Ciasto śnieżny puch

Opublikowano: 14.01.2022 r., 9:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto śnieżny puch podane na małym talerzyku.
Ciasto śnieżny puch
Ciasto śnieżny puch to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto przygotujesz bez konieczności pieczenia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to pyszne ciasto.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas chłodzenia 5 min
663 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (350 g)
  • Galaretka (180 g)
  • Herbatniki (250 g)
  • Cukier puder - pół szklanki (140 g)
  • Masło - 1/4 kostki (50 g)
  • Wiórki kokosowe (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia mała, blaszka do pieczenia, folia spożywcza

Przepis na ciasto śnieżny puch krok po kroku

W 500 ml gorącej wody rozpuść galaretki i schłodź je w lodówce.

W misie miksera umieść śmietankę kremówkę i twaróg, dodaj 100 g cukru i zmiksuj.

Dodaj schłodzoną galaretkę i wymieszaj.

Spód blaszki wyłóż folią spożywczą.

Ułóż na niej herbatniki i przelej delikatnie masę na ciasto.

Na patelni rozgrzej masło i 40 g cukru, dodaj wiórki kokosowe i smaż przez 3-4 minuty, wiórki powinny się zarumienić.

Wyłóż wiórki na wierzch ciasta.

Wstaw ciasto do lodówki na 6 godzin, aby się schłodziło.

Jak oceniasz przepis na ciasto śnieżny puch
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta śnieżnego puchu

Ciasto śnieżny puch to świetny pomysł na ciasto bez pieczenia podawane na zimno. Pyszne ciasto należy przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce. Przepis na ciasto śnieżny puch jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je zrobić. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, śmietana kremówka, galaretka cytrynowa, cukier, herbatniki, wiórki kokosowe, masło.

Jak zrobić ciasto śnieżny puch? W gorącej wodzie rozpuść galaretki i schłodź je w lodówce. W misie miksera umieść śmietankę kremówkę i twaróg, dodaj cukier i zmiksuj. Dodaj schłodzoną galaretkę i wymieszaj. Spód blaszki wyłóż folią spożywczą. Ułóż na niej herbatniki i przelej delikatnie masę na ciasto. Na patelni rozgrzej masło i cukier, dodaj wiórki kokosowe i smaż przez 3-4 minuty, wiórki powinny się zarumienić. Wyłóż wiórki na wierzch ciasta. Wstaw ciasto do lodówki na 6 godzin, aby się schłodziło.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka krowiego. Do sernika na zimno najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego. Śmietana kremówka zawiera bardzo dużą ilość tłuszczu mlecznego, który posiada krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, świetnie sprawdza się w diecie osób z chorym woreczkiem żółciowym.

Podsumowując ciasto śnieżny puch jest dobre do spożycia po schłodzeniu, dlatego należy je przygotować dzień wcześniej. Pyszne ciasto przechowywać można przez 3-4 dni w lodówce. Ciasto śnieżny puch możesz przygotować także z inną ulubioną galaretką. Sprawdzony przepis gwarantuje udane ciasto.

Alergeny w cieście śnieżny puch

Lista alergenów dla ciasta śnieżnego puchu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Herbatniki
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze ciasta śnieżnego puchu

na 100g gotowej potrawy

Ciasto śnieżny puch to słodki wyrób domowy zawierający duża ilość cukru. Ciasto zawiera także sporą ilość białka zwierzęcego oraz tłuszczu mlecznego. Jeśli zamienisz herbatniki na ciasta bezglutenowe, ciasto sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
276.28
663.07
Białko (g)
8.08
19.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
24.88
59.70
Węglowodany przyswajalne (g)
23.10
55.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.78
4.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
16.41
39.38
Tłuszcze nasycone (g)
13.85
33.23
Tłuszcze nienasycone (g)
2.56
6.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.14
5.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
1.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.02
31.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
33.04
79.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.17
0.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.13
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.28
77.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.63
1.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.83
49.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.17
22.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
298.75
716.99
Potas (mg)
117.43
281.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
61.88
148.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
160.21
384.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.91
35.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
1.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.44
1.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta śnieżnego puchu 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta śnieżnego puchu

Koszt składników
40.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
350 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.25
Za 350 g
Galaretka
180 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
4.32
Za 180 g
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Cukier puder
140 g
pół szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 140 g
Masło
50 g
1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Wiórki kokosowe
200 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
40.90