Ciasto z budyniem i galaretką

Opublikowano: 25.11.2021 r., 22:17 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser warstwowy z budyniem
Ciasto z budyniem i galaretką
Ciasto z budyniem i galaretką to świetny pomysł na domową wersję słodkiego deseru, poznaj mój przepis i przygotuj pyszne i delikatne ciasto z budyniem.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 30 min
249 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
  • Truskawki (250 g)
  • Galaretka - 2 opakowania (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, blaszka do pieczenia, lodówka

Przepis na ciasto z budyniem i galaretką krok po kroku

Masło utrzyj z cukrem.

Do masy dodaj jajka i dokładnie wymieszaj całość.

Dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Przełóż masę na formę i upiecz ciasto w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu i zostaw do ostygnięcia.

Pozostałe mleko wymieszaj ze śmietanką i podgrzewaj delikatnie. Połącz budyń z masą kremową.

Wlej masę na ciasto.

Pokrojone w ćwiartki truskawki ułóż na delikatnym kremie.

Przygotuj galaretki według instrukcji na opakowaniu i zostaw do ostygnięcia.

Przełóż galaretkę na ciasto i włóż do lodówki. Pozostaw je tam przez kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Jak oceniasz przepis na ciasto z budyniem i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta z budyniem i galaretką

Znudziło Ci się zwykłe ciasto, które pojawia się na każdej możliwej okazji? Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z budyniem i galaretką, które pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci. Oprócz budyniu i galaretki dodałam do niego owoce. Jeśli masz możliwość skorzystaj ze świeżych owoców, jeśli nie użyj mrożonych. Ważne jest jednak aby najpierw je rozmrozić, nie dodawaj zamrożonych owoców do ciasta, podczas pieczenia zaczną one puszczać wodę i ciasto się nie upiecze. Ciasto z budyniem i galaretką to szybkie i pyszne rozwiązanie na słodki deser w ciągu dnia lub jako przekąska na imprezę. Świetnie sprawdzi się też jako ciasto urodzinowe. Tak naprawdę będzie to świetny pomysł na każdą okazję.

Skoro już wiesz jak zrobić ciasto z budyniem i galaretką, sam wypróbuj przepis.

Wystarczy, że z podstawowych składników przygotujesz tradycyjne ciasto, które posłuży jako spód i wypieczesz je krótko w piekarniku. W tym momencie będzie czas na przygotowanie budyniu i galaretki. Ja zawsze wybieraj budyń śmietankowy lub waniliowy, są to smaki, które idealnie komponują się z owocami i puszystym ciastem. Gotową masę budyniową wylej na ciasto. Tuż na kremie jest miejsce dla owoców. Ja wybrałam truskawki, przypominają one długie, letnie dni, które każdy z nas uwielbia. Jeśli jednak chcesz możesz skorzystać z innych owoców, świetnie sprawdzą się także borówki czy maliny. Obojętnie jakie owoce wybierzesz ciasto będzie pyszne. Teraz pora na galaretkę. Przygotowuje ją tak jak jest napisane na instrukcji opakowania i odstawiam na chwilę, aby zaczęła tężeć. Gdy konsystencja jej nie jest już taka lejąca, przelewam galaretkę na ciasto.

Teraz wystarczy włożyć ciasto do lodówki i zostawić je tam na minimum godzinę. Jeśli jednak możesz zostaw ciasto na nieco dłużej, ja zawsze odstawiam je na całą noc do lodówki. Wtedy mam pewność, że ciasto będzie dobre, a przy krojeniu pierwszego kawałka całość się nie rozpadnie. Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Dlatego koniecznie wypróbuj mój przepis i go zapamiętaj, na pewno wrócisz do niego nie raz.

Alergeny w cieście z budyniem i galaretką

Lista alergenów dla ciasta z budyniem i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta z budyniem i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z budyniem i galaretką idealnie sprawdzi się gdy najdzie Cie ochota na coś słodkiego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
249.61
249.61
Białko (g)
5.04
5.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
36.24
36.24
Węglowodany przyswajalne (g)
35.88
35.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.56
9.56
Tłuszcze nasycone (g)
7.40
7.40
Tłuszcze nienasycone (g)
2.16
2.16
Cholesterol (mg)
36.63
36.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.92
0.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.90
24.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
84.61
84.61
Potas (mg)
87.72
87.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
41.85
41.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
58.00
58.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.10
10.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.87
0.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.34
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z budyniem i galaretką 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z budyniem i galaretką

Koszt składników
42.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Budyń (proszek)
200 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 5
5.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Truskawki
250 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Galaretka
200 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
4.80
Za 200 g
Koszt składników
42.40