Ciasto popapraniec
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (110 g)
- Cukier puder (50 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Galaretka (154 g)
- Wiśnie mrożone (400 g)
- Mleko 2% (700 ml)
- Masło (130 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Cukier (150 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (80 g)
Przepis na ciasto popapraniec krok po kroku
Rozdziel białka i żółtka do osobnych miseczek. Białka ubij w dużej misce na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier puder i cukier waniliowy. Powoli wrzucaj po jednym żółtku i dobrze ubij.
Do masy jajecznej dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj rózgą, by nie było żadnych grudek.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Do dużej miski wsyp galaretki i zalej je 800 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do częściowego zastygnięcia. Pod koniec wrzuć do galaretki mrożone wiśnie.
Do garnka wlej mleko i wsyp cukier, dodaj ekstrakt wanilii, zagotuj.
W miseczce zmieszaj żółtka i skrobię. Całość wymieszaj i wlewaj powoli do gotującego się mleka.
Budyń gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
Ubij mikserem masło na puch.
Dodawaj do niego małymi porcjami budyń i ubijaj aż do połączenia.
Biszkopt podziel na 2 części i przełóż kremem. Na wierzch wylej galaretkę z wiśniami.
Odstaw do schłodzenia na 2 godziny.
-
Śmietanowiec
-
Galaretkowiec
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto pszczółka
-
Ciasto balladyna
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Boża krówka
-
Ciasto kubuś
-
Sernik mango
-
Biszkopt z galaretką
-
Sernik bez sera
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto z truskawkami i mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Ciasto orchidea
-
Kora orzechowa
-
Ciasto jajko sadzone
-
Śmietanowiec z galaretką
-
Ciasta z galaretką
Więcej informacji na temat ciasta popapraniec
Ciasto popapraniec to jeden z tych wypieków, obok których ciężko jest przejść obojętnie. To ciasto słodkie, smaczne i niezwykle ciekawe. Sprawdzi się na imprezy.
Przepis na ciasto popapraniec to doskonały wybór dla wszystkich, którzy kochają smaczne i proste wypieki, które jednak prezentują się zjawiskowo. To pomysł na proste ciasto imprezowe, które jest niezwykle pyszne. Jego podstawą są produkty, które z łatwością znajdziesz w domowej spiżarni. Mleko, masło, jajka i mąka, to właśnie one po odpowiedniej obróbce stają się wspaniałym wypełnieniem tego ciekawego ciasta. Najlepiej wybrać do tego ciasta mleko o obniżonej zawartości tłuszczu, dzięki czemu jest ono zdrowsze dla układu krwionośnego. Oprócz tego warto postawić też na jajka ekologiczne, które są wspaniałym źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto popapraniec, by było smaczne a przy okazji dobre nawet dla początkujących kucharzy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To placek, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom domowych słodkości. Robi się je z wiśniami, ale dobrze sprawdza się także z dżemem porzeczkowym. Najdłuższą częścią jest pieczenie, jednak nie trzeba go pilnować, więc można w tym czasie zająć się czymś zupełnie innym. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia należy indywidualnie dostosować do posiadanego sprzętu, niektóre piekarniki grzeją mocniej, inne mniej, więc by uniknąć przypalenia, dobrze jest wcześniej sprawdzić jego środek. Najlepiej zrobić to za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Jeśli po wsadzeniu w środek ciasta patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto jest w pełni upieczone. To ciasto nie tylko pięknie się prezentuje, ale również doskonale smakuje, gdyż budyniowy krem wspaniale komponuje się z owocami. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha ciasta łatwe, ale również pyszne. Składają się na niego puszysty biszkopt i całe mnóstwo wiśni. Warto skorzystać z mrożonych, których nie trzeba drążyć. To znacznie skraca czas pracy i pozwala zaoszczędzić mnóstwa kłopotów. Wiśnie, choć mrożone będą smakowały naprawdę fantastycznie. Można również kupić wiśnie drylowane w kompocie, które równie dobrze się sprawdzą w tym deserze.
Alergeny w cieście popapraniec
Lista alergenów dla ciasta popapraniec przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta popapraniec
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(179g)
Węglowodany
(179g)
Tłuszcze
(179g)
Witaminy
(179g)
Składniki mineralne
(179g)
-
jajka,
mąka pszenna,
cukier,
galaretka,
wiśnie,
mleko,
masło,
jajka,
cukier,
mąka ziemniaczana,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.