Ciasto na pizzę bezglutenowe
- Mąka gryczana - 1/2 szklanki (52 g)
- Mąka ryżowa - 1/3 szklanki (45 g)
- Mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki (27 g)
- Mleko 2% - 0,5 szklanki (120 ml)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Drożdże świeże - 1/10 kostki (10 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka (5 ml)
- Mielone siemię lniane - 1 łyżka (10 g)
Przepis na ciasto na pizzę bezglutenowe krok po kroku
Przesiej wszystkie rodzaje mąk do dużej miski. Dodaj sól i siemię lniane.
W małym garnku pogrzej mleko, dodaj cukier i drożdże. Dodaj oliwę.
Ciasto wymieszaj łyżką lub mikserem na na niskich obrotach. Następnie odstaw na 30 minut
Ciasto ugnieć jeszcze raz i uformuj duży placek. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 10-12 minut z ulubionymi z ulubionymi dodatkami.
-
Ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizze bez drożdży
-
Pizza z kalafiora
-
Pizza bezglutenowa
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Szybkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę bez wyrastania
-
Spód do pizzy
-
Cienkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę z drożdżami
-
Ciasto drożdżowe na pizzę
-
Ciasto na pizzę włoską
-
Pizza z mikrofali
-
Idealne ciasto na pizzę
-
Puszyste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę na zakwasie
-
Ciasto na pizzę z mlekiem
-
Proste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę
Więcej informacji na temat ciasta na pizzę bezglutenowego
Ciasto na pizzę bezglutenowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta na pizzę. Nie zawiera glutenu, więc z powodzeniem może być stosowane przez osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Ciasto robi się bardzo szybko, a dzięki odpowiedniej mieszance różnych mąk dobrze się ugniata i można je połączyć w jedną całość. Jest dobrym zamiennikiem dla osób, które szukają świeżości w kuchni lub chcą ograniczyć mąkę pszenną.
Mąka bezglutenowa na pizzę, która świetnie się sprawdzi, to mąka gryczana. Jednak jej posmak nie wszystkim odpowiada, dlatego w przepisie jest ona zmieszana z innymi rodzajami. Można również jako zamiennika użyć mąki owsianej bezglutenowej, koniecznie takiej ze znakiem przekreślonego kłosa, dzięki temu można mieć pewność, że jest ona wolna od alergenu.
Przepis na bezglutenowe ciasto do pizzy, choć różni się od tradycyjnego to wciąż jest prosty. Wystarczy kilka chwil, by przygotować to świetne ciasto i ułożyć na nim ulubione dodatki. Ze względu na inne mąki ciasto jest bardziej klejące, dlatego najlepiej wyrabiać je robotem kuchennym, mikserem lub łyżką. Zawsze się udaje, dzięki czemu będzie idealne dla osób dopiero zaczynających swoją przygodę z kuchnią bezglutenową.
Spód do pizzy bezglutenowy to świetna opcja dla osób, które nie wyobrażają sobie rezygnowania z pizzy, nawet na diecie. Zwykła opcja nie wchodzi w grę ze względu na dużą ilość glutenu, a bardzo ciężko jest znaleźć przepis na ciasto idealne. To z przepisu takie jest. Niezwykle puszyste i miękkie, a po upieczeniu kruche na brzegach. Ogromnym plusem jest to, że jest zupełnie bez glutenu, dzięki czemu osoby z celiakią mogą sobie spokojnie na nie pozwolić.
Najlepiej do przepisu użyć świeże drożdże. Jednak sprawdzą się też te w formie suszonej, warto wtedy użyć połowy porcji. Dzięki drożdżom pizza urośnie, jednak nie tak bardzo jak tradycyjne pszenne ciasto.
Ciasto na pizzę można udekorować ulubionymi dodatkami. Dzięki dość dużej ilości mąki gryczanej ciasto w tej wersji jest zdrowsze i ma więcej błonnika. Dlatego będzie też lepszą propozycją dla osób z insulinoopornością.
Alergeny w cieście na pizzę bezglutenowym
Lista alergenów dla ciasta na pizzę bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze ciasta na pizzę bezglutenowego
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.