Delikatnie podgrzewaj na niewielkim ogniu, po chwili dodaj cynamon i mąkę ziemniaczaną. Owoce podgrzewaj tak długo, aż się nie rozpadną i delikatnie zagęszczą.
Kruche ciasto w tym czasie rozwałkuj i wyłóż na blaszce do pieczenia. Świetnie sprawdzi się tutaj okrągła blacha do owocowych tart. Najlepiej, gdyby była ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia. To wszystko po to, aby ciasto nie przypaliło się i ławo odchodziło od blaszki.
Na kruchy spód wyłóż mus owocowy. Białka jaj ubij z odrobiną soli na sztywną pianę i wyłóż na owocowy mus. Resztę kruchego ciasta zetrzyj na tarce, a całość upiecz w piekarniku przez około 45 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie kruche ciasto z gruszkami będzie dobre do spożycia.
Będzie to idealny pomysł na słodki deser dla całej Twojej rodziny. Dlatego koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis na ciasto z gruszkami i bezą i sam przekonaj się, jakie jest pyszne.
Alergeny w cieście z gruszkami i bezą
Lista alergenów dla ciasta z gruszkami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasta z gruszkami i bezą
Ciasto możesz przygotować ze swoimi ulubionymi owocami. Idealnie sprawdzą się jabłka, śliwki czy rabarbar.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.