Przepis na ciasto śnieżny puch krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia mała, blaszka do pieczenia, folia spożywcza

W 500 ml gorącej wody rozpuść galaretki i schłodź je w lodówce.

W misie miksera umieść śmietankę kremówkę i twaróg, dodaj 100 g cukru i zmiksuj.

Dodaj schłodzoną galaretkę i wymieszaj.

Spód blaszki wyłóż folią spożywczą.

Ułóż na niej herbatniki i przelej delikatnie masę na ciasto.

Na patelni rozgrzej masło i 40 g cukru, dodaj wiórki kokosowe i smaż przez 3-4 minuty, wiórki powinny się zarumienić.

Wyłóż wiórki na wierzch ciasta.

Wstaw ciasto do lodówki na 6 godzin, aby się schłodziło.

Ciasto śnieżny puch podane na małym talerzyku.
Ciasto śnieżny puch
Koszt przygotowania dania
33.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
663 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Ciasto śnieżny puch - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście śnieżny puch

Ciasto śnieżny puch to świetny pomysł na ciasto bez pieczenia podawane na zimno. Pyszne ciasto należy przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce. Przepis na ciasto śnieżny puch jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je zrobić. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, śmietana kremówka, galaretka cytrynowa, cukier, herbatniki, wiórki kokosowe, masło.

Jak zrobić ciasto śnieżny puch? W gorącej wodzie rozpuść galaretki i schłodź je w lodówce. W misie miksera umieść śmietankę kremówkę i twaróg, dodaj cukier i zmiksuj. Dodaj schłodzoną galaretkę i wymieszaj. Spód blaszki wyłóż folią spożywczą. Ułóż na niej herbatniki i przelej delikatnie masę na ciasto. Na patelni rozgrzej masło i cukier, dodaj wiórki kokosowe i smaż przez 3-4 minuty, wiórki powinny się zarumienić. Wyłóż wiórki na wierzch ciasta. Wstaw ciasto do lodówki na 6 godzin, aby się schłodziło.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka krowiego. Do sernika na zimno najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego. Śmietana kremówka zawiera bardzo dużą ilość tłuszczu mlecznego, który posiada krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, świetnie sprawdza się w diecie osób z chorym woreczkiem żółciowym.

Podsumowując ciasto śnieżny puch jest dobre do spożycia po schłodzeniu, dlatego należy je przygotować dzień wcześniej. Pyszne ciasto przechowywać można przez 3-4 dni w lodówce. Ciasto śnieżny puch możesz przygotować także z inną ulubioną galaretką. Sprawdzony przepis gwarantuje udane ciasto.

Wartości odżywcze ciasta śnieżnego puchu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kalorie)
276.28 kcal
663.07 kcal
Białko
8.08 g
19.40 g

Węglowodany w cieście śnieżny puch

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany
24.88 g
59.70 g
Węglowodany przyswajalne
23.10 g
55.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.78 g
4.27 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz
16.41 g
39.38 g
Tłuszcze nasycone
13.85 g
33.23 g
Tłuszcze nienasycone
2.56 g
6.14 g
Tłuszcze jednonasycone
2.14 g
5.14 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.42 g
1.01 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
13.02 mg
31.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto śnieżny puch

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A
33.04 µg (mcg)
79.30 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.59 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C
0.17 mg
0.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E
0.13 mg
0.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Retinol
32.28 µg (mcg)
77.47 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna
0.63 mg
1.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Foliany
20.83 µg (mcg)
49.99 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten
9.17 µg (mcg)
22.01 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto śnieżny puch

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód
298.75 mg
716.99 mg
Potas
117.43 mg
281.84 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Wapń
61.88 mg
148.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Fosfor
160.21 mg
384.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Magnez
14.91 mg
35.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
0.66 mg
1.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Cynk
0.44 mg
1.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta śnieżnego puchu 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście śnieżny puch

Lista alergenów dla ciasta śnieżnego puchu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Herbatniki
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Cena przygotowania ciasta śnieżnego puchu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
350 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.25
Za 350 g
Galaretka
180 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
4.32
Za 180 g
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Cukier puder
140 g
pół szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 140 g
Masło
50 g
1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Wiórki kokosowe
200 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
40.90
Jak oceniasz przepis na ciasto śnieżny puch
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób