Ciasto śnieżny puch
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Śmietanka kremowa 30% (350 g)
- Galaretka (180 g)
- Herbatniki (250 g)
- Cukier puder - pół szklanki (140 g)
- Masło - 1/4 kostki (50 g)
- Wiórki kokosowe (200 g)
Przepis na ciasto śnieżny puch krok po kroku
W 500 ml gorącej wody rozpuść galaretki i schłodź je w lodówce.
W misie miksera umieść śmietankę kremówkę i twaróg, dodaj 100 g cukru i zmiksuj.
Dodaj schłodzoną galaretkę i wymieszaj.
Spód blaszki wyłóż folią spożywczą.
Ułóż na niej herbatniki i przelej delikatnie masę na ciasto.
Na patelni rozgrzej masło i 40 g cukru, dodaj wiórki kokosowe i smaż przez 3-4 minuty, wiórki powinny się zarumienić.
Wyłóż wiórki na wierzch ciasta.
Wstaw ciasto do lodówki na 6 godzin, aby się schłodziło.
Więcej informacji na temat ciasta śnieżnego puchu
Ciasto śnieżny puch to świetny pomysł na ciasto bez pieczenia podawane na zimno. Pyszne ciasto należy przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce. Przepis na ciasto śnieżny puch jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je zrobić. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, śmietana kremówka, galaretka cytrynowa, cukier, herbatniki, wiórki kokosowe, masło.
Jak zrobić ciasto śnieżny puch? W gorącej wodzie rozpuść galaretki i schłodź je w lodówce. W misie miksera umieść śmietankę kremówkę i twaróg, dodaj cukier i zmiksuj. Dodaj schłodzoną galaretkę i wymieszaj. Spód blaszki wyłóż folią spożywczą. Ułóż na niej herbatniki i przelej delikatnie masę na ciasto. Na patelni rozgrzej masło i cukier, dodaj wiórki kokosowe i smaż przez 3-4 minuty, wiórki powinny się zarumienić. Wyłóż wiórki na wierzch ciasta. Wstaw ciasto do lodówki na 6 godzin, aby się schłodziło.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka krowiego. Do sernika na zimno najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego. Śmietana kremówka zawiera bardzo dużą ilość tłuszczu mlecznego, który posiada krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, świetnie sprawdza się w diecie osób z chorym woreczkiem żółciowym.
Podsumowując ciasto śnieżny puch jest dobre do spożycia po schłodzeniu, dlatego należy je przygotować dzień wcześniej. Pyszne ciasto przechowywać można przez 3-4 dni w lodówce. Ciasto śnieżny puch możesz przygotować także z inną ulubioną galaretką. Sprawdzony przepis gwarantuje udane ciasto.
Alergeny w cieście śnieżny puch
Lista alergenów dla ciasta śnieżnego puchu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%
- Herbatniki
- Masło
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze ciasta śnieżnego puchu
Ciasto śnieżny puch to słodki wyrób domowy zawierający duża ilość cukru. Ciasto zawiera także sporą ilość białka zwierzęcego oraz tłuszczu mlecznego. Jeśli zamienisz herbatniki na ciasta bezglutenowe, ciasto sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenu.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.